torstai 16. tammikuuta 2014

Vesirokko

Ulkona on nyt vihdoin kovasti odotettu pakkanen. Vähempikin riittäisi, mutta en valita. Vanhempi poikanen on onnekseen saanut palata arkeen ja eskariin, mutta Viljon kanssa pidellään sisäpäiviä. Lähes kahden viikon itämisajan jälkeen tarttui vesirokko Viljolle ja itseäni saan näistä valvotuista öistä nyt kiittää. Tarkoitus oli rokottaa molemmat pojat tuota viheliäistä tautia vastaan, mutta alle vuoden ikäistä ei saanut rokottaa ja kun Viljo olisi ollut rokotusikäinen, äiti unohti. No, nyt kun p*skat on jo housussa, on turha itkeä... On tässä tietysti hyviäkin pointteja (hei, pakko yrittää!): luultavasti näin rajuna sairastettu rokko tuottaa riittävästi vasta-aineita tullakseen toista kertaa. Toisekseen on onni, etten ole ehtinyt palata työelämään ja joutunut jäämään näin pitkäksi aikaa pois töistä.
Onni pääsi vaivasta helpolla ja kuumeetta, Viljolla näyttää olevan täysin toinen ääripää tässä taudissa - ihan kuin missä tahansa muussakin asiassa... Nyt, neljäntenä rokkopäivänä vaikuttaisi siltä, että kasvojen iho on jo hieman parempi ja näpyt kuivumaan päin, mutta kaulasta alaspäin poika on täynnä näppylää ja kovasti nuo tuntuvan kiusaavankin. Vaippa-alueella ei tervettä ihoa edes ole, oikein pahaa tekee.
Avuksi ostettiin apteekista tuollaista CoolMoussea, jonka pitäisi lievittää kutinaa, tappaa pöpöjä ja ehkäistä arpia. Mitään merkittävää apua tuosta en ole havainnut olevan, mutta ehkä tyhjää parempi. Tosin, jääkaappikylmä vaahto varmaan auttaa sinne vaipan hautomiin näppyihin.

28 kommenttia:

 1. En tiedä lohduttaako yhtään, mutta meillä kävi ihan samalla tavalla!
  Ensimmäinen rokotettiin kyllä, mutta rokko tuli siitä huolimatta, tosin lievänä. Toista ei sit muistettu rokotuttaa, kun se olis ollut mahdollista. Hänellä oli kans joka ikinen paikka täynnä näppyjä ja korkea kuume. Meillä ei ensin ollut tuota poxcliniä, vaan jotain rasvaa, jonka levittäminen oli hankalaa, eikä se levittynyt kunnolla. Poxclinin jälkeen olo helpottui (kaikilla...) vähän.
  Tunsin itteni toooosi hyväksi äitiksi...

  - Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, taitaa olla tosi yleistä, että yhden rokotteen saaneet lapset sairastavat rokon lievänä. Jotkut antavat sen takia kaksi rokotetta.

   Meillä onneksi on tuo mousse ehkä vähän lievittänyt pahinta tuskaa ja nyt alkaa olla jo voiton puolella... Turhia tommoset huonoäiti-fiilikset! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. On tuo ollut kyllä sellainen reppana nyt. Mutta pahin on varmaan jo ohi. :)

   Poista
 3. Oi, oi..voimia ja jaksamista teille!! Meillä on vältytty taudilta ja toivon että se meille joskus rantautuisi, lapset kun on jo 10, 8 ja 4 vuotiaat.. olishan se kuitenkin lapsena hyvä sairastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oijoi, teillä ei ole vielä ollut. :/ Toivottavasti tulee lievänä mikäli on tullakseen! Lisääntyneen komplikaatioriskin vuoksi rokotetta suositellaan yli 13-vuotiaille, jotka sitä ei ole vielä sairastaneet.

   Poista
 4. Tsemppiä <3
  Meillä auttoi paremmin se vesirokkovoide kuin tuo vaahto ja Saaralle jouduin pyytämään lääkäriltä reseptin atraxiin jotta saatiin oloa helpotettua! -Armi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitsit kun Onni pääsi rokosta niin helpolla että ei tullut mitään suurta vesirokkolääkearsenaalia (mikä sana! :D ) hommattua...

   Jos olisin heti ajoissa toiminut, niin olisin varmasti hakenut tota Ataraxia Viljolle, mutta nyt alkaa näpyt jo kuivua sen verran, että sille ei enää ole tarvetta. Onneksi on takanapäin pian nämäkin kokemukset.

