maanantai 27. elokuuta 2012

Mitä, miksi, milloin?

Onnia on viime aikoina mietityttänyt kuolema ja uudelleensyntyminen. Jokin aika sitten nukkumaan mennessä piti ihan itkut tirauttaa, kun ei tiennyt syntyykö kuoleman jälkeen taas ihmiseksi vai vaikkapa kirjoloheksi, joka sitten laitetaan savustuspönttöön ja syödään.  

Kesän aikana nähtiin myös Atrian auto, jossa oli kalterit ikkunoissa. Auto meni edellämme ja kääntyi teurastamolle. Mies sitten kertoi pojalle mitä autossa on ja mihin niitä vietiin. Oli vähällä, ettei viisivuotias ryhtynyt kasvissyöjäksi siinä paikassa.. Tämä ajatus on sitten jalostunut mielessä tämän uudelleensyntymisajatuksen kanssa: "Jos musta tuleekin joku eläin, joka viedään sellaisella autolla sinne ruokatehtaaseen ja musta tehdään makkaraa..."

Alahuuli väpättäen se näitä juttujansa kertoo ja on niin tosissaan, että täytyy varoa nauramasta, ettei loukkaa toista. Vaikka vaikeaa se välillä on.. Kovasti pieni mies myös huolehtii ja murehtii, että jos isille sattuu jotain töissä.


Ja

Miksei enkelit tipu taivaalta?
Miksei niitä näe?
Miten taivaaseen pääsee kuoleman jälkeen?
Pääseekö sieltä pois?
Mitä ruokaa siellä syödään?
Onko siellä talvi? 

Miten mielikuvitus rakentuu?
Mitä avaruuden takana on?
Miten maapallo on suunniteltu?
Onko vauvansiemenet niinkuin ilmassa leijaileva pöly, 
niin pieniä, että niitä ei näe?
Miten vauva on päässyt äidin masuun?
Miten se pääsee sieltä pois?
Miksi simpukan sisältä kuuluu kohinaa?

20 kommenttia:

 1. Näitä asioita pohtii meillä ekaluokkalainen paljon, joskus ihan liikaakin ja pitää sanoa että älä nyt murehdi tuollaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedonjano on valtava... Ja vanhemmat joutuu ihan tosissaan töihin miettiessään näihin vastauksia -vieläpä sellaisia, jotka sopivat tähän ikäkauteen. Yleensä kyllä pyritään vastaamaan kaikkiin perusteellisesti, mutta joskus on pakko pistää stoppi kyselylle täälläkin. Nämä tilanteet on yleensä nukkumaan mennessä, kun poika on väsynyt, eikä nyyhkytyksestä meinaa tulla loppua, kun miettii mm. kuolemaa. Meillä ei onneksi edes ole ollut kuolintapauksia lähipiirissä, mutta jostain nuo mietteet kumpuaa. Silloin on pakko koittaa kääntää ajatukset johonkin mukavampaan, ennen unen tuloa.

   Poista
 2. Meillä kolme vuotias pohtii myös kuolemaa, sen mitä siitä nyt ymmärtää tuossa vaiheessa. Vaikeita kysymyksiä ja kun niihin pitäisi osata myös vastata..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ja mitä enemmän ikää tulee, sitä vaativampia ollaan myös vastauksien suhteen ja niiden myötä tulee jatkokysymyksiä... Se jännä juttu näissä on, että kun pienempänä jokin hyvinkin ympäripyöreä vastaus riitti pojalle, niin nykyisin ne johtavat jo ihan oikeisiin keskusteluihin, joissa itsekin joutuu miettimään syntyjä syviä. :)

   Poista
 3. Meillä melkein 6v kysyi yksi päivä, että "miten se ensimmäinen ihminen on syntynyt?" -sanoin, että kysypä opettajalta koska opettajat varmaan tietää ;)

  Seuraavana päivänä mietittiin, mistä se ensimmäinen kissa on syntynyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoja kyssäreitä! Ja vastaus varmasti riippuu paljolti siitä, keneltä sattuu kysymään... Tuo onkin hyvä, kun ikää tulee vielä lisää, että voi vierittää osan näistä jutuista opettajien vastattavaksi. :D

   Poista
 4. Mikko pohtii myös kuolemaa, kuuluu varmaan ikään.
  Yhtenä aamuna silmät kostuen kysyi, että jos isi ja äiti kuolee vaikka auto-onnettomuudessa, mihin he siskon kanssa menevät... Olisi kovasti mieli tehnyt sanoa, ettei semmoista tapahdu, mutta tuonikäinen tajuaa, että semmoista voi tapahtua.
  Ystäväni toimii sijaisvanhempana ja sen esimerkin kautta oli hyvä selittää, että aina löytyy joku, joka pitää huolen. Eihän se pidä kokonaan paikkaansa, mutta sitä ei tuonikäiselle tarvitse kertoa...

  -Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, kovasti tuntuu olevan huolissaan, että jos äiti tai isä kuolee. Mun mielestä on hyvä, että ei ala kertomaan tuon ikäiselle lapselle satuja, jotta pääsisi kysymyksestä ohi. Pitää pysyä totuudessa, mutta ehkä hieman kaunistellussa, aiheesta riippuen. Ei lasten tarttekaan vielä murehtia ihan kaikesta ja tietää ihan kaikkea. Se aika on sitten myöhemmin.

