tiistai 11. lokakuuta 2011

Parhaat ideat syntyvät hitaasti

Se on todettu tässä kodissa jo moneen kertaan. Jos olisimme tehneet heti kaikki remontit tänne muuttaessamme sillä tavalla, kuin ne silloin suunniteltiin, olisimme myöhemmin katuneet katkerasti. Parhaimmat ideat on syntyneet ajan kanssa, harkiten, tuumaillen, asuen. 


Meillä on kolme tulisijaa: yksi ruokasalissa, yksi olohuoneessa ja yksi yläkerrassa makuuhuoneessa. Lisäksi eteisessä on joskus muinoin ollut pönttöuuni. Tästä muistona on tietysti muuri, hormi, piippu. Hormi on huonossa kunnossa, mutta sen käyttöönotto vaatisi todennäköisesti vain ammattilaisen asentaman sisähormin. Ei olla kuitenkaan toistaiseksi nähty tarvetta asentaa eteiseen neljättä tulisijaa. Sen sijaan, olen aika ajoin haikaillut keittiöön puuhellaa. Ollaan mietitty ja pähkäilty, mutta tultu siihen tulokseen, että sitä ei mitenkään järkevästi meidän keittiöön saa, koska ainoa kohta hellan mahdolliselle paikalle jäisi kummallisesti yläkerran portaikon alle. 


Olin jo hyväksynyt ajatuksen puuhellattomasta keittiöstä, kunnes jotkin rattaat alitajunnassa raksutti ja eräänä iltana Onnia nukuttaessani se idea sitten välähti. Yritin miehelle selittää suunnitelmaani (mä olen todella huono näissä!), mutta kyllä mulla on ilmeisesti ihan oikea mies, sillä viesti meni perille ja hän jopa piirsi paperille sen, mitä päässäni olin ajatellut! Sitten ravattiin keittiön ja eteisen väliä, tsuumailtiin ja tuumailtiin. Mittailtiin ja mietittiin. Ja tultiin siihen tulokseen, että se voisi onnistua - ja siitä tulee sikahieno!!


Kuvat on kutakuinkin hahmoteltu ja piirretty kiireessä ja innostuksessa, mutta koittakaa saada selvää... Tarkoitus olisi kaataa seinä eteisen ja keittiön välistä jossa piipun paikka (hormi piirretty ympyrällä) sijaitsee. Kaadettavat seinät piirsin katkoviivalla. Kaadettava seinä on hirsiseinää ja ylös jätetään hirttä tukemaan, pitämään taloa pystyssä. Täytyy selvittää, tarvitseeko siihen vielä jonkin palkkisysteemin.


Tuo toinen kaadettava kulma keittiön ja eteisen välillä on keittiön komero, joka on tehty alunperin kellariin vievistä portaista. Eli tulevaisuudessa, meillä tulisi olemaan oikeastaan yksi iso keittiö-eteinen, eteis-keittiö.. Vaikkakin tuo liesisysteemi tulee jakamaan tilaa. (Neliskanttiset systeemit hellan ympärillä demonstroivat lattialaattoja). 


Lisäksi on tarkoitus tehdä avokuististamme lasitettu, joten yksi erillinen "eteinen" on kuitenkin, vaikka ulko-ovesta tuleekin suoraan tähän isoon tilaan. Keittiöön olisi tarkoitus tehdä lisäksi pienimuotoisia muutoksia muutenkin. Ollaan mietitty ison posliinialtaan sijoitusta ikkunan eteen, kaipaisin käytännön kokemuksia tästä! 

Tähän mies piirsi ajatukseni. Nykyisen eteisen ja keittiön seinän tilalle tulisi tällainen systeemi: oikealle puolelle puuhella ja vasemmalle puolelle sähkö- tai kaasuhella. Hellojen yläpuolelle pieni leivinuuni. Koko systeemi muurataan yhdeksi, integroiduksi kompleksiksi, ja sekä keittiön, että eteisen puoleisille sivuille tulee laskutilaa (hyllyköt). Lisäksi eteisen puolen seinämään tulee lokero(t) polttopuita varten.Mulle oli jäänyt mieleen, että jossain sisustuslehdessä olin joskus nähnyt kuvan, jossa oli "sitä jotain". Ja uskokaa tai älkää: mun mies jopa TIESI mitä kuvaa tarkoitan. Kuumeisesti selattiin about kaikki Maalaisunelmat ja Lantlivit, jotka meillä on (ja believe me, niitä on aika monta..), kunnes mies sen kuvan löysi! Voilà!