   Poista
 5. Meillä vesirokko tuli molemmille lapsille kahden viikon välillä. Esikoinen selvis hyvin vähällä, mutta pienempi (silloin 3v.) sairasti sen paljon rajummin. Viikkon ei nukkunut kunnolla öitään, ei muuten kuin äidin vieressä. Ihan säälitti kuunnella sitä vaimeaa, unista uikutusta :(
  Meillä oli käytössä sen "vanhan ajan" vesirokkovoide, joka on siis apteekin oma tuote. Vähän hassun näköinen etiketti, mutta toimiva tuote. Genitaalialue meni meidänkin 3-vuotiaalla tosi pahaksi eikä sinne voinut sitä vesirokkovoidetta laittaa, kun poika sanoi sen kirvelevän. Niinpä käytettiin sinkkivoidetta ja se helpotti kyllä huomattavasti! Paljon kylpyjä myös, jos vain iho kestää. Tsemppiä! Niin ja kiitos kivasta blogista. Olen jonkin verran käynyt lukemassa, mutten ole tainnut koskaan kommentoida. Teen sen nyt :) -Hanne-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tosi mukavaa, että jätit kommentin. Näitä on aina niin mukava lukea. :)

   Suski tuossa alempana kirjoittikin suuremmasta tautikylvöstä, eli taitaa olla hyvin yleistä, että ensin sairastanut saa lievemmän taudin kuin seuraava. Itsekin muistan, että pääsin vesirokon suhteen melko helpolla, en muista miten pikkusiskolla sitten... ehkä se joutui kärsimään enemmän? Muistan, että se oli itsestä vaan jotenkin tosi jännää. Varmaan vähän kuin meidän Onnilla oli nyt. :)

   Mutta hei, onneksi alkaa olla historiaa nyt tämä tauti täälläkin, kuten myös teillä. Pirteitä talvipäiviä! :)

   Poista
 6. Hei, meillä suuren suurena apuna oli Atarax- nestemäinen allergialääke, yöt nukuttiin kuin tukki. Meillä riitti soitto terveyskeskukseen ja lääkäri hoiteli reseptin paikalliseen apteekkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota onkin moni suositellut ja jos olisin ajoissa tajunnut, niin oisin sen varmaan hommannut. Nyt näyttää siltä, että enemmistö näpyistä alkaa vaihtaa muotoaan vesirakkulasta ruveksi, joten ehkä sitä ei enää tarvita....

   Vai toisaalta, jos se kerran aiheuttaa uneliaisuutta... ;) :D

   Poista
  2. Sanopa muuta, mikä kiusaus oiskaan ollut sitä käyttää kaikkina niinä kymmeninä levottomina yönä... ;-)

   Meidän neiti 1v8kk nukkuu nyt yöt heräämättä. En voi uskoa... Isosisko valvotti 3v asti! Onneksi tämä neiti tuli isoveljeensä... Nukahtaminen on luku sinänsä, 10-60 min, mutta kestän sen, kun tiedän, ettei yöllä tarvi heräillä.
   Viljo, otahan mallia Helmistä!

   Poista
  3. Me hommattiin kuitenkin sitä Ataraxia ja oooooh-la-laaa! :D Tiedät mitä tarkoitan... Vaikutus alkoi kylvyn aikana ja toinen huojui syöttötuolissaan kuin hattivatti kun annoin iltapuuroa! :D Ei saisi nauraa, mutta uni tuli ennen kuin pää kosketti lakanaa sängyssä ja hiljasta on, so far.... toivottavasti aamuun asti! Ihanaa ainetta, tätä lisää..!! ;)

   Poista
 7. "Kakkonen", se jälkimmäinen sairastava, sairastaa melkein poikkeuksetta taudin pahempana. Taisiko liittyä pidempään/suurempaan tautikylvöön..? Miten tahansa, paska tauti ja kohta ohi. Aikanaan rokotin 1. ja 2., 3. ja 4. sairastivat. Ja nyt kun tuosta on jo aikaa, olisinko kuitenkin halunut kaikkien sairastavan? Ehkä, koska varttuessaan joutuvat 1. ja 2. labrakokeisiin jossa selvitetään että taudille on riittävä vaste tullut rokotuksilla. Ataraxille on joku alaikäraja, en muista, mutta taitaa kyllä toimia aika hyvin. Tsemii! Suski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kyllähän tuo tautikylvö kuullostaa ihan loogiselta. Noin se useimmiten taitaa mennäkin. Mä en ehkä edes tajunnut (tyhmä) miten paska tuo tauti voi tosiaan olla. Itsellä ei ole pahoja muistoja vesirokosta ja nyt kun Onnikin sai sen niin lievänä, niin eipä tullut heti mieleen, että se tulee Viljolle noin ärhäkkänä.... ois pitänyt tajuta. Olisin hommannut ajoissa ton ataraxin. Nyt se taitaa olla jo vähän myöhäistä. Onneksi ei ole tän pidempikestoinen tauti, voiton puolella ollaan jo selvästi. :)

   Mutta ilmeisestihän vesirokkorokote on (lähi)tulevaisuudessa tulossa rokotusohjelmaan?

