sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Möön ja Paan painajaiset

Postilaatikossa oli maistiaisia Leafilta, xylitolpastilleja ja purkkaa. Toistaiseksi olen maistanut vasta oikeanpuoleisesta rasiasta lakritsanmakuisia pastilleja. Homma meni kutakuinkin niin, että oli tarkoitus ottaa muutama, mutta kohta olin syönyt ehkä kolmasosan niistä. En suosittele, tuli huono olo! :P Mutta ideahan näissä onkin se, että jokaisen ruokailun jälkeen tulisi ottaa pari pastillia poskeen. 


Purkat maistuu ihan samalle kuin Jenkit yleensäkin, mutta mielestäni tämä purkka meni sussa tosi nopeasti sellaiseksi ällöksi löllöksi (!), joten sitä ei kauaa pystynyt länkyttämään. Ehkäpä siinäkin on se juttu, mulla vaan on tapana jäädä syömään sitä purkkaa pidemmäksi aikaa, joka ei ole leuoille hyvä juttu. Sen lisäksi vähän ärsyttää tuo, että jokainen pala on pakattu erikseen. Mä suosin mieluummin isoja, suljettavia purkkapusseja!

Ruokailun jälkeen ollaan kyllä tähänkin asti käytetty xylitoltuotteita: Onnilla on yleensä Herra Hakkaraisen (nääkin on saatu Leafilta) tai Pikku Kakkosen xylitolpastilleja. Purkkaa löytyy myös aina purkista. Täytyy näemmä täydentää varastoja.

Hampaat pestään 2 x päivässä. Aika usein saa vähän taistella, että saa Onnin hammaspesulle. Onko muilla tätä ongelmaa?! On myönnettävä, että joskus, laiskoina kotiaamuina hammaspesu saattaa jäädä, tai se siirtyy pitkälle iltapäivään... Onnilla on lasten Braun -sähköhammasharja ja meillä aikuisilla tavalliset. Mutta pitkään on ollut suunnitelmissa hankkia sähkis myös meille. Viimeksi hammastarkastuksessa kuultiin, että myös Onni voisi pestä jo aikuisten harjalla, tuossa lasten harjassa on kuulema sen verran vähän tehoja, että poju tarttisi jo tehokkaamman. 

Iltaisin putsataan myös hammasvälit (paitsi Onni). Tähän tarkoitukseen itselläni on silikonisia hammasväli"harjoja" ja lankaa. Mies käyttää lähinnä noita hammastikkuja.

Niin, ja iltasaduksi luetaan toisinaan satu takkutukkaisista hammaspeikoista nimeltään Möö ja Paa. Joka kerta niille käy huonosti ja joka kerta se on Onnin mielestä yhtä hauskaa. Hammaspeikoilla uhkailu on myös toistaiseksi ollut varsin hyvä keino saada poika hammaspesulle: "Mennääs hei pesemään hampaat ja saat sylkästä hammaspeikot taas viemäriin...". Ja poika tulee juosten! :D

Mutta kysymys kuuluukin:

Miten ja millä teillä hoidetaan hampaita? 
Kuinka usein käytte hammaslääkärissä?
Te, jotka käytätte luomuhammastahnaa, miten korvaatte fluorin saannin? Tableteilla?
Mikä sähköhammasharja on hyvä (ehkä jopa paras) ja miksi?


***
Ps. Tänne on löytänyt tiensä moni uusi lukija viime aikoina.
Tervetuloa! :)

Purkat ja pastillit saatu blogin kautta.

9 kommenttia:

 1. Mä käytän fluoritonta Frantsilan hammastahnaa. Paljon paremman makuista kuin tavalliset tahnat. Ja mä oon sitä koulukuntaa, joka ei pidä fluoria tarpeellisena... lapsillakaan, niillä on samat tahnat. Paitsi isoin tyttö tahtoo ehdottomasti jotain valkaisevaa Pepsodenttia.

  Joten siis emme korvaa fluorin saantia millään. Minusta yleensä ottaen on tärkeintä se, että hampaat pestään hyvin, eikä se onko siellä tahnassa fluoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin! Mä en edes muistanut, että fluorihan se olikin se juttu, jonka takia jotkut käyttää luomutahnoja. No tuskinpa siihen sitten tosiaan niitä tabletteja kaipaa.. :) Mä olen joskus lukenut aiheesta ja unohtanut. Nyt yritin vähän etsiä tietoa taas, että mikäs juttu tämä olikaan.

   Mä taas kuulun siihen koulukuntaan (ihan koulutuksen puolesta), joka suosii sitä pientä määrää fluoria, jonka tahnasta saa. En äkkiseltään löytänyt sellaista lähdeviitettä, joka olisi saanut ajattelemaan toisin. Mutta samaa mieltä tuosta, että puhdistus on se tärkein.