   Poista
 5. Voi mikä ihanuus postaus. Ja tuo viimeinen kuva.<3
  Suuria ajatuksia ja kysymyksiä on pienen päässä, ei aikuinenkaan osaa vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Todentotta. Mä olenkin näissä jutuissa joutunut toisinaan toteamaan, että äiti ei tiedä. Tai että kukaan ei tiedä varmuudella... Kun oma elämänkatsomus ei ole sielä uskonnollisimmasta päästä, ei pysty ihan kaikkea kertoa totena.

   Ja sitten nämä mistä mielikuvitus rakentuu -kysymykset... ;D Tarvittais varmaan vähän enemmän fysiologisia ja psykologisia tietoja, joista sitten voisi muokata 5-vuotiaan ymmärrykseen sopivan vastauksen. :D

   Olipa kerran elämä- ja Olipa kerran ihminen -sarjat uppoaa muuten tän ikäiseen kuin häkä! Ja on tosi hyviä antamaan vastauksia. :)

   Poista
 6. Meillä poitsu yhteen aikaan tosi paljon pohti kuolemaa ja oli huolissaan, että jos äiti j aisä kuolevat ja hän jää yksin. Omaa kuolemaa ei pelännyt. Hän sanoi, että jos hän kuolee, sitten vaan tekemään uusia vauvoja :) Yritin selittää ettei ihan samanlaista lasta voi tulla ja äidille tulisi ikävä, mutta ei paljoa puristellut :D

  Poika on huolissaan äidin rypyistä. "Ei kai sinulla vaan ole ryppyä tuossa?"hän kysyyy vakavin ilmein. Tosi vanha sukulaistäti kun on niin ryppyinen ja poika tietää, että vanhat ihmiset kuolevat "aika pian". Yhdelle mummolle hän sanoi kaupassa silmin kirkkain ja vakavissaan:"Sä oot tosi vanha. Sä kuolet kohta." Melkoisia tilanteita. Onneksi mummo osasi ottaa huumorilla. Sanoi: "Olet fiksu poika." ja nauroi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että näitä meidän pieniä huolineen. Liikuttavia... <3

   Ai että mikä tilanne kaupassa!! :DDD Onneksi sattui huumorintajuinen mummo kohdalle, heh! Ja hyvin loogistahan tuo on, että vanhuus ja kuolema liittyvät yhteen, sekä rypyt ja vanhuus, joten miksei siis äidin rypyistäkin vois vetää johtopäätöksiä...? Ihana. <3

   Poista
 7. Voi että, niin tuttuja juttuja.. meilläki asustaa oika 5,5 vee ja joka päivä on mitä ihmeellisempiä kysymyksiä pojan pää täynnä! Ja paljon pohditaan myöski kuolemaa ja enkelinä olemista jne. Aina ei löydy äidiltäkää kysymyksiin vastauksia eikä äiti aina jaksa edes miettiä.. ;) Sen verran tiuhaa noihin kysymyksiin saa olla vastaamassa.. Kaikkea siellä pienessä päässä liikkuukin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samanlaiset mietteet siellä siis! :) Ja on näillä kyllä sen verran vilkas mielikuvitus, että koskaan ei tiedä mikä kysymys sieltä seuraavaksi putkahtaa.. paljoa ei voi etukäteen näihin tentteihin valmistautua. :D

   Poista
 8. Ihana kuva ja pohdiskelija.Kuuluu varmaan tähän ikäkauteen,meillä kans pohditaan.Vauva-jutut on käsitelty ja nyt kun käly viikonloppuna synnytti niin kysyi että sattuiko se,mistä se senkin tajusi kysyä.Muisti kuitenkin mistä ne vauvat tulee ja miten sinne mahaan päätyvät.'Vauvansiemenet' kelpas vielä selitykseks eikä kysyny miten se isi ne sinne mahaan laittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, juu - täällä kans tietyt jutut pystyy vielä "oikaisemaan", eikä vaadita perusteellista selitystä. :) Joka päivä saa näitä kysymyksiä satelee, milloin mistäkin. :)

   Poista
 9. Mein esikoinen aikoinaan eskari-ikäsenä itki iltaisin ja syynä oli, että "en halua kuolla koskaan"! Siinä sit selittelin hänelle jotenkin kauniisti, mutta samalla totuuden... "eikös mamma ja pappakin oo aikas vanhoja?" "Joo on"... "Ja nekin meinaa vielä pitkään elää meidän kanssa, joten ei kannata sellaista miettiä" - Menee aikaa ja laps toteaa yks kaks yllättäen (vähän niinkon iloisena ja asian hyväksyneenä) "Me kaikki kuollaan joskus, mutta ei vielä pitkään aikaan" :)
  Mutta onneks meillä ei oo noin paljon kysymyksiä tullut ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanuus <3 Ja tosi fiksusti oot kyllä vastannut - totuudenmukaisesti, mutta "pehmeästi". :)

   Poista
 10. Mitä pohdontoja pienen päässä liikkuukaan... Ihana kuva! ♥

  Ja ihanan ihania nuo hääkuvat, kerrassaan upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieneen päähän mahtuu elämääkin suurempia kysymyksiä.. Kiitos! ♥

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...