   Poista
 8. Voi kääk! Tsemppiä kaikille. Mä täällä olen juuri paininut tuon asian kanssa, että rokottaako vai ei. Toisaalta olen vähän sitämieltä, että parempi sairastaa luonnollisesti, mutta toisaalta esim. jälkitaudit vähän mietityttää... Musta tuntuu, että mun jahkaamisella meilläkin käy niin, että tauti tulee ennenkuin ehdin tehdä mitään... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tsempeistä. Mä en enää painisi.. jos voisin ton huonon muistini kanssa palata pari kuukautta taaksepäin, niin tulis molempien poikien nahkaan piikit, kuten oli alunperin tarkoituskin.

   Mutta jos ette päädy rokotteisiin, niin toivottavasti vältytte pahoilta oireilta. Muistakaa te sitten hommata se Atarax, mikäli toinen lapsista (todennäköisesti?) sairastaa rokon villimmin. :)

   Poista
 9. Meillä rokotettiin kuopus, koska esikoisella oli niin pahana rokko ja korkea kuume. Kuopus sairasti rokon myös ja pahana - satoja näppylöitä. Erona oli ainoastaan, ettei ollut korkeaa kuumetta. (Esikoinen sairasti rokon jo ennen kuopuksen syntymää.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Joskus voi käydä näinkin. Onneksi todennäköisyys, että tulisi uudelleen teidän esikoiselle, on aika pieni!

   Poista
 10. Voi pientä :( Atarax on tosiaan tehokas lääke kutinaan ja monet lapset tekee väsyneeksi, kaksi kärpästä yhdellä iskulla :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sitä mä tässä nyt oonkin vähän harmitellut, kun ei tullut ajoissa sitä hommattua. Onnin tauti oli niin lievä... Plääh. No, nyt on onneksi jo pahin takana ihan selvästi. :)

   Poista
 11. Voi pientä näppyläkaveria ♥ Meillä pojat aikoinaan viihtyivät päivisin vedessä kylpien... helpotti varmaan kutinaan.
  Ihana tuo viimeinen kuva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi vanhin voitehista... :) Kylpyjen lisäksi ois hyvä jos tuolle vaippapepulle olisi voinut pitää vähän ilmakylpyjä. Harmi vaan, että nämä pakkaset tuli rokon kanssa yhtä aikaa. Vanhan talon lattian tasolla on nimittäin sen verran viileä, ettei viitsi toista palelluttaa..

   Mutta hei, nyt uskaltaa jo sanoa, että me selvittiin. :)

   Poista
 12. No voi ei! Mä oon meinannut, että Selma rokotetaan, koska muut on jo sairastaneet vesirokon. Kiitos kun muistutit. Ja koita jaksaa :) Tauti on varmasti jo voiton puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, ole hyvä vaan! :) On tosiaan selvästi voiton puolella... huh ja kiitos. :)

   Poista
 13. Vesirokko on kyllä melko kökkiäinen. Itse sain mokoman vihuliaisen taudin 19-vuotiaana ja kyllä oli kamalaa. 2 viikkoa makasin sängyssä puolikuolleena, mutta onneksi pystyin olemaan rapsuttelematta näppyjä. Selkään jäi arpia ja yksi silmän alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi! Kuullostaa kyllä tosi pahalta. :/ Tosin, kun tietää mitä jälkitauteja ja komplikaatioita vesirokostakin voi tulla, niin arvet on pienempi paha.

   Ja muuten sen jälkeen kun tänään tänne näihin kommentteihin vastasin, että enää ei haeta Ataraxia lapselle, niin muutettiin mieltä ja hommattiinkin sitä. Kyllä oli väsynyttä poikaa hetki lääkkeen annon jälkeen. Selkeästi olo helpottui ja nyt vaikuttaa uni maittavan ihan eri malliin kuin muutamana edellisenä yönä. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...