   Poista
 2. Meillä on ollut ongelmia aftojen (?) eli siis rakkuloiden kanssa osalla porukasta. Tähän on löytynyt Elmex-hammastahna (sellainen punavalkoinen putkilo) jota käyttämällä ongelmista on päästy. Suosittelen siis muillekin. Siitä puuttuu muistaakseni joku ainesosa mitä noissa Pepsodenteissa on käytössä. Muuten mennään samalla setillä Herra Hakkarais-pastilleja myöten. Meillä ne vaan on pitänyt ostaa kun ei kukaan lähettele meille mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tiedän Elmexin. Siitä kai puuttuu se vaahtoava ainesosa (natriumlauryylisulfaatti kertoo Google ;D ). Musta tuntuu oudolta, kun hammastahna ei vaahtoa (täähän on sama myös niissä luomutahnoissa). Mut onneksi ei kyllä ole ollut aftojakaan.

   Jännä muuten, että toi Elmexin tuubi on ollut iänkaiken ihan samanlaisen näköinen. Käyttääks teidän lapset sitä lasten versiota?

   Muistatko Tommi, ootko syönyt lapsena fluoritabletteja? Mä muistan, että söin jonkin aikaa ja että ne maistui tosi pahalle. Sitten myöhemmin ei tarttenutkaan, kun selvisi, että meidän vedessä on niin paljon fluoria.

   Poista
  2. Toi Elmex on kyllä nostalgikon unelma :) "Ja mehän ei muututa vaikka markkinat sanoisi mitä" On se hyvä, että elämässä on jotain pysyvää ;)
   Lapset käyttää joo sitä lastenversiota. Pojalla meillä on aika usein aftoja (ja äidillä) ja vaikka poika valittaa tuon Elmexin makua niin muita ei voi oikein käyttää. Aina hän kaiholla katselee kaupassa niitä Spiderman-tahnoja, mutta minkäs teet...tosin niissä se maku taitaa jäädä tuubin ulkonäön jalkoihin :)

   Mulla ei ole muistikuvaa, että kersana olisin ikinä syönyt fluoritabletteja, mutta voin muistaa väärinkin. Se mikä on aika vahvasti jäänyt mieleen on se hammaslääkärin tuoksu.
   Ja ainakin meillä tuli joskus Imatrankosken ala-asteella joku täti-immeinen sellaisen kärryn kanssa luokkaan ja sitten porukalla purskuteltiin jotain pahanmakuista litkua(?) Olisiko ollut just jotain joukkofluorausta? Tai sitten oltiin jotain muuta koekaniinia siinä, tiedä näistä sitten.
   Sokeripalassa syötiin kanssa jotain lääkettä silloin koko luokka, mutta olisko se liittynyt Tsernobyliin :D
   Alkaa muuten tuntea itsensä vanhaksi kun tässä muistelee, parempi lopettaa ennenkuin hiukset harmaantuu (enempää) :)

   Poista
  3. Mulla on hämärä muistikuva tuosta purskutuksesta... Mut en muista, että tapahtuiko se sitten koulussa vai missä? Sen muistan, kun hammaslääkäri laittoi käynnin yhteydessä sitä fluoria hampaiden pintaan ja sit ei saanut pariin tuntiin syödä tai juoda. Se irtosi pieninä, keltaisina palasina pois ja maistui KAMALALLE. Muistan, että vastoin lääkärin kehotuksia, pesin tai hankasin sen asap pois. YÖK! :D

   Mut ei me olla silti vanhoja, EI! ;) Ja se sokeripala ei liittynyt Tsernobyliin, vaan oli poliorokote. :)

   Poista
  4. Jännä miten jotkut asiat unohtuu. En muistanut ollenkaan tuota keltaista tököttiä :D Musta se maistu ihan hyvälle (mitähän tää kertoo musta).
   Ei olla vanhoja, aletaan vaan olla kokeneita. Ja ei se vuosimalli vaan ne ajetut kilsat...siksi mulla ei oo mitään hävittävää. Nim.näyttänyt 50-vuotiaalta jo vuosia ja pikkulapset kutsuu mua papaksi ;)
   Toi sokeripalarokotus oli kanssa jotain mitä nykymuksut ei kait saa kokea?

   Poista
  5. Makuasioita, makuasioita... :) Luin, että ollaan vaan korkeita ja ehdin jo ajatella, että mä en ole korkeakaan. Mutta joo, vanhoja ei olla. Ikinä! :) Älä välitä, jos sua luullaan papaksi, kun mullakin kerta voi olla aikuisia lapsia! Joo, nuo rokotteet annetaan nykyään vaan pistoksina, silloin oli kriisi kun Suomessa oli löytynyt poliotapauksia ja piti nopeasti ja edullisesti saada rokotettua väestö.

   Poista
 3. Meillä pestään hampaat iltaisin ja ruokailun jälkeen otetaan purkkaa tai pastillia. Nyt tilasin ksylitolikaupasta reilun satsin ale-tuotteita :) (kannattaa kattoa!).

  Aamupesu on se, joka unohtuu... Tästä syytämme täysin meidän omia vanhempia. Minulle, eikä miehelle, ole opetettu hampaiden hoitoa kotoa. Itte on hampaamme hoidettu -jos on. No, valkoiset ja omat hampaat on suussa, että ei ihan mettään oo menty :) Kova yritys on saada omille lapsille opetettua tää aamupesu, mutta hankalaa on opetella tapa jota ei oo koskaan ollu.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...