tiistai 2. maaliskuuta 2010

Mitä tänään syötäisiin: myrkkyä vai ruokaa?

Meidän perheessä ollaan viime aikoina keskusteltu paljon ruuasta, muun muassa. Ollaan puhuttu luomuruuasta ja "tavallisesta" ruuasta. Ollaan pohdittu näiden eroja. Hyviä ja huonoja puolia. Hinta-laatusuhdetta. Myös näihin liittyvät muut ekologiset seikat on mietityttäneet.  

Olin ensin itse miettinyt näitä asioita ja keskustellut muutaman luomuilevan tuttavani kanssa. Ja kun avasin keskustelun täällä kotona, en voi olla kuin tyytyväinen miten hyvin tuo avarakatseinen mieheni asiani otti. Luulin ensin tulevani kutsutuksi vähintään hörhöksi viherpiipertäjä hipiksi, mutta ei. Mehän ollaankin ihan samoilla linjoilla!

Ollaan mietitty, että parempia valintoja voisi tehdä paljon enemmän. Niin ruuan kuin muidenkin kulutushyödykkeiden suhteen. Mutta ei tiukalla pipolla. Miettien silti, haluaako itselleen ja kasvavalle lapselleen valmistaa ruuaksi puhdasta ruokaa aidoista raaka-aineista, vai torjunta-aineilla, lisäaineilla ja ties millä muilla myrkyillä kyllästettyjä eineksiä?

Valinta lienee aika helppo.

Jos nyt halutaan oikein kärjistää (ja nyt halutaan), niin kukapa haluaisi tieten tahtoen syöttää jälkikasvulleen todistetusti mm. syöpää aiheuttavia ruoka-aineita: "Otapas Keijo tuosta vähän E-koodia niin kasvat isoksi ja vahvaksi, ellet sitten kuole syöpään ennen sitä." Tai eihän kukaan anna lapsensa leikkiä talon katolla. Tai autotiellä. Niin, siis kärjistetysti. ;)

Meillä ollaan ajateltu siis ainakin kokeilla ja tehdä ruokakaupassa parempia valintoja. Tänään kävin ostoksilla itsekseni ja katselin tuotteita ensimmäistä kertaa aivan uusin silmin. Luomua on tarjolla jo jonkin verran, tosin enemmänkin voisi olla. Ja edullisempaa. On olemassa myös luomua jota en halua ostaa. En aio ostaa esimerkiksi espanjalaista luomukurkkua vain luomun vuoksi, vaan valitsen kotimaisen, ekologisista syistä. 

Olen niin intona tästä, että haluan heti esitellä mitä kaupasta tuli kotiin tänään. :D

Valion rasvatonta luomumaitoa. 

(En vielä maistanut, mutta jo ajatus puhtaasta maidosta johon ei ole lisätty mitään, sekä onnellisista, luomurehua syövistä ja paljon ulkoilevista lehmistä tekee iloiseksi! :D )

Kouvolan leipomon runsaskuituisia luomu ruispaloja (ruista 99%)
ja
Luomu viinirypäleitä

(Näitä maistoin jo, hyviä molemmat!)

Lassen Luomun (Kulmalan puutarha) Jääsalaatti
ja
Luomuporkkanoita

(Salaattia maistoin leivän päällä, oli raikkaan makuista. Positiivista, että molemmat ovat lisäksi kotimaisia, kuten nämä tuotteet kyllä yleensäkin. Erittäin positiivista on se, että porkkanat tulevat ihan tästä läheltä).

Paulig Colombia luomukahvi, luonnonmukaisesti viljellyistä, käsinpoimituista kahvipavuista
ja
Luomu Reilun Kaupan kaakaojuomajauhe

(Ostimme joskus sitkeästi Reilun Kaupan kahvia, vaikka se maistui pahalle. Ajattelin, että kyllä makuun tottuu. No, ei tottunut ja palasimme vanhaan tuttuun. Tähän kahviin päädyin tänään, kun halusin kokeilla jotain uutta. Lisäksi se soveltuu valmistettavaksi tavallisen suodatinkeittimen lisäksi espressopannussa. 

