torstai 1. syyskuuta 2011

Sienikoulu

Piipahdettiin Onnin kanssa lähimetsässä pienellä sieniretkellä. Tosin, ötökkäkammoisena tultiin aika pian kotiin. Ne hirvikärpäset hyökkää suoraan päin kasvoja, yök!


Jotain saalista ehdittiin kuitenkin saada. Nyt tarvitsenkin TEIDÄN apuanne sienilajien opettelussa! Alla kuvia, jotka numeroin. Kertokaas sienituntijat, mitä me kerättiin? Haluaisin oppia tunnistamaan ainakin yleisimmät rouskut (ja ehkä haperot) mielessä tietysti herkullinen sienisalaatti! Kirjasta ja netistä katsoessa kuvat näyttävät selkeiltä, mutta oottakaas kun oon metsässä OIKEA sieni nenän alla. Kaikki ne näyttävät ihan samanlaisilta! :/


Onneksi nämä herkullisimmat sentään osataan. Ja suppilovahverot, joita ei ainakaan vielä löytynyt.Nämä yllä olevat päätyvät pannulle heti tämän postauksen julkaisun jälkeen! :P


Kuva 1. Näistä en ota selvää sitten millään. Tuollaisia hieman kellertäviä. Näitä on PALJON tuolla metsiköissä. Ovat melko pieniä. Kuka tunnistaa??

Kuva 2. Ovatko nämä kangasrouskuja? Toisessa ei kyllä ole keskellä tuota "nypykkää". Tuon "nypykällisen" heltta ja jalka ovat vähän rusehtavia, kun tuon toisen on mielestäni vaaleampi, kellertävä.

Kuva 3. Onko kaikki neljä sientä samaa lajia, haaparouskuja? Miksi vain kaksi alempaa ovat limaisia ja ylemmät kuivia? Nämä limaiset pikkusienet ovat jaloiltaan valkeat, kun ylemmät ja kuivemmat sienet ovat jaloiltaan saman väriset kuin lakki.

Kuva 4. Tässä sama sieni kuin edellisessä kuvassa. Joku rousku siis? Valkoista maitia tulee heltoista, mutta ei ole juurikaan limainen. Jalka on siis saman värinen kuin lakki. 

Kuva 5. Onko tässä sitten kalvashaaparousku? Heltat on kellertävät, jalka vaaleampi.

Kuva 6. Mikäs tämä on? Voiko kangasrousku olla nuorena lakiltaan noin pyöreä? Luulin tätä ensin tatiksi, mutta hatun alla olikin heltat, eikä pillit. Lakki on tuollainen tummanruskea, jalka ja heltat vaaleat.

Kuva 7. Punertavat, limaiset lakit. Lakin pinta "kuoriutuu" helposti. Jalat ja heltat vaaleat. En huomannut mitään maiteja. Voiko olla isohapero? Tai joku rousku?

Kuva 8. Sitten kolme erittäin epämääräistä tapausta. Ruskeat, epätasaisen väriset lakit, limaisia. En edes tiedä, ovatko kaikki kolme samaa lajia. Keskellä pieni kuoppa, ei ainakaan sitä nykeröä kuten kangasrouskuilla.

5 kommenttia:

 1. Mäpä kommentoin paria kuvaa, mikään tietäjä en ole, joten kysy varmuuden vuoksi viisaammilta :)

  -Minusta ensimmäisen kuvan sienet ei ole syötäviä, varma en ole mutta minusta ei :)

  - Kuvassa 2 minusta oikeanpuoleinen ei ole kangasrousku. Mutta rouskun hyvä tuntomerkki on että kun sen halkasee sieltä tulee maitoa :)

  -kuvassa kolme minusta nuo kaksi alinta on epämääräisempiä kuin nuo kaksi ylintä jotka näyttää kyllä haaparouskuilta :)

  -olisko kuvassa 4 karvarousku :) Nami herkkua :P

  -kuvassa 6 ei minusta ole rousku, en tiedä mikä on, mutta rousku ei ole :)

  -kuvassa 7 minustakin enemmän hapero, ei rousku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuva 1.Ruskeajalkainen ja ruskea lakki, tuoksu mausteinen on mielestäni sikurirousku,
   joka on herkullinen.Kangasrouskulla ei ole tummaa jalkaa.Molemmista tulee maitoa, mutta et maininnut maitos kuvatekstissä.Sikurirouskusta tiulee maukas rieska.Sen tuoksu on mausteinen(chili,curry)
   2.Sikurirousku, joske tumma jalka.
   4.Löysin tänään rosan värisiä rouskuja, joilla roosa jalka ja rutkasti pursuaa maitoa.

