maanantai 23. elokuuta 2010

Halkotalkoot

Meillä vietettiin viikonloppuna hääpäivän lisäksi halkotalkoita. Miehen veli ja isä vaimoineen olivat meillä siis halonhakkuussa. Kun muu poppoo huhki kirveiden varsissa, minä hääräsin keittiössä ja huolehdin talkooväen ruokahuollosta. Ja parempi niin. Luulen, että saisin vain vahinkoa aikaan moisen teräaseen kanssa. Parempi siis pysyä kyökissä!

Valitettavasti unohdin kaikessa tiimellyksessä kuvata suurimman osan kokkailuista, mutta lisään silti reseptit tähän, vastaisuuden varalle.

Perjantaina valmistin päivälliseksi Burgundinpataa tällaisella reseptillä:

~ 700 g naudan sisäpaistia
3 pientä sipulia
200 g herkkusieniä
voita paistamiseen
1,5 rkl vehnäjauhoja
n. 3 dl kasvislientä (kuuluisi olla lihalientä, mutta oli vain luomu-kasvisliemijauhetta)
2 dl punaviiniä
1-2 tl rouhittua mustapippuria
timjamia
persiljaa
1-2 dl hillosipuleita
suolaa
1 rkl sokeria

Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi ja sipulit lohkoiksi. Viipaloi sienet. Ruskista kaikki pienissä erissä pannulla tai padassa. Kaada kaikki voideltuun uunivuokaan tai pataan ja ripottele päälle jauhot. Kaada lihaliemi ja viini pataan. Sekoita ja mausta. Kypsennä uunissa kannen alla 15 asteessa pari tuntia. Lisää hillosipulit pataan puolisen tuntia ennen kuin tarjoat ruuan. Lisää suola ja sokeri. Tarkista maku. Tarjoa perunoiden tai riisin kanssa. Meillä oli perunoita ja vihreää salaattia.

***

Jälkkärikahvien kaveriksi tein Mamman marjapiirakkaa, jonka reseptiä sovelsin hieman. 

Pohja:

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
ripaus leivinjauhetta

Vatkaa voi ja sokeri. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet ja lisää voi-sokeri-vaahtoon. Levitä piirakkavuoan pohjalle.

Täyte:

n. 3 dl punaisia viinimarjoja
1 prk kermaviiliä
1 muna
reilu puoli dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk Flora Vanillaa

Levitä marjat piirakkapohjan päälle. Sekoita täytteen ainekset ja kaada sekaan. Paistetaan 30-40 min. 200 asteessa. Kirpeät punaherukat sopivat hyvin makean vaniljakastike-kermaviilimössön sekaan!

***

Lauantaiaamuna reipas työporukka ryhtyi heti hommiin aamupalan syötyään. Tästähän suunnilleen lähdettiin liikkelle. (Kuva otettu alkukesästä, jonka jälkeen puupino on pienentynyt ja mies oli jo parina päivänä pieninyt tukkeja moottorisahalla pölkyiksi.)

Nyt tukkeja on pihalla enää tämän verran!
Klapeja riittää... ihan "muutamaksi" talveksi..
Lauantaina syötiin lounaalla thaimaalaista kasviskeittoa. Ohje on omasta päästä ja määrät summittaisia, eikä kuvaakaan tullut otettua, mutta tässä ainekset joista sen tein...

1 pss itämaisia wokkivihanneksia (pakaste)
pala tuoretta inkivääriä
tuoretta chiliä (puolikas palko)
pari sipulia
broilerin fileitä 
kookosöljyä paistamiseen
vettä + kasvisliemijauhetta
soijakastiketta
kookosmaitoa
mustapippuria
chilimaustetta
currymaustetta
garam masala -maustetta

Broilerin fileet olin jo aiemmin marinoinut itse ja pakastanut. Meillähän ei osteta mitään valmiiksi marinoituna, ällöttää ne valmiit liemet. Broitskujen marinaadiin laitoin summamutikassa: rypsiöljyä, soijakastiketta, mustapippuria, chilimaustetta, currya ja valkosipulia. Annoin maustua yön yli jääkaapissa.

Keittoon kuullotin chilin, tuoreen inkiväärin ja sipulin melko reilussa määrässä kookosöljyä. Sitten sekaan wokkivihannekset. Broilerit paloittelin keittoon sopiviksi ja ruskistin erikseen kookosöljyssä. Vettä ja mausteet kattilaan ja sitten kasvikset ja kanat perään. Pieni kiehautus ja lopuksi vielä tarvittaessa mausteita ja kookosmaito. Lisänä oli keitettyä Basmatiriisiä keittokulhon pohjalle thaimaalaiseen tapaan.

***

Jälkkärikahveilla syötiin edellispäiväisen marjapiirakan lisäksi leipomiani suklaabrownies-keksejä. Hukkasin jo ohjeen, mutta se on napattu K-kaupossa jaettavasta ruokalehdestä. Meillä ei ollut hasselpähkinöitä, joten korvasin ne ekstrasuklaalla...
Ruokailun jälkeen kirveet taas heiluivat pihallamme...