Kaakao vaikuttaa herkulta, sisältää luomusokeria ja luomu kaakaojauhetta. Lisäksi se on Reilun Kaupan tuote. Mikäs sen parempaa!)

***

Tästä lähdetään.
Saa nähdä, jääkö hetkelliseksi vouhotukseksi
vai osaksi elämäämme.
Toivon tietysti jälkimmäistä.

Nyt harmittaa vaan se, että kaappimme ovat täynnä
"tavallisia" ei-niin-reiluja ja epäluomuja
aineksia.

Toivon, että ne loppuvat pian.

8 kommenttia:

 1. huomasitko kauppalaskussa mitään eroa? paljonko esim maitolitran välillä on hintaeroa? kiinnostaa meinaan itseänikin.

  VastaaPoista
 2. No siis kyllä. Onhan nuo luomut kalliimpia kuin perustuotteet. Mutta mä mielelläni maksan vähän enemmän siitä tiedosta, että saan puhdasta.

  Ihan kaikkea ei ole meillä varmaankaan varaa ostaa luomuna, niin kauan kuin mies ainut työssäkäyvä.

  Tässä mun esittelemien ostosten hinnat:

  Rasvaton luomumaito 1,35 €
  (ingmannin tavallinen taitaa olla vajaa 0,80 €/litra...)
  Kaakaojauhe 4,40 €
  Kahvi 4,83 €
  Ruispalat (6 kpl) 2,35 €
  Porkkanat 2,20 €
  Jääsalaatti 1,69 €
  Rypäleet 2,99

  Joidenkin tuotteiden kohdalla kyllä hinta huimaa päätä. Esim. pikkurasia luomukirsikkatomaatteja maksoi 4,99 :o Enkä ostanut.

  VastaaPoista
 3. Heipsunn, yritän innostua bloggailusta ja muistin ton sun hauskan blogin nimen, joten suunnistin tänne.

  Hyviä ajatuksia ruuasta, voisin itsekkin vähän tarkastella kaupassa valintojani.

  Kati

  VastaaPoista
 4. Ihanaa Kati, että olet perustanut blogin!! Lisään heti listaani. :)

  Suukkoja tytöille <3

  VastaaPoista
 5. Tuun tännekin hurraamaan :)

  Munkaan mielestä kaiken vanhan ei tarvitse muuttua. Pikku hiljaa voi testata uusia juttuja ja jättää sellaisia omaan elämään / ruokavalioon mitkä tuntuu ja maistuu hyvältä.

  Onnea valitsemallanne tiellä :)

  Eikö muuten rypäleet ookin aika erimakuisia kuin "normaalit"? Musta niiden pinnasta jo tuntee myrkyllisyyden eron.


  Katariina

  VastaaPoista
 6. Kiitos Katariina hyvistä vinkeistä, oikeaan suuntaan ollaan toivottavasti menossa. :)

  Ja ne rypäleet! Niissähän on eroa kuin yöllä ja päivällä. "Tavalliset" on väkeväkuorisia, että oikein suupielet kipeytyvät kun niitä syö paljon. En enää ikinä kelpuuta muita kuin luomurypäleitä meille!

  VastaaPoista
 7. Hei super, Katri!!

  Rypäleet, appelsiinit, tomaatit.. Joistain vaan huomaa tosi hyvin eron luomun ja "myrkytetyn" välillä.

  Mulla on vähän sama kuin kirjoitit, harmittaa kaikki vanha ja huono kaapeissa. Meillä on esim. Pansuolaa varmaan kolme laatikkoa, valkoista sokeria vaikka mitä laatua, kemikaalishampoota pulloittain. Ei haluaisi noita enää käyttää, mutta ei heittää suoraan roskiinkaan :/

  Vuokko

  VastaaPoista
 8. Vuokko, tympii kyllä. Mutta mä ajattelin, että pakkohan ne on käyttää kun ne on kerran ostettu. Mulla ei ainakaan ole varaa pistää kaikkea heti uusiksi. Mutta voihan niitä käyttää tuhlaten ja sitten sitä mukaa kun loppuvat, ostaa parempia vaihtoehtoja tilalle. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...