   Poista
 2. 1. Vois olla sikurirousku. Sen kanssa samannäköinen on pikkurousku, joka on syötävä. Mä jätän tämmöset metsään, kun en jaksa arpoa.

  2. Oikealla on kangasrousku tai leppärousku, tuosta toisesta en ole täysin varma. Se näyttäisi enemmän haperolta? Eli varmaan sekin syötävä, en tiedä: maista.

  3. Eivät ole. Ehkä tuo neloskuvassakin oleva voi olla karvarousku. Vaikea kuvasta nyt sanoa. Vasen alla voi olla viinihapero.

  5. Mä sanoisin, että kuvassa on hapero. Kenties sillihapero.

  6. Tämän muistaakseni joskus tunnistin mutta jätän poimimatta. En muista miksi. Joko se ei ole ok tai sen voi liian helposti sekottaa johonkin. Kangasrousku se ei ainakaan ole.

  7. Hapero. Joko isolehtohapero tai isohapero. Tosin kuvasta on vähän vaikea sanoa. Ehkä tuo lakin pinta on enemmän ruskea kuin punertava? Jos on sitten kunnolla punainen, on punajalka- tai tulipunahapero. Ne ei oo ok.

  8. Varmaan kans haperoita. Haperot tunnistaa rouskuista siitä, että ne voi "nylkeä". Haperoita on Suomessa älyttömästi eikä niitä kaikkia kai ole sienikirjoihinkaan nimetty. Paras testi on maistaa... Jos on kitkerä, ei kannata käyttää. :)

  VastaaPoista
 3. 1. Sanoisin pikkurousku. En ole itse koskaan kerännyt, vaikka ilmeisesti syötävä onkin.

  2. Vasen näyttää haperolta. Oikea kangasrouskulta, jos siitä tulee valkoista maitoa ja jalka on ontto.

  3. Eivät ole. Oikea ylä voisi olla haaparousku, jos jalka ontto. Keitettäessä vihertyy. Vasen ylä mahdollisesti kangasrousku, kovin vaalea tosin (nypykkä keskellä). Alemmat ovat haperoita.

  5. Ihan sienen reunasta päättelisin olevan hapero. Pitäisi nähdä jalka. Tuleeko maitoa? Jos ei, niin on hapero.

  6. Hapero on. Enempää en oikein osaa sanoa. Haiseeko pahalle?

  7. Edelleen hapero. Viinihapero? Suomessa ei ole myrkyllisiä haperoita, mutta kaikkein kirkuvan punaisimmat ovat pahoja.

  8. Taas hapero. :D Kovin ruskea, joten ei taaskaan tarkempaa tietoa.

  Sieniä ei oikein pelkästään kuvista voikaan tunnistaa, sienikirjoissa on niitä selittelyosioita, joista voi paremmin tunnistaa sienen. Esim. maitiaisneste, jalan muoto, täytteisyys, tuoksu, malto, ...

  Itse en kovin hyvin tunne haperoita, enkä jaksa edes noukkia tuntemiani, koska ovat AINA ihan matoisia. :D Vihreät ja keltaiset haperot ovat ainakin helppoja tunnistettavia ja erinomaisia sieniä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos sieni-ihmiset! :D Heitin eilen kyllä jo kaikki pois, lukuunottamatta tatteja ja kanttarelleja.. Voisin sanoa varmuudella tuntevani karvarouskun, joten näissä sienissä sitä ei ollut.

  Sieniä on TOSI vaikea tunnistaa. Aina on joku, johon on vaara sekoittaa, eivätkä ne koskaan ole niin selkeitä kuin kuvissa... Tai sitten on vain harjoituksen puutetta. Ehkä pitäisi osallistua johonkin sienikurssille.

  Mut ehkä tää tästä. Kyllä mä nyt jo tunnistan huomattavasti enemmän sieniä kuin vuosi sitten tähän aikaan. Edistystä! Ja ehkä vuoden päästä olen taas hivenen viisaampi ja kokeneempi näissä asioissa. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...