maanantai 23. tammikuuta 2012

Närästää

Taas ottaa päähän. Viimeksi otti päähän kevään eduskuntavaalien aikaan. Ai mikä ottaa päähän? No ihmisten tyhmyys, siis ihan suoraan sanottuna. Silläkin uhalla, että itse tässä nyt leimaudun suvaitsemattomiksi tiettyjä ihmisiä kohtaan, haukun suomalaisia pellejä (enimmäkseen miehiä, mutta myös monia naisia) äärettömän typeriksi, suvaitsemattomiksi ääliöiksi. 

En aio tästä kirjoittaa sitten tämän enempää, koska kirjoittamisesta ei tule mitään. Korvista nouseva savu estää näköyhteyden tietokoneen näytölle. Siinä olen huono, myönnetään, että menetän hermoni kohdatessani tällaista homo vs. hetero lätinää. Kopsaan tähän ihan suoran lainauksen Facebookista, Juuso Koposen kirjoituksesta, jossa on sanottu kaikki paremmin kuin itse ikinä osaisin kirjoittaa. 

"Jotkut Sauli Niinistön kannattajat ovat aloittaneet toisen kierroksen negatiivisen kampanjoinnin kyseenalaistamalla Pekka Haaviston cv:n ja osaamisen. (Esim. http://ollipusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94860-missä-ovat-presidenttiehdokas-haaviston-näytöt, http://img688.imageshack.us/img688/3876/niinistovaihaavisto.png) Jätetään ala-arvoiset kommentit Haaviston puolisosta omaan arvoonsa ja keskitytään ehdokkaiden näyttöjen vertailuun.

Pekka Haavisto on koulutukseltaan valtiotieteen ylioppilas. Ylioppilaaksihan Haavisto kirjoitti huippuarvosanoin (http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/201112070194743_pd.shtml), mutta korkeakouluopinnot jäivät pian kesken kun politiikka ja yrittäjyys veivät mennessään. Sama kohtalo on ollut muuten monella muullakin huippupoliitikolla. Esimerkiksi Jouni Backman, Tarja Filatov ja Markku Rossi ovat vain ylioppilaita ja Timo Kalli, Eero Heinäluoma ja Lauri Ihalainen eivät ole suorittaneet edes yo-tutkintoa. Ei mitenkään poikkeuksellista siis politiikan huipullakaan. Tutkinnon puutteesta huolimatta Haavisto on toiminut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa, luennoitsijana Helsingin yliopistossa, Nato-koulussa Oberammergaussa sekä Bristolin yliopistossa. Suomen Kuvalehden nettisivuilla lietsottu kohu ”visiting professor” -tittelin väitetystä väärinkäytöstä perustuu väärinkäsitykseen. Pekka Haavisto toimi keväällä 2002 3 kk Bristolin yliopistossa tittelillä ”Benjamin Meaker Visiting Professor”, jonka vahvistavat mm. nämä sähköpostit: http://haavisto2012.fi/wp-content/uploads/2012/01/haavisto_bristol_emails.png

Ulkopolitiikka-lehti pyysi viime vuoden maaliskuun lopulla neljääkymmentä suomalaista asiantuntijaa nimeämään ja listaamaan 10–20 tärkeintä suomalaista kansainvälistä vaikuttajaa politiikassa ja talouselämässä. Heillä tuli olla työnsä tai verkostojensa kautta poikkeuksellista vaikutusvaltaa maailmalla. Pekka Haavisto sijoittui tässä vertailussa sijalle 5, korkeammalle kuin istuva tasavallan presidentti. Sauli Niinistö ei 26 enemmän kuin yhden maininnan keränneen vaikuttajan joukkoon mahtunut. Listan ykkönen, presidentti Martti Ahtisaari on nimennyt Pekka Haaviston ”seuraajakseen” ja kertonut mm., että YK:n pääsihteeri Ban-Ki Moon pyysi häntä esittelemään Haaviston tälle. (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66195-han-on-ahtisaaren-valinta-”seuraajakseen”)