Illalla syötiinkin sitten pitkän kaavan mukaan, pitkästä aikaa. Kiitokseksi halkojengille, sekä vähän jo sunnuntain hääpäivääkin ajatellen.

Alkuruuaksi maisteltiin keitettyjä täplärapuja. Ostettiin ravut tosin pakastealtaasta, minusta kun ei ole laittamaan elävää rapua kiehuvaan veteen... Sulatin ravut ja maustoin ne vesi-suola-sokeri-tilliliemessä. Rapujen kanssa oli vihreää salaattia (lehtisalaattia, kurkkua, tomaattia, kapriksia, vihreitä oliiveja, sipulia) ja yksinkertainen kastike oliiviöljystä, balsamiviinietikasta ja pippurista, paahtoleipää, voita ja kermaviilistä lohitahnaa.

Ruokajuomana kivennäisvettä, italialaista kuivaa luomuvalkoviiniä ja jäiset Marskin ryyppy-snapsit.

Lohitahna paahtoleivälle:

1 prk kermaviiliä
pala savustettua lohta
suolaa
pippuria
sitruunasta puristettua mehua maun mukaan
tilliä
ruohosipulia


Pääruuaksi olin haaveillut poron sisäfilettä, mutta tulin toisiin ajatuksiin kaupassa hinnan nähdessäni... Poron sisäfile sai siis tällä kertaa jäädä, tilalle vaihtui hyvä ja murea naudan sisäfile. Lihan kanssa syötiin uunijuureksia ja punaviinikastiketta.
 Sisäfile valmistettiin tutulla ja turvallisella tavalla kokonaisena uunissa. Tällaiselle joukolle ei viitsi lähteä pihvejä paistamaan, tai muutoin kaikki saavat oman annoksensa eri aikaan. Liha otetaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Meillä oli noin kilon kokoinen file, jonka pintaan hierotaan suolaa ja pippuria ja paistetaan mausteet lihan pintaan kiinni voissa pannulla. Sitten lihaan isketään mittari paksuimpaan kohtaan ja paistetaan uunissa. Tällä kertaa kypsäksi, (vaikka itse suosinkin mediumia), enemmistön toiveesta. :)

En edes ajatellut (no hyvä on, kävi mielessä mutta ajattelin oikaista tässä kohtaa) valmistaa kastiketta itse. Ostin kaupan hyllyltä Portin valmiin punaviinikastikepurkin, joka vain lämmitettiin kattilassa ja oli vallan hyvää.

Uunijuurekset:

3 punajuurta
3 sipulia
pari porkkanaa
pala lanttua
palsternakkaa
pieni bataatti
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
hunajaa
yrttejä

Kuori ja lohko kasvikset uunivuokaan. Vähän sen mukaan, kuinka nopeasti kypsyy: sipuli isommaksi, kovemmat kasvikset pienemmiksi jne.. Lorautetaan reippaalla kädellä joukkoon oliiviöljyä, pippuria ja suolaa, sekä pari ruokalusikallista hunajaa. Uuniin hautumaan, kunnes ovat pehmeitä.

Lihan kanssa hyvää, keskitäyteläistä punaviiniä.

Jälkiruuaksi tehtiin rommissa liekitettyjä omenalohkoja vanhanajan vaniljajäätelön kera. Eli näin:

omenoita
voita paistamiseen
sokeria
rommia liekitykseen
vaniljajäätelöä
siirappia

Kuori ja lohko omenat, 1 omena per ruokailija. Paista omenalohkoja valurautapannussa voissa ja ripottele päälle sokeria. Kun omenat ovat hieman pehmentyneet, lorauta pannuun tilkka rommia ja sytytä varovasti tulitikulla. 

Alkoholi palaa pois, mutta antaa omenalle hienon maun. Muista, että teflonpannulla ei kannata liekittää tai pannu on entinen ja muista nostaa pannu pois liesituulettimen alta liekityksen ajaksi palovaaran takia. 

Ladotaan lämpimät omenapalat lautasille ja annostellaan päälle kylmää jäätelöä. Liruttelin vielä annoksien päälle hieman siirappia. Ohje omasta päästä.

***

Sunnuntaina syötiin lounaaksi tonnikalalasagnea. Ohje on bongattu vanhasta Kodin Kuvalehdestä. En jaksa enää kirjoittaa koko ohjetta tänne, mutta kyseessä siis peruslasagneresepti, jossa jauheliha korvataan tonnikalalla. Lisäksi laitettiin pakastepinaattia ja kirsikkatomaatteja. Fetasalaattia lisukkeeksi.
Ja ennen kuin päästimme vieraat kotimatkalle, juotiin hääpäiväkahvit jo edellisessä postauksessa näkyvän Mustaherukka-suklaakakun kanssa. Ohje Hesarin ruokasivulta pienin muutoksin. Olisi vain pitänyt tehdä kakku pienempään vuokaan, niin kerroksista olisi tullut korkeammat. Tein myös suklaakakkupohjan suoraan rengasvuokaan (2 munan), enkä uunipellille kuten ohjeessa luki. Koristelun hoidin yksinkertaisesti tuoreilla mustaherukoilla.


Kiitos vielä talkooporukalle avusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...