maanantai 26. marraskuuta 2012

Naiseusmonologi

Törmäsin Facebookissa jokin aika sitten jonkun kynäniekan kirjoittamaan hykerryttävään monologiin naisena ja äitinä olemisesta, tai näiden kahden puhuttavan roolin yhdistämisestä. Humoristinen vastaisku sille medioissa vellovalle keskustelulle, jossa väitellään siitä, kuinka pian äitien tulisi palata takaisin työelämään lapsen syntymän jälkeen. Itse en ota asiaan kantaa suuntaan tai toiseen. Totean vain, että perheet, äidit, tilanteet ja lapset ovat erilaisia. Jokainen tekee varmasti niin kuin parhaaksi näkee omalle perheelleen.


Tähän tekstiin sopinee varmasti nämä aavistuksen lakastuneet synttäriruusuni.."Naisena oleminen on melkoinen missio. Etenkin jos on valinnut vielä Äitiyden. Naisen on oltava Kaikki. Lapset on kasvatettava terveellisesti ja turvallisesti ja oppikirjojen ohjeiden mukaan, virikkeitä ja luomuruokaa ja kestovaippoja ja vauvajoogaa on oltava. Olet suurennuslasin alla aina ja kaikkialla. 

Neuvolantädin ankarien silmien edessä tunnet suunnatonta pienuutta, kun lapsi on yli tai ali maagisten kasvukäyrien. Kun potalla käynti ei onnistu vielä yksivuotiaanakaan. Jos on tutti ja pullo. Jos on päiväkodissa tai ei ole. Kasvunkansioihin tallennetaan lapsen kasvu ja kyvykkyys ja meriitit. Isää harvoin nähdään tai kuullaan vasu-keskustelujen pyörteissä.
Äidin on hankittava jälkikasvulleen kasa kehittäviä, virikkeellisiä harrasteita jotta lapsesta kasvaa kunnon ihminen. Vanhempainillat ja toimikunnat kuuluvat asiaan. Myyjäisiin on leivottava. Hampaat on muistettava pestä aamuin illoin, rakkaat lapset jumalauta, sillä äitiä vedetään hampilääkärissä turpaan jos mukulalla on muumikarkkireikiä jo ennen kouluikää.

Äidin pitää valmistaa terveellistä, puhtoista, egologista luomulähiruokaa pilteilleen omin käsin ja rakkaudella, sillä Saarioisten ruokia eivät ole väsänneet äidit, vaan koneet. Äläkä KOSKAAN unohda, että jos laiminlöit rintaruokinnan ja sorruit Tutteli-syntiin, lapsestasi voi tulla sarjamurhaaja! Tai sosiopaatti ainakin. 


Muista luoda uraa, äläkä ole töistä pois jos lapsi sairastaa. Hoida kuitenkin mieluiten lapsesi kotona kouluikään saakka, mutta koita samalla käydä töissä että olisit kunnioitettu veronmaksaja. Tajuatko kuinka kallista päivähoito todellisuudessa onkaan yhteiskunnalle ja miten isot kustannukset on kotihoidontuella lorvivista nykyäideistä?! Lapsilisiin upoaa miljardeja vain siksi, että SINÄ itsekkäästi menit lisääntymään vaikka maailma on täynnä orpoja katulapsia. Oletko sortunut joskus abortin verisyntiin, nainen? Miksi teit sen? Murhaaja. Synnytitkö isättömän lapsen, kuinka kehtasit? Ja meillä kun on ollut e-pillerit jo ikuisuuden herranen aika!


Muista huolehtia parisuhteestasi nainen. Älä mene aviovuoteeseen pyjamassa, sillä miehesi ei ansaitse sitä. Ole seireeni ja syöjätär ja pikkutyttö ja mikä-vaan. Älä unohda sheivata! Muista harrastaa, huolehdi kunnostasi, tutki rintasi, liiku, rasvaa ja kuori ja pese ja usein ja tarpeeksi. Lakkaa kynnet. Muista juurikasvu! Meikkaa äläkä ikinä unohda pestä meikkejä illalla. Käy värianalyysissa. Lue kehittävää kirjallisuutta ja tilaa Avotakka. Nainen, sinä voit olla mitä vaan!! Mieti, Angelina Joliella on lauma mukuloita, eikä hän ole läski ja kulahtanut. Miksi sinä olisit?!
Tee joulukortit itse. Ja lahjat. Ja koristeet. Säilö marjat. Muista kaikkien synttärit ja nimpparit ja valmistujaiset ja rippijuhlat ja vuosipäivät. Nainen. Muista että markkina-arvosi romahtaa samaan tahtiin kun tissisi alkavat roikkua. Heitä on tuolla pilvin pimein, nuorempia ja kauniimpia ja lahjakkaampia. Jonain päivänä sinua ei muista tai tarvitse enää kukaan. Lepää silloin nainen! Vanhainkodissa on sinua varten 0,5 hoitajaa odottamassa. Äitienpäivänä saat ruukkuruusun. Ehkä."

