sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Burgundinpataa ja uunijäätelöä

Upean aurinkoinen viikonloppu loppusuoralla. Ollaan käyty Viljon ja Onnin kanssa treffeillä, siivoiltu ja kokkailtu. Eilen saatiin ystäväpariskunta kylään ja ruokalistalle valikoitui Burgundinpataa. Jälkkäriksi lusikoitiin uunijäätelöä. Melko tuhtia settiä, mutta hyvää, joten laitan tähän reseptit talteen.  


Burgundinpata

1 pkt pekonia
n. 800 g naudan paistia (meillä sisäpaistia)
salottisipuleita
4 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
vehnäjauhoja
4 dl punaviiniä
4 dl lihalientä
2 tl timjamia
1 laakerinlehti
 0,5 dl tomaattipyreetä
(herkku)sieniä
(meillä suppilovahveroita)
hillosipuleita
voita
suolaa ja pippuria


Hienonna pekoni pieniksi paloiksi ja ruskista pannulla. Siirrä ruskistettu pekoni pataan. Paloittele liha kuutioiksi. Ruskista lihat pienissä erissä pannulla voissa ja siirrä pekonin seuraksi pataan. Kuori ja hienonna salottisipulit (laitoin viisi, mutta enemmänkin olisi voinut olla) ja lisää pataan. Hienonna valkosipulinkynnet ja heitä pataan. Kuori ja viipaloi porkkanat, ruskista hieman ja lisää pataan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Ripottele sekaan vehnäjauhoja (pari rkl), sekoita ja lisää viini ja lihaliemi. Lisää myös timjami, laakerinlehti ja tomaattipyre ja anna porista, kunnes liha alkaa olla kypsää. Kypsentämisen loppuvaiheessa ruskista pannulla sienet ja lisää pataan. Tässä vaiheessa laitoin myös noin desin hillosipuleita. Viiniksi meille suositeltiin Alkossa chileläistä pinot noir -rypäleistä tehtyä viiniä, jota siis laitettiin itse ruokaan ja samaa viini toimi myös ruokajuomana.

Tarjoile pata riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa. Meillä oli puikulaperunoita ja vihreää salaattia.

Uunijäätelö

valmis murotaikina (tai keksejä tms.)
vadelmia
kinuskikastiketta
1 l vaniljajäätelöä

marenki:
4 valkuaista
2,5 dl tomusokeria

Uunijäätelöä voi tehdä miljoonalla eri tavalla varioiden. Me tehtiin eilen näin: painele valmis murotaikinapohja piirakkavuokaan ja paista 200 asteessa n. 8-12 min. Levitä pohjalle vadelmia (mulla oli ulkomaisia pakastevadelmia, jotka ensin kuumensin kattilassa ja valutin liian nesteen pois). Vadelmien päälle valuttelin kinuskikastiketta. Jäätelö viipaloidaan ja asetellaan pohjan päälle. Koko komeus kuorrutetaan kovaksi vatkatuilla valkuais-tomusokerivaahdolla. Paistetaan uunissa 250 asteessa, toiseksi ylimmällä tasolla 2-4 min. niin, että marenki saa hieman väriä. Varo polttamasta, kuten mulle oli vähällä käydä...

Jälkiruuan jämät olikin sitten ainut syötävä, joka tallentui kameraan asti...

Aurinkoista sunnuntaita!
           

6 kommenttia:

  1. Oi, pataruuat on mahtavuutta!
    Eilen just mietittiin seuraavan parin viikon ruokia (ei normaalisti olla ihan näin suunnitelmallisia, mutta muutto ym. painaa päälle). Tuon burgundinpadan taidan lisätä listaan :)

    Me tehtiin viime pääsiäisenä ekaa kertaa uunijätskiä ja siihen tuli persikoita. Vadelmat olis varmaan kyllä parempia (tai mansikat), lapset ei oikein tykänneet uunilämpösistä persikoista.
    Aurinkoista viikonlopun jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataruuat on! Vaan liian harvoin tulee tehtyä, jostain syystä. Ottakaa ehdottomasti burgundinpata listalle. :)
      Ja juu, mä muistan teidän uunijätskin! :D

      Poista
  2. Voi uunijäätelön ihanuus! Sitäpä en ole tehnyt aikoihin. Tuo sinun ohjeesi kyllä kuulostaa ihan suurenmoiselta. Onneksi se on täällä hyvässä tallessa, josko pistäisi korvantaakse vierasvaraksi. Aurinkoista päivää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kyllä olikin hyvää! Ja miten helposti tuollaisenkin väsää. Mäkin tein pohjat + marenkivaahdon valmiiksi ennen vieraiden tuloa, joten jälkkäriä ei sitten pääruuan jälkeen tarttenut kauaa odotella. :)

      Poista
  3. Voi miten hyvän kuuloisia syötäviä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää olikin. Ja oli kyllä ihan todella ähky noiden syöminkien jälkeen... mut välillä saa ollakin! On täällä niin terveellisesti elelty. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...