torstai 27. joulukuuta 2012

Joulun syömingit

Joulun ruuat noudattivat hyvin perinteistä kaavaa kinkkuineen, laatikkoineen ja kaloineen. Alunperin meinattiin skipata koko kinkku, kun siitä ei meillä niin älyttömästi välitetä, toisin kuin erilaisista kaloista. Jopa Onnin suurin jouluherkku on graavilohi. Suunnitelma muuttui, kun mies kantoi kaupasta seitsemän kilon kinkun... ;D Jotain uutta ja jotain vanhaa. Perinteistä rosollia ei meidän pöydässä nähty, tilalle tein punajuuri-pähkinäsalaattia ja sinihomejuustokastiketta. Seuraavana päivänä vuohenjuustopunajuuria. Pöytään kuului myös kalaherkkujen kanssa maistuvaa saaristolaisleipää, jota tein tällä reseptillä.

Joulun makeiden herkkujen reseptit laitan tähän itselleni talteen. Päiväkahvilla maisteltiin Kinuskikissan reseptillä tehtyä puolukka-kinuskikakkua. Jätin laiskuuttani kakun päälle kuuluvan kiilteen tekemättä ja ripottelin koristeeksi vain puolukoita. Maistui aivan hyvin noinkin.

Jouluruuan jälkkäriksi tein suklaapähkinämoussea, jonka pursotin pieniin espressokuppeihin. Jälkkäri oli hyvää, ei liian makeaa ja sopii varmasti myös muulloin kuin jouluna aterian päätteeksi. Nämä Arabian Harlekin espressokupit ja lautaset olen ostanut vuosia sitten huutiksesta ja tykkään niistä valtavasti. 

 Suklaapähkinämousse
(4 hengelle)

100 g tummaa suklaata
25 g voita
1 keltuainen
1 valkuainen
1 rkl hasselpähkinärouhetta
1 rkl konjakkia
1,5 dl vispikermaa

Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes suklaa sulaa ja sekoita tasaiseksi. Nosta kattila liedeltä. Erottele keltuainen suklaaseokseen voimakkaasti vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja halutessasi konjakki joukkoon. Jäähdytä seos. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Sekoita kerma- ja valkuaisvaahdot suklaaseokseen varovasti. Laita mousse pursotinpussiin ja nosta se jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi. Pursota mousse ja koristele annokset haluteessasi hasselpähkinöillä.

15 kommenttia:

  1. Hyvät ruoat teillä on ollut! Kinkkuun pakkaa kyllästymään nopeasti, peräti kolmena päivänä me sitä syötiin :/
    Eilen olikin pyttipannupäivä ja tänään väsäsin pizzan ja kyllä maistui ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tänään lasagnea ja raikasta salaattia. Hyvää oli sekin. Vielä kun noista makeista herkuista pääsisi eroon... ;)

      Poista
  2. Oi mitä herkkuja!Ja kattauksia myös,ihanan valoisia kuvia.Meiltä on pari pikselimössökuvaa aaton aamiaiskattaukselta ja siihen ne sapuskakuvat taisi jäädäkin.Ens vuonna sitten..Just sulloin viimeisiä kototekoisia konvehteja salaa suuhuni keittiössä kun lapset katsoo lastenohjelmia :) Pulska alku uudelle vuodelle,heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat otinkin hyvissä ajoin, silloin kun oli vielä vähän päivänvaloa. Pimeässä, kynttilöiden valossa syödessä ei kuvien ottamisesta olis enää tullut yhtään mitään... Sen takia, niistä ruuistakaan ei ole kuvia.

      Pulska alku täälläkin. Suklaatakin on vielä jäljellä ihan reippaasti tuolla kaapissa... ja itseni tuntien, terveet elämäntavat ei jatku, ennen kuin viimeinenkin konvehti on tuhottu! ;D Joten niitä pitää syödä ahkerasti nyt, että niistä pääsee pikemmin eroonkin. :P Vastapainoksi pitää kyllä harrastaa edes jonkinmoista liikehdintää. Äsken oltiinkin koko porukalla ulkona rakentelemassa lumilyhtyjä, lumilinnaa ja lumiukkoa. Punaiset posket ja hyvä mieli. :)

      Poista
  3. Ihania herkkuja!
    Hauskaa, meillä oli samainen kakku Eemelin ristiäisissä tarjolla :D
    Oli sopivan jouluinen teemaan. Hyvää oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä valinta kakuksi! ;) Teillä oli sit varmaan siinä se kiille..?
      Onnea vielä Eemelille hienosta nimestä! ♥

      Poista
    2. Juu kiille oli päällä puolukoiden kera :)
      Eemeli kiittää ja äiti toivoo ettei Iida ikinä päädy lipputankoon ;)

      Poista
    3. :D Ja jos niin käy, niin siitähän voi syyttää vain ja ainoastaan vanhempia, kun sellaisen nimen pojalle antoi.. ;D

      Poista
    4. Eiku mä syytän Astrid Lindgreniä ;)

      Poista
  4. Onpa ihanat kuvat jälleen!
    Ja niin hyvältä kuulostavat reseptit, että pitää napta talteen, vaikka nyt ei tosin hetkeen uskalla mitään herkkuja ajatellakaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, siili. :) Pienen tauon jälkeen maistuu taas! ;)

      Poista
  5. Ihanaa! Perinteiset ja siitä hieman modernisoidut joulupöydät kunniaan! :) Tuota moussea on pakko kokeilla, mies lähtee illalla sopivasti kaupoille...mmm ♥

    Hei - suloista ja ihanaa vuoden viimeistä viikonloppua ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta. Joka vuosi joulupöydässä pitää olla tietyt "klassikot", mutta aina on kivaa kehitellä joukkoon myös jotain uutta. :)

      Suosittelen kokeilemaan tuota moussea, se on hyvää! Ihanaa ja herkullista viikonloppua myös sinne! ♥

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...