tiistai 3. heinäkuuta 2012

Villit kinkut

Puutarhablogeja ja -lehtiä lukiessa törmää usein monenlaisiin juttuihin erilaisista tuholaisista. On kirvaa, etanaa ja ties mitä kiusankappaletta, jotka koittavat tulla osingoille kasvamassa olevasta sadosta. Meillä ei (kop, kop) onneksi ole vielä tänä kesänä näkynyt näitä pikkupaholaisia. Tosin, laitettiin kaikki tuonne kasvimaalle sen verran myöhään, että taimien alut ovat kaikki vielä kovin pieniä... 

Ja aikeistani huolimatta, en tänä vuonna saanutkaan esikasvatettua yhtäkään kasvia itse. Tomaatin, pari chiliä ja yrttejä olen ostanut valmiina. Kasvimaalle laitettiin uutta perunaa, salaattia, punajuurta, herneitä ja joitain kukkasia, joiden nimeä en juuri nyt muista. Lisäksi ostin kaksi talvi- ja kaksi kesäkurpitsan taimea. Avomaan kurkun taimia haluaisin vielä, jos sattuu jostain löytymään.

Mutta palataan niihin tuholaisiin. Ei nimittäin ihan täysin rauhassa meidän viljelmät ole saaneet olla. Tässä yhtenä iltana myöhään, kun oltiin menossa nukkumaan, meni mies hakemaan kissaa sisälle. Ja mitä tuolla meidän kasvimaalla olikaan..??!! Lauma villisikoja! Kyllä. Useampi pienehkö porsas ja yksi isompi (emakko?). Ja se isoin oli nimittäin suuri. Harmi kun kamera ei ole koskaan hollilla oikeaan aikaan, eikä mies hämmästykseltään kyennyt kuin tuijottamaan monttu auki näitä villejä kinkkuja. Miehen nähtyään possut jättivät ruokailut sikseen ja kipittivät röhkien pakoon. Senkin siat!

Seuraavana aamuna kävin sitten vasta katsastamassa, että mitä nuo saparohännät olivat saaneet aikaiseksi. No ainakin olivat aika tehokkaasti saaneet tallottua pieniä taimien alkuja syvälle maahan. Lisäksi olivat kaivaneet ylös perunoita. Mutta ei onneksi ihan hirvittävän pahoja tuhoja. Nyt toivotaan vaan, että sain jotain kasvimaalta pelastettua, eivätkä siat enää palaa meidän pihalle ruokailemaan!
En tiedä oliko kyseessä aidot villisiat, vai lähellä sijaitsevan villisikatilan (Kannonnokka) karkulaiset. Tuossa on kyllä joki välissä, että hyviä uimareita taitavat olla. Eikä ollut muuten ensimmäinen kerta, kun täällä pihapiirissä temmeltävät.. Vielä jos tulevat, niin päätyvät vartaaseen! ;)

11 kommenttia:

 1. Sikamaista käytöstä!
  Onko teidän suunnalla villisikoja? Jos ne ovat sieltä tilalta karanneet... voisiko sinne tilalle ilmoittaa tuholaisista?

  Meidän pihalla juoksentelee pieni citykanin poikanen. Aina se jostain pensaasta puikahtaa, kun pihalla liikkuu tai parvekkeelta katselee. Mies sanoi eilen, ettei sellaisesta pupusesta voi olla mitään harmia. Ei kai yhdestä voikaan, mutta isompi populaatio tuhoaa puistot ja puutarhat :(

  - Kristiina -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo. Ehkä sinne vois ilmoitella, varsinkin jos vielä niitä täällä näkyy. Jotenkin luulisi, että kun bisnesmielessä niitä kasvattelevat, niin ois kunnolliset aidat, eikä varaa päästellä possuja karkuteille...?

   Citykanit on niin söpöjä, mutta isompana populaationa... niin. Ja nehän lisääntyy... kuin puput! :D

   Poista
  2. Niin, ja en siis tiedä, että onko täällä villinä näitä myös. Naapurit, jotka tässä on asuneet yli 40 vuotta ovat nähneet niitä usein. :P

   Poista
 2. No johan nyt oli sikamaista toimintaa! Kerrankos sitä possuihin törmää kasvimaalla :) Siinä saa jo uutta perspektiiviä pienempiin tuholaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta vähän huvittavaa, vaikka ärsyttikin nähdä mitä ne olivat tehneet! Toivottavasti eivät enää eksy meidän pihamaalle.

   Poista
 3. No jo on teillä ollut vieraat! Meillä asustelee kukkapenkissä todella isokokoinen siili ja siitäkin on riittänyt ihmettelyä koko perheelle. Mutta että lauma villisikoja! Väkisinhän tämä naurattaa, vaikka itse olen aina ihan käärmeissäni kasvimaan tuholaisista (myyrät, pupujussikat yms.) Toivottavasti saatte kuitenkin hyvän perunasadon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, huvittavaa kyllä. Tosin ajatus villisikoihin törmäämisestä tuolla metsässä ei paljoa huvita, jos olen yksin marjoja/sieniä poimimassa... Kääk! Pitää varmaan alkaa kuljettaa mukana jotain kättä pidempää? :D

   Poista
 4. Tuttavan apella on Virossa kesämökki ja siellä pitää perunamaat aidata villisikojen takia.

  Viime kesänä laitoin takapihan puukehikkoon kasvamaan herneitä, salaattia ja rucolaa. Herneet pääsi just iduille, kun linnut kävi ne nokkimassa. Rucolaan iski kirppa ja söi lehdet rei'ille. Salaatti kasvoi, mutta vähän hitaasti ja tuuheasti. Epäilin heikkoa multaa. Syksyllä syy sitten selvisi. Vastapäätä asuvan omakotitalon rouva kertoi, kuinka eräänä aamuna, kun hän oli kävellyt postilaatikolle, oli meidän takapihalla ollut VIISI rusakkoa salaatin äärellä! Mut kivahan se oli rusakoilla olla seisovassa pöydässä, ei tarvinnut edes kumartua syömään ;(

  Arvaa kaks kertaa kasvaako siellä mitään tänä kesänä... eikun joo, ruohosipuli kasvaa :D

  Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijuu, siellä Virossahan niitä taitaa enempikin jolkotella vapaina, tosiaan! Onni meilläkin jo ehdotti, että rakennetaan aika kasvimaan ympärille. :D Jos nyt ei tartteis kuitenkaan.

   Ja johan on ollut huono onni siellä! Itselläni on vasta kolmas kesä menossa tätä kasvimaaharrastusta, mutta toistaiseksi ainoat tuholaiset on olleet jotkin pikkuötökät, jotka söivät rucolan niin, että pelkkä lehtiruoto jäi jäljelle. Niin, ja nyt nämä possupalleroiset...

   Toivottavasti saat itse nauttia edes ruohosipulista! :DD

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...