Haaviston kokemus kansainvälisistä tehtävistä onkin omaa luokkaansa: hän johti YK:n ympäristöohjelman UNEP:n tutkimusryhmiä mm. Kosovossa, Afganistanissa, Irakissa, Liberiassa, Palestiinassa ja Sudanissa, vastasi YK:n köyhdytettyä uraania koskevista kenttätutkimuksista Kosovossa, Montenegrossa, Serbiassa ja Bosnia-Hertzegovinassa, toimi UNEP:n edustajana selvittämässä Romaniassa Baia Maren kaivosonnettomuutta, Euroopan unionin erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa 2005–2007, YK:n erityisasiantuntijana Darfurin rauhanprosessissa 2007 ja ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä 2009–. Näihin tehtäviin hänet on nimetty ensisijaisesti asiantuntemuksensa, ei poliittisen taustansa vuoksi. Vihreät on pienpuolue, jolla ei ole poliittista muskelia nimittää ihmisiä kansainvälisiin palkkiovirkoihin. 

Niinistön kansainvälinen kokemus painottuu vahvasti pankkipuolelle: Hän on toiminut Euroopan investointipankin varapääjohtajana ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja itse pankin puheenjohtajana, sekä Kansainvälisen valuuttarahaston valuutta- ja rahoituskomitean jäsenenä. Yhtään väheksymättä tämän merkitystä, presidentin kansainväliset tehtävät ovat pääosin muualla kuin rahoitusmarkkinoiden toiminnan piirissä.

Pekka Haavisto on toki siviilipalvelusmies, kun Sauli Niinistö on sotilasarvoltaan reservin kapteeni. Mutta siinä missä Niinistö on tavallinen reserviläinen, Haavistolle on kuitenkin myönnetty sotilasansiomitali hänen työstään kriisialueilla ja hän on toiminut vierailevana luennoitsijana Nato-koulussa. Uskallan väittää, että Haaviston kansainvälisen turvallisuuspoliikan tuntemus on huomattavasti laajempaa, kuin mitä pelkän RUK:n käymällä saa. Jotain kertonee sekin, että Haavisto on eduskunnassa sekä ulkoasiainvaliokunnan että puolustusvaliokunnan jäsen, kun taas Niinistö on ollut ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä vain yhden viikon vuonna 1995.

Sauli Niinistön kokemus kotimaisen politiikan huipulla on toki Haavistoa laajempi. Hän on toiminut niin oikeusministerinä (vajaan vuoden) kuin kaksi kautta valtiovarainministerinä, sekä yhden kauden eduskunnan puhemiehenä. Haavisto vuorostaan on toiminut yhden kauden ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä. Tulee toki muistaa, että Haavisto on Niinistöä 10 vuotta nuorempi ja pienemmän puolueen edustaja, joten potentiaalisia ministerinpaikkoja on ollut vähemmän tarjolla. Kunnallispolitiikassa ehdokkaiden kokemus lienee suunnilleen samaa luokaa. Haavisto on myös mukana ollut perustamassa kokonaan uutta puoluetta. ;)

Mitä sitten tulee ehdokkaiden kirjalliseen tuotantoon, Pekka on julkaissut 6 kirjaa, paljon puhuttujen Interrail-oppaiden lisäksi kokemuksistaan Balkanilla, Afrikassa ja muilla kriisialueilla. Sauli Niinistöllä julkaistuja kirjoja on kaksi, molemat omaelämäkerrallisia.