Tässä kuva, jota metsästettiin: 
samassa puuhella, sähköhella ja leivinuuni. 
Tosin, meillä rappauksen pinnasta ei tule tuollaista harjattua.

Ja tähän se siis tulee: kylmäkoneet väistyvät toiselle seinustalle ja tämä seinä puretaan. Vasemman kaapin takana näkyy seinässä sauma. Siihen kohtaan tulee muuri. Tämän vasemmanpuolinen osa seinästä jää purkamatta ja on siis hirsiseinää.

 Eteisen puolelta. Todennäköisesti hormi on niin suuri, että siihen voidaan asentaa kaksi sisäputkea, 
toinen puuhellalle ja toinen leivinuunille.

Eteisen peilin takana on siis keittiön komero. Tämän vuoksi eteisessä on tuollainen ärsyttävä, pieni nurkkaus kengille ja naulakolle. Lisäksi tuon nurkkauksen kaunis ruutuikkuna jää onnettomasti takkien peittämäksi. Kun tämä seinä puretaan, iso vaatekaappi saa siitä tilan ja ikkunan valo pääsee sisään ja tilaan tulee muutama neliö lisää.


Eli ei mikään pikkuhomma. Kaikki lähtee siitä, että portaikon pikkuvessa puretaan (uusi vessa tehdään yläkertaan) ja siitä tehdään siivouskomero, jotta nuo keittiön komeron tavarat voidaan sijoittaa sinne. Sitten puretaan seinät ja avataan lattiat. Tulevaan tilaan rakennetaan tietysti uusi, yhtenäinen lattia jne... Eteisen ja ruokasalin oviaukkoa hieman suurennetaan ja laitetaan pariovet. 


CAN'T WAIT!!!

15 kommenttia:

 1. Herranen aika, ihan "pieni" visio siellä syttynyt!!! Näyttää minusta kyllä hyvältä. Itse pidämme isoista "monitoimi" huoneista, joten senkin vuoksi viehättää minua. Ja meillä tulevaan kotiin kaavaillaan sellaista nykyaikaista tupakeittiötä, jossa olohuone ja keittiö on samaa tilaa, ilman saarekkeita tai muita rajaavia esteitä... Keittiö rennosti yhdellä seinustalla, ja olohuone toisella puolella hallia ;)

  Täällä nykyisessä kodissa meillä on juuri niin, että eteinen ja keittiö on samaa tilaa, ja se ei ole ongelma muutakuin siksi, että meillä on tosi huonosti kaappitilaa takeille yms. Joten keittön lattialla seilaa reppuja ja kurapukuja ja ties mitä. Mutta teille tulee se kuisti, joka auttaa tuohon ja kaappitilaakin ihan reilusti.
  Tulipas pitkä selitys! Innostuin minäkin! ;)

  VastaaPoista
 2. Susanna, joo - ihan pikkuidea... Ensin mies huokaisi, että "aika kova homma...", mutta on kuitenkin ihan innolla mukana! :)

  Ja mua kans viehättää tuleva iso tila. Meidän eteinen ja keittiö ovat jo erikseen tosi isoja, joten niiden yhdistäminen ja tuon yhden komeron hävittäminen saa aikaan todella ison tilan. Vanha iso kaappi onneksi imaisee paljon vaatetta sisäänsä ja kengillekin järjestyy kyllä tilaa (jo ennen kuin kuistihomma valmistuu, se on nimittäin vasta pidemmän ajan tähtimessä...). Lisäksi, yritän opetella pitämään tuossa "näkyvillä" vaan ne takit ja kengät, joita aina sillä hetkellä käytetään. Ja tosiaan, sitten kun kuisti on lasitettu, niin ainakin kengille saa lisää säilytystilaa sieltä! :)

  Tykkään kans isoista tupakeittiöistä. Tässä talossa se vaan ei ole mahdollista, kun huonejärjestys on mikä on. Edellisessä kodissamme (kerrostalossa Hkissä) meillä oli isoa tilaa olkkari ja avokeittiö, siitä tykättiin kans.

