perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pitkäperjantai

Oli vähällä mennä koko pääsiäinen plörinäksi (kirjaimellisesti..) kun isäntä sairastui mahatautiin aamusella. Koki kyllä iltapäivään mennessä onneksi ihmeparantumisen, eikä olla Onnin kanssa saatu tartuntaa, joten ei menneet ruuat jääkaapissa hukkaan. Kaiken lisäksi meillä on kylässä miehen kaveri Kuopiosta, joten ei tuo sairastaminen oikein hyvään saumaan tullut muutenkaan, jos nyt taudit koskaan hyvään aikaan tulevatkaan.

Suunnittelemani lounas siirtyi toiseen päivään, koska mies makasi sängyssä pahoinvoivana ja oltiin syöty tukeva aamiainen. Onnille paistoin vain munakkaan ja laitoin salaattia kaveriksi.


Iltapäivällä pojat kävivät ajelulla ja sain jäädä hetkeksi yksin kotiin. Ihana rauha! Flunssa painaa edelleen, joten nautin täysin siemauksin hiljaisuudesta. Sain kaikessa rauhassa alkaa valmistella pitkäperjantain ateriaa tekemällä jälkkärin valmiiksi ja leipomalla leivän.


Leipään ei ole reseptiä, heittelin taikinaan summamutikassa puolisen litraa vettä, 1 pss kuivahiivaa, sämpylä- ja vehnäjauhoja, loraus siirappia, suolaa, neljän viljan puurohiutaleita ja auringonkukansiemeniä. Taikina kohoamaan, vuokaan, kohoamaan ja uuniin reiluksi puoleksi tunniksi ensin 250 asteeseen ja lopuksi 200 asteeseen. Peitin leivän hetkeksi paistamisen loppupuolella leivinpaperilla pinnan palamisen estämiseksi.

Alkuruuaksi valmistettiin keitettyä vihreää parsaa ja hollandaisekastiketta.


Pääruuaksi karitsan sisäfilettä, rosmariinilla höystettyä punaviinikastiketta ja suppilovahverorisottoa. (Valitettavasti kuvat on suttuisia, kun alkoi olla jo pimeää).


Risoton ohjeen nappasin täältä ihan pienin muutoksin: varsisellerin jätin kokonaan pois, sillä en pidä sen mausta, kanttarellifondin puuttumisen vuoksi käytettiin kasvisfondia. Risottoon käytettiin Greener Planetin kuivaa valkoviiniä. 

Sekä risotto, että karitsa onnistuivat hyvin, näitä varmaan tehdään uudestaankin. Jopa Onni totesi lihaa maistettuaan, että "onpa hyvää lihaa!". :) Pakastettu karitsa otettiin eilen jääkaappiin sulamaan ja tänään hyvissä ajoissa huoneen lämpöön. Kalvot pois ja pintaan suolaa, pippuria ja tuoretta timjamia. Sitten paistettiin pannulla voissa n. 3-4 minuuttia per puoli, siten, että file jäi sisältä aivan aavistuksen punertavaksi. Rosmariinilla maustettu punaviinikastike sopi hyvin karitsalle.

Jälkkäriksi kirpeää sitruunakiisseliä ja pehmeää vaniljavaahtoa,


uusista Iittalan Kartio -kulhoista. Nam.


Nyt on hyvä köllähtää saunapuhtaana mahan viereen nukkumaan. 
Kauniita unia! :)

6 kommenttia:

  1. Pääsiäisen ruuat ja leivonnaiset ovat sitten herkullisia. Leipä vaikuttaa hyvältä. Ohjeessa pieni virhe: vettä tullee puoli litraa puolen desin sijaan :) Hyvää ja tauditonta pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ohops! ;D Kiitti korjauksesta. Hyvää pääsiäistä sinne myös! :)

      Poista
  2. Meillä on vähän samat kuviot täällä; mies makaa pahoinvoivana sängyssä ja me koitetaan keksiä lasten kanssa tekemistä itsellemme. Plaah, mä niiin rukoilen ettei me kaikki saada tuota tautia! Huomenna mennään mun vanhemmille syömään, joten säästyn yhden ruuan tekemiseltä :) Oikein leppoisaa pääsiäistä teidän perheelle! (ja hei, ihanaa kun olit kaipaillut, remontit ei ole juurikaan edenneet, arki on kiireistä, mutta lupaan laitella kuulumisia kunhan jotain mainitsemisen arvoista tapahtuu)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teilläkin, voi plääh, kurjaa! Toivottavasti säästytte taudilta! Me ainakin ollaan (kop, kop) pysytty terveinä Onnin kanssa. Elättelen toiveita, että taudilla on sen verran lyhyt itämisaika, että jos se olisi ollut tullakseen, se ois jo tullut...

      Ja kiva kuulla sinusta! Tsemppiä arkeen ja mukavia pääsiäispyhiä! :)

      Poista
  3. Hei,
    Ihanan näköinen leipä - onko antaa tarkkaa ohjetta? Eihän tumpelo osaa ilman tarkempaa ohjetta leipoa :( Eli paljonko laitat sämpylä & vehnäjauhoja? 5dl ? Entä paljonko puurohiutaleita?

    terveisin puuropeukalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kääk - voin yrittää arvoida, mutta näppituntumalla sen taikinan tein. Hiutaleita meni ehkä noin 1 dl, siemeniä tai mysliä voi myös laittaa saman verran. Jauhoja voi laittaa haluamassaan suhteessa (myös ruisjauhoja), ehkä yhteensä noin 8 dl (toivottavasti ei mee ihan metsään...). Tätä taikinaa en vaivannut käsin yhtään, sekoittelin vaan kaikki ainekset puuhaarukalla sekaisin ja kaadoin leipävuokaan. Mielestäni leipä on kuohkeampaa, jos taikinaa ei ole kovetettu liialla jauhomäärällä. Tämä taikina olisi ollut mahdotonta vaivata käsin, sen verran löysää se oli. Toivottavasti onnistut! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...