lauantai 1. toukokuuta 2010

Suolaista ja makeaa vappua!

Vappua vietetään tänä vuonna kotosalla rauhallisesti; ulkoillen, saunoen ja herkutellen. Vaikka tänään 1/3 perheestämme onkin jo  töissä.

Kokeiltiin valmistaa ensimmäistä kertaa itse keitettyä parsaa ja hollandaisekastiketta. Oli herkkua!

Parsat kuorittiin ja varresta leikattiin noin sentin pätkä pois. Kuoritut parsat laitettiin kylmään veteen ja keitettiin suolalla maustetussa vedessä n. 5 minuuttia.

Hollandaisekastike:

200 g voita
1 pieni sipuli
mustapippuria (myös valkopippuri käy, itse en vain tykkää sen mausta, joten laitoin mustapippuria)
3 dl valkoviiniä tai kasvislientä (käytin kasvislientä)
1-2 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua (itse puristin mehua tuoreesta sitruunasta)
3 keltuaista
(pari oksaa persiljaa) en laittanyt, kun ei ollut...

Sulata voi ja anna sen hetki jäähtyä, jolloin hera ehtii painua pohjaan ja voisula kirkastuu. Kuori ja silppua sipuli. Pane sipulisilppu, pippuri ja neste kattilaan. Keitä kunnes lientä on jäljellä noin desin verran. Siivilöi ja mausta liemi sitruunasta puristetulla mehulla. Sekoita keltuaiset ja liemi. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä kattilassa koko ajan vatkaten, kunnes seos on kuohkeaa ja kauniin vaalean keltaista. Lisää kirkastettu voi joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Tarjoa kastike haaleana. 

 Parsan kanssa maistui tämä australialainen, kuiva Hardysin Stamp of Australia -valkkari (Semillon Chardonnay 2008 vintage).

Pääruuaksi tehtiin vappuun sopivaa helppoa ja maistuvaa ruokaa. Porsaan sisäfileviiipaleita pannulla paistettuna ja mausteena yksinkertaisesti suolaa ja pippuria. Ruokaisa salaatti koottiin keitetyistä varhaisperunoista, paistetuista (tuoreista) herkkusienistä ja kesäkurpitsasta, fetajuustosta, aurinkokuivatuista tomaateista, Kalamata-oliiveista ja punasipulista. Mausteena öljyä ja mausteita, sekä ruohosipulia. Lisänä oli vielä vihreää salaattia jääsalaatista, kurkusta, kirsikkatomaateista ja paprikasta (ei kuvassa).

***

Pikkumunkkejakin paisteltiin. Osa sai perinteisen sokerikuorrutuksen ja osa tuollaisen, eh - ei-niin-kauniin kuorrutuksen vaaleanpunaisesta mansikkatomusokerista. Munkeista tuli vähän oudon makuisia perinteisiin tottuneena, sillä käytin jauhoina luomuja täysjyvävehnäjauhoja, joten maku muistuttaa ehkä enemmän jotain terveyssämpylää kuin munkkia.. Mutta tuo sokerikuorrutus ja uppopaisto varmaan kumonnevat näiden munkkien terveysvaikutukset ja tulos on +/- 0.   : )

***

i L o I S t A   v A p p U a !!



Huiska on mestarin itsensä tekemä hoidossa. Ja on tänä vuonna taloutemme ainut vappukoriste! Päätin, että yhtään lisäroskaa vappupallojen, serpentiinien ja pillien muodossa meille ei tule. Eikä niitä kukaan ole kaivannutkaan. En edes jaksanut etsiä varaston kätköistä vanhoja, sillä siellä varmasti on edellisvuosista vielä kyseisiä kapistuksia. 

Mutta ehkä meille ilmapalloja viekä joskus tulee - Ruohonjuuressa nimittäin ainakin jaettiin tänä vappuna täysin biohajoavia ilmapalloja. Mahtavaa!

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä ruokiaja hieno vappuhuiska:)

    Jamssi

    VastaaPoista
  2. voi mitä herkkuja! Tervetuloa kylään uuteen blogiini;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...