Sauli Niinistöllä on takanaan komea ura niin juristina kuin kotimaan politiikassakin, mutta Pekka Haaviston ulko- ja turvallisuuspoliittiset näytöt ovat aivan eri kaliiperia. Talouselämästä haetulla analogialla: presidentti ei ole Suomen toimitusjohtaja, vaan pikemminkin viestintäpäällikkö, myyntimies (tai -nainen) ja bisnesguru joka lietsoo innostusta ja tuo uusia ajattelutapoja taloon. Näiden tehtävien hoidon kannalta on samantekevää, onko presidentti varatuomari vai ylioppilas, reservin kapteeni vai siviilipalvelusmies. Osaaminen ratkaisee, eivät tittelit."

lähde: Juuso Koponen 23.1.2012 https://www.facebook.com/notes/juuso-koponen/pekka-haaviston-cvstä-ja-pätevyydestä/10150718257504972


Edit. Koska tämä postaus tulee todennäköisesti aiheuttamaan kommenttiboksissa (myös) närää, haluan korostaa, että en ole haukkumassa tässä niitä, jotka äänestävät ERI tavoin kuin itse. Suon jokaiselle sen vapauden. Se, mikä tässä hommassa haisee, on se yleinen, kovaan ääneen huutelu ja homottelu. Piste. Sekä se, että tuodaan suurielkeisesti julki kylillä kuultuja huhuja jonkun ehdokkaan koulutuksesta/kokemuksesta tai mistä milloinkin. Jos vaikka otettaisiin asioista selvää, ennen kuin aletaan huutelemaan ja annetaan kaikkien kukkien kukkia? Jookos?


Mä tarviin happea... Ja salmiakkia.


Edit 2. Ainiin! Pekka ja Sauli on molemmat hyviä vaihtoehtoja. Joten kävi miten kävi, niin hyvin kävi. ;)

15 kommenttia:

 1. Mä en sano mitään, mä en sano mitään. mä en sano mitään, mä en sano mitään. ;) Aiheesta on keskusteltu myös mun tuttavapiirissä ja eniten mua ärsyttää se, että haaviston kannattajat vetoaa suvaitsevaisuuteen, kun samaan hengenvetoon haukutaan muita ehdokkaita ihan maan rakoon. Ja jos joku sanoo Haavistosta negatiivisesti jotain, mikä ei liity pätkääkän hänen homouteensa, on "haukkuja" silti rasisti, vanhanaikainen ja suvaitsematon.
  Mutta nyt en jaksa meuhkata tästä asiasta enää yhtään enempää, välillä vaan tuntuu siltä että osa äänestää ihan vaan siks, että homoja on nyt in puolustaa. Ja sen sanon myös, että mulla ei ole mitään homoja vastaan ja äänestän tai jätän äänestämättä Haavistoa ihan muusta syystä kuin seksuaalisesta suuntautumisesta. En myöskään äänestä puoluetta, vaan henkilöä, joka mielestäni on parempi vaiuhtoehto.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Lotta kommentista! :) vastaan ihan nopeasti (kännykällä hidasta). Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Mulla vaan tänään kuohahti yli, kun lähes koko kampanjan ajan tietyt tahot on toitottaneet noita samoja juttuja. Päivästä toiseen, kerrasta toiseen - kamalaa mollaamista. Itsellä ON hyvin paljon opittavaa suvaitsevaisuudessa toisia ja toisenlaisia arvomaailmoja kohtaan. Working on it! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä Katri!!Mua kans niiiiiiiiiiiiiin kyrsii tuo vähättely ja kaiken kohdistaminen siihen homouteen. Ihan yhtä paljon kyrsi aikoinaan se Ahtisaaren naureskelu; kotimaassa naurettiin Ahtisaaren ontuvalle kävelylle ja lihavuudelle, muualla maailmassa arvostettiin osaamista ja kokemusta ihan Nobelin edestä... Tää on niin suomalaista, let me tell you!!! Mutta juu-u, en kerro ketä äänestin tai äänestän, mutta jotain järkeä ja kunnioitusta -molempien ehdokkaiden kannattajille!

  VastaaPoista
 4. Siis joo. Mä en ole koskaan kokenut niin suurta myötähäpeää kansaani kohtaan, kuin tänään istuessani kampaajalla ja kuunnellessani radiota. Ohjelmaa, johon sai meikäläiset soittaa ja kertoa mielipiteitään.
  Permanentti olisi tullut ilman paplareitakin, jos sitä olisin hakenut. IHAN käsittämätöntä paskaa ihmiset suoltavat suustaan radiossa!

