maanantai 11. lokakuuta 2010

Pihistä enemmän!

Tällä viikolla vietetään energiansäästöviikkoa. Kampanjan tarkoitus on herätellä ihmisiä tarkastelemaan energiankäyttötapojaan. Meillä vietetään energiansäästöviikkoa oikeastaan joka viikko, mutta tämä kampanja sekä 500 €:n sähköntasauslasku pistävät miettimään, josko jostain voisi vielä pihistää..?
Sähkölaitteista meillä sammutetaan virta yleensä aina kun käyttö loppuu, kuten esim. telkkarista. Sitä ei jätetä stand by-tilaan. Tietokoneiden kohdalla tätä pitää vielä harjoitella... mutta syytän huonoa ja hidasta konettani. Tämän rakkineen käynnistyminen kestää niiiin kauan, että mieluummin jätän päälle tai edes virransäästötilaan, kuin sammutan kokonaan.
Termarikeitin on kyllä loistokeksintö! Kone sammuttaa automaattisesti virran kun on keittänyt kahvit, ja termaripannu pitää kahvin kuumana parisen tuntia. Vedenlotrauksen entisenä raskaansarjalaisena taas olen oppinut oikeaksi vesipoliisiksi. Häveten voin tunnustaa nauttineeni päivittäin parinkymmenen minuutin mittaisista kuumista suihkuista ennen muinoin, kun vesi sisältyi vuokraan. En edes uskalla laskea kuinka paljon olen kuluttanut vettä viikossa, saati vuodessa! Nykyisin kierrän suihkun hanan tunnollisesti kiinni hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi.
Muistan värjötelleeni talvipakkasella ratikkapysäkillä Helsingissä asuessamme ja lukeneeni mainosbannerista lauseen joka jäi mieleeni: "Älä ylitä tätä kotona, 21 astetta". Silloin ajattelin, että en ikinä tarkenisi niin kylmässä kämpässä. Kerrostaloasuntomme oli lämmin, halusit tai et. Mittari näytti noin 23-24 astetta, oli patterin termostaatti sitten itään tai länteen. Hyvin tarkeni. Nykyiseen kotiin muutettuamme oli 
v ä h ä n  totuttelemista kun lämpötila äkkiä laski pari-kolme astetta. Kehoitusta on tosin helppo noudattaa, sillä vanhaa taloamme ei kovin helpolla paljoa lämpimämmäksi edes saa!
Meidän talossa on iki-iki-iki-ikivanhat ikkunat, noin satavuotiaat, alkuperäiset. Sellaiset kirjavat, joista ei näe sataako ulkona vettä vai ei, vaan on kurkattava oven raosta. Sanokaa vaikka hulluiksi, mutta näitä ei todennäköisesti edes vaihdeta uusiin. Tällä kertaa menee tunnelma käytännöllisyyden edelle! Toki ikkunoiden väleihin viime syksynä laitettiin lisää fyllinkiä, kun verhot lepatti tuulen tahtiin. Myös karmit on tarkoitus ensi kesänä raaputtaa ja maalata, mutta ikkunat jää. 

Puulämmityksellä (kolme uunia) pyritään pärjäämään mahdollisimaan pitkälle. Sitten kun uunien lämmitys ei enää riitä, napsautetaan päälle öljykiertoiset sähköpatterit.

(muoks. pakko muuten lisätä vielä, että tuo patterikuva on otettu joskus reilu vuosi sitten ja patteri sittemmin pesty. Yök! Ei meillä ihan noin likaista onneksi taida olla..
Turhia valoja ei meiltä löydy palamasta, paitsi joskus Onnin jäljiltä. Tämäkin pimeäpelkoinen on vanhaan taloon, kummitusten keskelle muutettuaan päässyt pimeän pelostaan ja uskaltaa olla yksin kotona ilman, että jokaisessa huoneessa on valot päällä. Hip hei! :) Niin, ja lamput on meillä pääsääntöisesti energiansäästölamppuja. Vaikka niidenkin energiapiheydestä ja ekologisuudesta voidaan olla montaa mieltä..
Tiski- ja pyykkikoneita meillä laulatetaan päivittäin, mutta yleensä ihan täysinäisinä. Lisäksi olen huomannut, että se ei-niin-kovin-likainen pyykki, jota päivittäin tulee, lähtee täysin puhtaaksi matalammassa lämpötilassa kuin mihin ollaan totuttu. Meidän koneessa on sattumoisin 30 asteen pikapesuohjelma, joka pesee jopa Onnin tahraiset paidat putipuhtaiksi. Toinen homma pyykinpesuun liittyen - jopa puolet pienempi määrä pyykinpesuainetta riittää, siitä määrästä mitä pesuainepaketin/-putelin kyljessä lukee. Suosittelen kokeilemaan!
Tässäpä näitä muutamia vilukintun vihjeitä. Sillä rahalla, jonka säästää näillä vinkeillä sähkölaskussa, voi sitten vaikka ostaa kynttilöitä ja punaviiniä. Nekin lämmittävät mukavasti. :)