Kolahtiko? ;)

Itse painun nyt pehkuihin, että jaksan huomenna täyttää kaikki nämä kohtuulliset vaatimukset. Muu perhe on jo nukkumassa, joten hyvää yötä naiset, äidit (ja muutkin), ja reipasta alkavaa viikkoa! :)

13 kommenttia:

 1. Ei hitto miten hyvä! Ja totta. Mitä ikinä teet, niin aina teet päin peetä joka tapauksessa. Luin tän miehellekin ääneen;-)

  VastaaPoista
 2. No voihan kolahdus! Johan uppos! Muistin taas ajatuksen armollisuudesta itseään kohtaan.
  Olla kokonainen nainen, just vain tällaisena, koko NAINEN! Hieman pienemmillä vaatimuksilla aloitan nyt tämän viikon. Kaunista viikkoa kaikille! (Luntakin on tiedossa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Kukaan meistä ei ole täydellinen, mutta jokainen varmasti riittävän hyvä kun parhaansa tekee. Vaatimuksia vaan sattuu olemaan vähän joka suuntaan...

   Kaunista viikkoa myös sinne! Kunpa tulisikin sellainen pikkupakkanen ja valaiseva lumipeite. :)

   Poista
 3. Olen lukenut tämän jostain aiemminkin, ja pitää taas todeta, että tämä on niin totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hyvä. Aina lukiessa pistää suupielet ylöspäin. ;)

   Poista
 4. Tämä oli kyllä niin hyvä, oon lukenut monesti ja joka kerta tirskunut :'D

  "Muista että markkina-arvosi romahtaa samaan tahtiin kun tissisi alkavat roikkua." God damn it, my game's over!

  VastaaPoista
 5. Hyvä kirjoitus, mutta ilmeisesti en ole Äiti isolla kirjaimella koska ei pahemmin kolahtanut. Mies istuu samoissa vasu-keskusteluissa kuin minäkin, joskus ilmankin minua eikä siitä tehdä numeroa. Hoitaa iltapesut ja pisut yms. En ole kokenut huonoa omaatuntoa kotiin jäämisestä, lasten hoitoon viemisestä jne. Ne on kaikki valintoja jotka olen pystynyt perustelemaan ja niiden takana seisomaan.
  Eli uskallan sanoa, että olen osannut relata ja ymmärtänyt että suositukset ovat vain suosituksia, eivät ohjeita juuri meidän perhettä varten.

  Olkaamme naiset armeliaita etenkin itselle, sillä sieltä lähtee armeliaisuus toisille äideille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Armeliaisuutta tarvitaan, sekä ymmärrystä, että se mikä sopii itselle, ei välttämättä ole toiselle se paras vaihtoehto. :)

   Mutta tää on musta siltikin niin hyvä. Kuvastaa humoristisesti lähinnä sitä, miten joka saralla pitäisi tavoitella täydellisyyttä. Ja varmasti jokainen äiti tuntee näiden "vaatimusten" vuoksi silloin tällöin riittämättömyyden tunteita. Kyllä itse ainakin tunnen huonoa omaatuntoa siitä, että en esimerkiksi osaa/viitsi juurikaan askarrella Onnin kanssa, vaikka toinen siitä niin tykkää. Tai että tarjoan joskus transrasvoja sisältäviä ranskalaisia ja nitriittipitoisia nakkeja, vaikka voisin tarjota terveellistä ja ravitsevaa lähiruokaa ilman lisäaineita. Haluan tehdä koulutustani vastaavaa työtä ja luoda uraa, mutta toisaalta haluan olla mahdollisimman paljon lasten ja perheen kanssa. Aina on joku osa-alue, jossa olisi petrattavaa. Pitäisi olla aktiivinen lasten harrastusten ja vanhempaintoimikuntien toiminnassa, viettää perheen kanssa yhteistä laatuaikaa, nauttia kulttuurista, kuntoilla, sivistää itseään ja seurata maailman tapahtumia. Pitää kuitenkin muistaa myös ystäviä ja sukulaisia. Hoitaa kotia ja puutarhaa jne... ;D