  Mulle on niinkuin ihan sama makaako presidentti miehen vai itseään tyyliin 30-vuotta nuoremman naisen kanssa. Mulle on aivan sama kenen kanssa ihminen makaa ja miten makaa. Koska niin makaa, kuin petaa. Mä en äänestä makuukammari perustein. Enkä armeijasaavutusten perusteella. Sikäli, kun olen vielä käsittänyt, ettei istuva presidenttikään ole asepalvelusta suorittanut...

  Kun Obama oli tyrkyllä kansa vaahtosi, ettei tummaihoisesta voi tulla presidentti. No kuinka sitten kävikään ja ajatteleeko kukaan enää ylipäänsä hänen ihonväriään? Ei.

  VastaaPoista
 5. You know what I think.

  Surullista, miten paljon homokammoisia ihmisiä riittää, edelleen, vuonna 2012. Piste.

  VastaaPoista
 6. Eeva:
  ihan niin! Mun mielestä ollaan ihan väärillä linjoilla, jos pitää alkaa vastaehdokkaan mollaamiseen. Oli se sitten Soinin, Haaviston, Niinistön tai kenen tahansa kannattaja. Miksi levittää tuota katkeruutta, kitkeryyttä ja vihaa? Mikse voisi JOKAINEN keskittyä vain ja ainoastaan oman ehdokkaansa hyvien puolien julki tuomiseen, miksi pitää aina mustamaalata?

  nanna:
  Samaa mieltä. Munkin hiuksissa näyttää olevan säkkärää, vaikken kampaajalla ole käynytkään... ;) Mutta. Yritän ymmärtää, yritän ymmärtää... (ei se helppoa ole) :(

  Suvi:
  Surullista, mutta totta. :(

  Kommenttien alapuolelle on tullut vain 4 plääh:tä ja 10 jeetä. Silti ihmetyttää - enkö osannut taaskaan kirjoittaa ymmärrettävästi mitä tarkoitan? Miten voi olla aikuiset ihmiset sitä mieltä, että TOISEN MOLLAAMINEN ON OIKEIN, OLI SE KUKA HYVÄNSÄ!?!?!

  VastaaPoista
 7. JES!! Just hyvä postaus.
  Ite vaan ihmettelen miten tää homous liittyy presidentinvirkaan??
  Varsinkin kun istuva pressa on umpihomo ja hyvin on istunut kaksi kautta!!

  VastaaPoista
 8. Outi:
  Kiitos :) Oli niin tai näin, istuvan presidentin seksuaalinen suuntaus ei tunnu valtaväestöä kiinnostavan: sehän asuu miehen kanssa, joka on tietysti osoitus, että on 100% hetero...

  Ja kuten Nanna tuossa ylempänä jo hyvin mainitsi tuosta Tarjan armeijan käynnistä. Ei oo käynyt, ei. Mutta silti jengin pitää jaksaa jauhaa tuosta Haaviston sivaruudesta! Sillä ei ole mitään merkitystä, että hän on saanut sotilasansiomitalin työskentelystä kriisialueilla.

  Monet on vaan päättäneet, että ei käy. Homo mikä homo, sivari mikä sivari. Piste. Millään muulla ei ole mitään väliä. Tämä saa aikaan monissa Haaviston kannattajissa sen reaktion, että äänestetään nimenomaan Haavistoa. Ja myös moni, joka muutoin saattaisi äänestää Niinistöä, kääntyykin Haaviston "leiriin" vain ärsytettynä tästä ihmisten kapeakatseisuudesta!

  VastaaPoista
 9. Pakko vielä lisätä yksi juttu. Hirvittävän (heh, tulee mieleen putouksen Leena Hefner... ;D ) moni on muuten tarttunut siihen yksityiskohtaan, että homoseksuaalisuus on rikos monessa valtiossa ja että tämä seikka haittaa mahdollisia valtiovierailuja ja maiden välisiä suhteita.

