sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Ei otsikkoa.


Eilen oli mukava ilta. Iltapäivällä tuntui, että flunssa iskee päälle kunnon voimalla, mutta nyt olo on jo huomattavasti parempi. Vähän yskittää, mutta muuten taisin päästä tästä taudista melko vähällä. Astman ja flunssan yhdistelmä ei ole kiva, henkeä ahdistaa. 


Eilinen päiväkin meni vielä aika pitkälle siivoillessa ja ruokajuttuja valmistellessa. Alkupaloiksi valmistettiin hyväksi todettua saaristolaisleipää wasabi-ranskankermalla, graavilohella ja ruohosipulilla. Leivän olin leiponut aiemmin pakkaseen. Pääruoaksi paistettiin pannulla kuhafileitä ja uunissa vuohenjuustopunajuuria. Makeannälkä sai lievennyksen Liemessä-blogista siepatulla ohjeella tehtyjen mustikkalettujen, vaniljajäätelön, mustikoiden ja tervakinuskin herkullisella yhdistelmällä. Suosittelen! Letuista tuli tosi hyviä mustikan makuisella vichyllä.


Lisään reseptit vielä tänne myöhemmin. Ruokia ei sitten tullut sen kummemmin kuvattua, tai ne epäonnistuivat kun oli liian pimeää..


Ja kyllä! Olin eilen iltapäivällä kylppärissä, kun talo tärähti voimakkaasti ja ulkoa kuului kova, kummallinen ääni. Riensin keittiön ikkunaan tähyilemään syytä oudolle äänelle, tuloksetta. Tänään vasta luin uutisen maanjäristyksestä täältä. Aika hurjaa.
Ja tänään alkoi sitten keittiössä tapahtua. Vettä kärsinyt lattia on tuossa allaskaapin ja tiskikoneen alla. Kaapit puretaan, lattia avataan ja purut poistetaan. Tiistaina tulee kuivausfirman miehet aloittamaan kuivausoperaation...

Ja ne reseptit:

Saaristolaisleipä (resepti Voisilmäpeliä-blogista)

1 l piimää



75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa
voiteluun siirappivettä:
2 osaa vettä, 1 osa siirappia 
Lämmitä piimä n. 37-asteiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Anna hiivan liueta piimään. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Laita kohoamaan lämpimään ja ei-vetoisaan paikkaan 2 tunniksi. Kaada sen jälkeen 2-3 voideltuun leipävuokaan. Leipiä voi kohottaa hetken vielä vuoissa ennen paistamista. Itse tein kaksi vuokaleipää ja yhden pyöreän muotoilin käsin.
Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 2 tuntia. Paistamisen puolivälissä sivele leivät siirappivedellä. Tämän voi halutessaan toistaa pari, kolmekin kertaa paistamisen aikana.
Kun otat leivät pois uunista, laita ne puhtaan keittiöpyyhkeen alle jäähtymään. Pistä sen jälkeen vielä jääkaappiin tekeytymään, leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä leipomisesta. Omasta mielestäni leipä oli vielä maukkaampaa pakastamisen jälkeen.

Saaristolais-wasabi-lohileivät:

1 prk ranskankermaa
maun mukaan wasabitahnaa (me tehtiin "sopivan" tujua)
graavilohta
ruohosipulia

Sekoita wasabi ranskankermaan ja levitä leipien päälle. Ripottele päälle hienoksi silputtua ruohosipulia. Leikkaa graavilohesta siivut leipien päälle ja koristele lopuksi ruohosipulilla.

Paistettua kuhaa ja vuohenjuustopunajuuria (neljälle):

Kuivaa kalafileet talouspaperilla. Kuumenna pannu kuumaksi ja paista fileet voissa/öljyssä pari minuuttia molemmilta puolilta. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Meillä oli lisäksi sitruunan makuista sormisuolaa ja sitruunalohkoja, joista sai pirskottaa sitruunamehua kalan päälle. Eräs vaihtoehto olisi ollut lisätä pannulle voin sekaan hieman raastettua sitruunan kuorta.

n. 1 kg punajuuria
pötkö vuohenjuustoa
suolaa 
timjamia
hunajaa
pinjansiemeniä

Keitä punajuuret suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 45 minuuttia. Kuori punajuuret lämpimänä ja viipaloi voideltuun uunivuokaan. Heitä päälle suolaa ja timjamia. Viipaloi punajuurien päälle vuohenjuusto. Lorottele päälle juoksevaa hunajaa ja haluamasi määrä pinjansiemeniä. Paista uunissa toiseksi ylimmällä tasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia. HYVÄÄ!!!

Mustikkaletut, vaniljajäätelön, mustikoiden ja tervakinuskin kera (resepti Liemessä blogista):

2 munaa
5 dl mustikan makuista vichyä
"sopivasti" ;D vehnäjauhoja (ehkä noin 3-4 dl)
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 rkl voisulaa

Annetaan taikinan turvota puolisen tuntia ja paistetaan voissa. Kuumat letut tarjoillaan jäätelön, jäisien mustikoiden ja kuuman tervakinuskin ryydittäminä.

Tervakinuski:

1 rkl voita
5 tl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 - 4 kpl tervapastilleja silputtuna

Paahda sokeri ja voi kattilassa rusehtavaksi. Itse tein tämän kyllä valurautapannussa. Lisää kerma ja sekoita jatkuvasti kiehuvaksi kunnes kastike paksunee. Sulattele samalla tervapastilleja keitokseen oman maun mukaan. Kokeilin tätä Leijonan lakritsin makuisilla tervapastilleilla, sekä saman sarjan sokerittomilla tervapastilleilla. Jälkimmäisen maku oli parempi.

Tästä tuli mieleen, että kesällä on pakko tehdä lettuja MANSIKKAvichyllä, tuoreilla mansikoilla ja kermavaahdolla...

2 kommenttia:

  1. Ui jui mitä herkkuja! Lettuja voisikin tänään tehdä... ;)

    VastaaPoista
  2. Namnam! Letut on kyllä hyviä, kun jaksaa nähdä paistamisen vaivan.. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...