sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Pyhäinpäivän syömingit.

Eilen kokkailtiin pitkästä aikaa hieman pidemmän kaavan mukaan. Synttäreiden ja pyhäinpäivän kunniaksi. Jälkkäriksi tosin haettiin vaan jädeä Lidl:n pakastealtaasta (hasselpähkinää ja cappuccinoa). Sekä tekemääni mango-juustokakkua Marien ohjeen mukaan. Digestivekeksit tosin korvasin kaurakekseillä. 

Aluksi maisteltiin Pastanjauhajien blogista löydetyn ohjeen mukaan sipulikeittoa patongin ja gruyèrejuuston kera. Pääruokana naudan sisäfilettä uunissa ja punajuurikuutioita. Ruokajuomana hyväksi todettua etelä-afrikkalaista luomupunkkua.

Sipulikeitto

N. 3 isoa sipulia
tuoretta timjamia (meillä oli vain kuivattua)
3 valkosipulinkynttä (laitoin yhden ison)
1 laakerinlehti
oliiviöljyä
voita
6 dl kasvislientä (myös liha- tai kanaliemi käy)
suolaa
pippuria
patonkia (tai muuta tuoretta leipää)
Gruyèreä tms. pehmeää juustoa

Kuori ja viipaloi sipulit. Sulata voi kattilassa ja lisää öljyloraus - miedolla lämmöllä. Lisää viipaloidut sipulit, timjami, valkosipuli ja laakerinlehti. Paista hetki miedolla lämmöllä, mutta varo ruskistamasta. Laita kansi päälle ja alenna lämpöä. Anna sipulien muhia kannen alla vartin verran. Sekoittele välillä, ettei pala pohjaan ja pidä lämpö koko ajan niin pienellä, etteivät sipulit saa väriä.

Lisää lämpöä ja ruskista sipulit kullankeltaisiksi. Lisää kasvisliemi, käännä lämpöä taas pienemmälle ja hauduta n. 20 minuuttia. Mausta ja kaada keitto tarjoilukulhoihin. Lisää kulhoihin viipaleet (paahdettua) leipää. Pirskota pinnalle hieman oliiviöljyä ja raastettu gruyère. Laita kupit uuniin grillivastuksen alle niin pitkäksi aikaa, että juusto sulaa ja leipä ottaa hieman väriä. Tarjoile kuumana suoraan uunista.
Naudan sisäfile uunissa

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Meillä oli n. 800 g lihaa, josta käytettiin tähän n. 600 g ja loput meni pakastimeen. Hiero lihan pintaan pippuria ja suolaa. Paista voissa pannulla mausteet kiinni. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja paista 200 asteessa. Meillä asetettiin lihan lämpöasteiksi n. 68 astetta, vähempikin olisi riittänyt. Näin liha on aavistuksen punertavaa sisältä eikä kuivu liikaa. Kääri folioon vetäytymään ennen leikkaamista.

Punaviinikastike

Tein "omasta päästä". Kattilaan reilu nokare voita sulamaan, pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. En kuitenkaan ruskistanut. Sitten pari desiä kasvislientä perään ja reilu desi punaviiniä. Lopuksi vielä ripaus suolaa, pippuria, sokeria ja rosmariinia. Ihan jees oli, jäi tosin vähän turhan luiruksi tämä kastike.

Uunipunajuuret

Kuoritaan ja lohkotaan punajuuria uunivuokaan. Lorautellaan reilulla kädellä oliiviöljyä päälle, suolaa ja pippuria, rosmariinia ja hunajaa. Uuniin 200 asteeseen reiluksi tunniksi (punajuurien koosta riippuen). Ja avot - on hyvää!

 
[huono kuva, plääh] 

8 kommenttia:

  1. Lämmin halaus vaikka hiukan myöhässä synttärisankarille <3 Hyvänä vuonna olet syntynyt!

    Jällen näitä herkkujasi ihastelen, tuon pöydän ääressä olisin mieluusti viettänyt aikaa. Kiitos ohjeista :)

    Rauhallista sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  2. Täältä myös myöhästyneet onnittelut!
    Ai että mitä ihania ruokia... ei tällaisia saa tänne esille laittaa, kun me justiinsa aloitettiin miehen kanssa kevennyskisa ;) Kisataan kumpi keventää ennemmin parisen kiloa ja minä aion voittaa!! :D

    VastaaPoista
  3. Voi mitä herkkuja sielä...

    Voisko olla jo joulukuu? :D

    VastaaPoista
  4. Upea kakku:)

    Ja varmasti hyvää ruokaa
    tuli ihan nälkä täällä;).

    Jamssi

    VastaaPoista
  5. Iiihana kakku! ja muutkin kuulostaa oikein herkullisilta.

    VastaaPoista
  6. Marie, kiitos. Ihanaa alkavaa viikkoa sinne! :)

    Lotta, kiitokset! Ja tsemppiä kisaan! :D Vedät vaan kovasti proteiineja ja vältät hiilareita (jos on tarkoitus nopeasti saada pari kiloa pois). Kyllä toimii ja nesteet lähtee alussa hyvin liikkeelle. :)

    naana, kyllä se joulukuu sieltä tulee ja pääset hyvällä omallatunnolla herkuttelemaan! Ei enää kauaa. Tsemppiä kovasti :)

    Kiitos Jamssi! Hyvää oli. :)

    Terhi, kiitos sinullekin! :) Ja ihanaa uutta viikkoa teidän perheelle.

    VastaaPoista
  7. Kitti Marjuli! Tuo onkin äärettömän helppo tehdä, onnistumistakuu. Ja hyvää on.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...