  Tietävätkö he, että Islannin nykyinen PÄÄMINISTERI (joka on siis nainen) on NAIMISISSA toisen NAISEN kanssa? Ei ole kuitenkaan hirveästi vaikuttanut työn hoitamiseen.... Miettikääpä sitä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Jóhanna_Sigurðardóttir

  VastaaPoista
 10. Heippa, enpä ole pitkään aikaan käynyt täällä kommenttia jättämässä, mutta nyt sen teen! :)

  Törmäsin ihan sattumalta tällaiseen linkkiin:
  http://kaikki-elamasta.blogspot.com/2012/01/tama-aihe-pitaisi-olla-jo-kasitelty.html

  VastaaPoista
 11. Karhu:
  kiva kun jätit kommentin! Tuo linkki on niin loistava! :D Mä yritin sitä aikaisemmin tähän jatkoksi linkittää, mutta bloggeri ei antanut jostain syystä.... onko silläkin poliittinen kanta? ;D Kiitos! :)

  VastaaPoista
 12. Eihän näitä keskusteluja pitäisi tarvita käydä lainkaa!!!
  Jokainen äänestää sitä, jonka katsovat olevan paras ehdokas presidentiksi... ei muuta. Ihmiset osaa olla ilkeitä puolin ja toisin :(
  Aina pitää olla joku, joka joutuu kärsimään... milloin minkäkin syyn takia - Täytyy vaan toivoa, että kohu laantuu nopeaan!
  Mukavaa viikkoa kaikesta huolimatta :)

  VastaaPoista
 13. Mielestäni hieno analyysi ja vahvistaa omaa äänestyskantaani entisestään, en ole osannut noin hienosti sitä järkeistääkkään. Toivon myös että homo vs. hetero keskustelu loppuisi näiden vaalien jälkeen tai heti. Harmi ettei taideta vielä olla siinä pisteessä. Itse olen kohdannut niin kauheaa homofobiaa viimeaikoina, etten ole edes tiennyt sellaista enää olevan. Se ottaa vaan aivoon ja pää meinaa räjähtää.

  Sauli Niinistö on myös ihan hyvä ehdokas, en todellakaan kanssa väitä etteikö häntä saisi äänestää tai etteikö hänestä tulisi kanssa ihan hyvä presidentti. Itseä ottaa vaan päähän, että Haaviston valtavirrasta poikkeava seksuaalisuus on monelle niin iso asia, etteivät he edes ota selvää toisen ajatuksista ja tiedoista. Mutta vastaavasti on ihan ok, että mies ottaa itselleen omien lapsiensa ikäisen vaimon. Samaa rakkautta molemmat. Eikä kumpikaan liity politiikkaan mitenkään.

  Molempi parempi. On syy kapinamieli tai mikä tahansa, näissä vaaleissa 2 on ykkönen. Niinistö on jo aikanaan saanut ääneni, ja tällä kertaa hän ei vain kolahda presidenttiehdokkaana.

  Maailma muuttuu, hitaasti ja varmasti... mutta hyvä pressa saadaan onneksi joka tapauksessa!

  VastaaPoista
 14. Ja olihan tämä Salelta mielenkiintoinen yritys :)

  http://www.youtube.com/watch?v=drFLl9R1n9M

  VastaaPoista
 15. Anonyymi:
  Nojoo, näin tän telkkarissa silloin vaali-iltana. Musta ois kamalaa olla poliitikko ja joutua syyniin kaikista sanomisista. Mut sitähän se on. Kansa ryöpyttää ja hakemalla hakee merkityksiä sanomisten takana. Nyt osa haukkuu sitä sovinistiksi, mut en mä nyt ottais tätä lausuntoa niin "vakavasti".

  Ja kuten sanottu, en haluis lähteä sille linjalle... Miehet nyt vaan sanoo mitä sanoo. Mun mielestä tuo "...ja hellii" oli jotenkin herttaisesti sanottu "kovalta" poliitikolta. Oli se sitten harkittu tai lipsahdus. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...