5 kommenttia:

 1. Minäkin elämäni ensimäiset reilut 20vuotta kerrostalossa asunneena totuin siihen suihkussa lutraamiseen, mutta säästeliäs mieheni sai minutkin pian oppimaan, mistä ja miten säästetään :) Sähköä meillä jopa miehen mielestä kuluu todella vähän, joten siitä on lähes mahdoton pihistää enempää. Täälläkin sammutetaan kaikki koneet täysin, valoja ei pidetä päällä turhaan, pyykkiä toki pestään päivittäin ja astianpesukonekin laulaa usein, mutta sähköpattereita ei meiltä löydy (eipäs kun löytyy yläkerrasta, mutta niitä ei käytetä) sähkösauna meillä on, mutta sekään ei kai ihan kamalasti kuluta, eikä me saunotakaan ihan joka viikko.

  On muuten ihanaa, jos pidätte vanhat ikkunat, sellaiset on niin tunnwelmallisia :) Mukavaa viikkoa teille!

  VastaaPoista
 2. Suihkussa seisominen kuuluu minunkin epäekologisiin harrastuksiini. Ja vielä aivan tulikuuma suihku, ainakin jos mieheltä kysytään. Se vaan on niin ihanaa ylellisyyttä, seistä hetki hiljaisuudessa ja lämpimässä, että tekee tiukkaa siitä yrittää luopua.

  Meilläkin pestään vain täysiä pyykkikoneellisia, en osaa pestä vain paria vaatetta ja siksi jotkut erikoiskuteet lojuvat pyykkikorissa iäisyyden. Valoja olen opetellut sammuttelemaan miehen käskystä, mutta täytyy silti sanoa, että musta on omituista kun vaikkapa anoppilassa istutaan pimeässä vieraidenkin kanssa. Kukaan ei laita valoja eikä edes kynttilöitä. Siis syksyllä ja talvella.

  Virratkin meillä pyritään aina sammuttamaan eikä jätetä puoliteholle, mutta tietsikan ja läppärin kanssa asia vähän unohtuu. Laturikin jää joskus seinään.

  Mutta tää on hyvä aihe ja tässä riittää parannettavaa aina.

  VastaaPoista
 3. Ihana päivitys jälleen :) Meillä asteita 19 kotona, joten villasukkia on kivasti opittu käyttämään. Vanhassa talossamme jossa kiviseinä voi paksuimmalta kohdalta olla 90cm kerää onneksi lämmön kesältä, pitkälle syksyyn.
  Nut näyttäisi että patterit on hieman haaleat kylmien sijaan :)

  Ihana kun olet suunnitellut säilyttää ikkunalasitn, mitään niin kaunista vanhoissa taloissa ei ole kuin vanhat ikkunat. Jos ne poistaa tuhoaa puolet talon ilmeestä.
  Pidän kovasti vanhoista taloista ja itken aina kun niitä liian ronskisti kunnostetaan :)

  Ihanaa viikon jatkoa sinulle ja mittareita täälläkin seuraillaan :)

  VastaaPoista
 4. Lotta ja Marjuli, kyllä munkin on nyt ihan pakko tunnustaa, että joskus vieläkin saatan kylmissäni värjötellä suihkussa _liian_ kauan, mutta poden siitä sitten huonoa omaatuntoa. :D

  Ja joo, joku järki sentään kaikkeen ekoiluunkin - ei kai sitä sentäään pimeässä tarvitse istua..? :D Elämästä pitää pystyä myös nauttimaan, ei vain kitsastelemaan.

  Marie, oi Helsingin vanhat kivitalot ovat ihania! Ja samaa mieltä vanhojen talojen kunnostamisesta. Onneksi mies on samaa mieltä ikkunoiden säästämisestä kanssani. :)

  VastaaPoista
 5. Muuten, muistakaahan että vaatteiden peseminen suosituslämpötilaa alemmassa voi kostautua. Kuudenkympin värilliset vaatteet on hyvin todennäköisesti värjätty tai painettu reaktiiviväreillä, ja reaktiivivärien ominaisuuksiin kuuluu värinkesto kuumassa, mutta ei kylmässä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaatteet alkavat haalistua nopeammin mikäli käyttää alempaa pesulämpötilaa.

  Itse pesen tästä syystä kirkasväriset kuudenkympin vaatteet aina kuudessakympissä, mutta haaleiden ja vaaleiden värien kohdalla valitsen pesulämpötilan likaisuuden mukaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...