   Musta tätä kirjoitusta ei tarvitse, eikä kai ole tarkoituskaan ottaa niin vakavasti. Ja hyvä, jos osaa olla ottamatta paineita kaikista yhteiskunnan meille asettamista vaatimuksista ja relata. Niin meidän kaikkien pitäisi tehdä! :)

   Poista
 6. Haha.. näinhän se menee. Ja omalla kohdallani - jos joskus huokaisen/valitan väsymystäni anopin tai muiden vanhempien naissukulaisten kuullen, niin johan alkaa seuraavanlainen "paapatus": "Mutta kyllä se on nykyään helppoa.. ajatteleppas kun isomummu hoiti yksin kymmenen lasta ja lehmät. Eikä ollut pesukoneita eikä telkkareita.." (eli rivien välistä heti teilataan - turhaan siinä valitat...)

  Eli vaikka ennen on taatusti ollut raskasta, niin on se elämä nykyään moninverroin monimutkaisempaa ja omalla tavallaan raskasta. Lastenhoitostandardit on jo ihan eri kuin ennen (lapsuuttahan ei varsinaisesti edes ollut, kasvettiin oman onnensa nojassa, kerran viikossa ehkä peseuduttiin, osallituttitin talon töihin heti kuin mahdollista.) Naisen pitää nykyään hankkia ura sen kodin ja lasten "hyvän hoitamisen" lisäksi. Pitää olla lapsilla harrastukset, oma kroppa kuosissa jne jne.

  Jotkut miehet on onneksi nykypäivänä tajunneet, että nainen ei yksin tästä kaikesta selviä. Mutta on niitä uunojakin, jotka ei vielä tajua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä ennen oli kaikki paremmin! Vaikka olikin rankkaa. Naiset/äidit oli rautaa. Lapsia synnytettiin samalla kun käytiin aamulypsyllä :D, eikä näistä maatilan töistä pidetty äitiysvapaita. Harva ehkä unohtaa, että tuohon aikaan samassa taloudessa myös asui enemmän sekä lapsia, että myös monta sukupolvea. Eli töitä oli myös tekemässä useampi käsipari ja lapsia kaitsivat mm. isommat sisarukset. Verkosto on ollut tiivis. Aijai, mitähän tämän päivän lastensuojelu sanoisi.. olivat lapset kyllä pahasti heitteillä! ;D Tänä päivänä, kun niitä sukulaisia ja isovanhempia ei ole siinä auttamassa, lapset laitetaan päiväkotiin hoitoon.

   Onneksi nykyajan miehet ja isät osallistuvat kotona enemmän kuin ennen. Meillä ainakin mies tekee vähintään yhtä paljon kuin minäkin. Ei meillä lasketa - se tekee, joka ehtii. Eli onhan ne miestenkin vaatimukset ajan myötä muuttuneet. Ja tästä tuli mieleen se Suurlähettiläiden biisi, jossa lauletaan:

   "...komeaa ja kaunista
   samaan aikaan kilttiä ja tuhmaa
   hoikkaa ja hauista
   ilmeessä älyä ja uhmaa
   kokemusta täytyy olla
   mutta sopivasti poikamainen
   eksotiikka plussaa on
   kunhan on suomalainen....

   varakkuutta tietenkin on tarpeen tulla
   ja sekin mielummin ansaittu urheilulla
   täydellinen kokki tulee olla tietenkin
   taiteen pitää kiinnostaa
   olla vähän runollinenkin
   tarpeen tullen ilman paitaa täytyy tehdä töitä
   korjata autoo, laittaa aitaa
   ja viettää syntisiä öitä..."

   :D

   Poista
  2. Eli siis "Mitä miehen tulee olla" on biisin nimi. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...