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä idea ja toimiva!!! Puuhellassa on sitä jotain nimittäin ja sen takia kannattaa kaataaa vaikka seiniä, suosittelen...
  Iso eteinen/keittiö on muutenkin kiva niin tulee valoa ja avaruutta tilaan, jossa vietetään kuitenkin PALJON aikaa.. :)

  VastaaPoista
 4. Vau, hienolta suunnitelmalta näyttää! Kelpais mullekin tuollainen puuhella, mutta on vähän sama ongelma, ettei tahdo löytyä paikkaa sille. Ehkä jollain konstilla meillekin saatais, mutta niin kovalla työllä, ettei ainakaan nyt riitä kiinnostus edes miettimään asiaa. Ehkä vielä joskus ;)

  Mäkin mietin heti, että huhhuh, aika kova homma teillä tuon toteuttamisessa, mutta sitten katsoin ympärilleni ja huokasin että katoppa omaa kotias, kuin iso projekti se on :D tsemppiä idean toteuttamiseen!!

  VastaaPoista
 5. Satu, tänks!

  Mirjami, samaa mieltä. Ja tää talo on vaan sellainen, että mun mielestä tänne kuuluu puuhella. Jospa sen nyt sitten saisin! :)

  Lotta, joo. Huh, hiki tulee kun ajatteleekin tulevaa urakkaa.. Mut toisaalta, meillä olisi edessä muutenkin lattioiden repiminen ja uusiminen, sekä pintaremppa, joten samallahan siinä pari seinää kaataa ja muuraa uunit..? Eiks? ;)

  VastaaPoista
 6. Heippa! Tulin vastavierailulle:) Todella hieno visio ja lopputuloksesta tulee varmasti upea! Ja ihana kuva tuo lehdestä löytynyt, kyllä kelpaisi tuollaisessa keittiössä olla ja elää... *haaveileva huokaus*

  VastaaPoista
 7. Kanelia ja kardemummaa, kiitos kyläilystä. Tuo lehden kuva kyllä on aika lähellä sitä mitä haetaan.. Ai että. VÄhän jänskättää, että jos tuleekin jotain miksi sitä ei voisi meillä toteuttaa.. Suunnittelu on kivaa, mutta millään ei vaan malttaisi aina odottaa! :)

  VastaaPoista
 8. Niin kuuluukin puuhella! Meiltä voi kysellä apua, jos on tarvista jossain kohtaa projektia. En lupaa, kun tuo rakennustaitoisempi on usein maailmalla. Mutta kysyä varmaan voi aina. Se ei tosin tiedä tästä nyt mitään. :D

  VastaaPoista
 9. Satu, joko teiltä on omat projektit loppu? ;D Kiitos tarjouksesta, pidetään mielessä. :)

  VastaaPoista
 10. Wau, siis ihan mahtavan upean hieno!!
  Määki haluun :D
  Koskas projekti alkaa?

  Teille kyllä ehdottomasti kuuluu sinne puuhella, koska meillekin tänne kuuluu tänne 70-luvun kivitaloon ;)

  VastaaPoista
 11. Ja viestiä kannattaa kirjoittaa samalla kun keskustelee kolmen lapsen kanssa :DD
  tännetännetänne

  VastaaPoista
 12. Katsu, sinnesinnesinne! :D Joo, oon ihan täpinöissäni, enkä malttaisi odottaa... vaan projektia joutuu vielä hetken odottelemaan. Ensin pitää selvittää nuo kaikki hommat, että onko ne mahdollista toteuttaa, tehdä joku budjetti varmaan ja lattioiden avaus on tehtävä lämpimänä vuodenaikana, joten aikaisintaan ensi kesänä...

  VastaaPoista
 13. Vaikuttaa mielettömän hienolta! Noin ne ideat syntyvät ajan kanssa =)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...