keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Seksiä ja vauvansiemeniä

"Isi, mitä tarkoittaa seksi?" kuuluttiin kysyvän viereisessä huoneessa jokin aika sitten. Jäin mielenkiinnolla kuuntelemaan ja myhäilin helpottuneena, että en itse joutunut vastaajan rooliin. Halaamisesta ja pussaamisesta siellä kuuluttiin puhuvan, jos toisesta oikein kovasti tykkää. Varmaan ihan ok vastaus kun kysyjänä on 7-vuotias. Tosin, pari päivää myöhemmin samainen kysyjä pahoitteli murheellisena, kun ei ollut vielä saanut seksiä (=pussaamista ja halaamista) erään tyttöpuoleisen kaverinsa kanssa... No siitäkin selvittiin, kun tarkennettiin, että se on siis jotain aikuisten kesken tapahtuvaa.


Nyt viime päivinä on ilmassa taas leijaillut elämää suurempia kysymyksiä vauvansiemenistä. Olin juuri työntämässä pyykkiä koneeseen kun takaa esitettiin tiukka kysymys: "Äiti, miten se tarkalleen ottaen tapahtui, kun isi antoi sulle niitä siemeniä?". Auts. Uskokaa kun sanon, että olisin mielelläni paennut pyykin mukana pesukoneen uumeniin... Hoidin tilanteen ehkä vähän epäaikuismaisesti ja kuittasin vain pokkaa pidellen, että "äidillä on nyt vähän kiire näiden pyykkien kanssa, jutellaan siitä joskus toiste...".


Tänään taas tuo varhaisnuori kuului puhuvan isälleen, että "oliko sun ihan pakko antaa äidille niitä siemeniä, kun elämässä on niin paljon kaikkea pahaa ja kivuliasta. Kun pitää pistää, ottaa verikokeita ja rokottaa. Ja sit kuitenkin kaikki kuolee. Mä joudun kärsimään!". No joo, ihan loogista! Mutta sitten mietittiin, että ehkä niitä kivoja asioita on kuitenkin enemmän kuin pahoja. On kesä, mansikoita ja jätskiä, uimista, pulkkamäkiä, ystäviä, karkkia, HopLopia ja Transformereita. Hyvät voitti. 


Kysymys kuuluukin, miten te olette käsitelleet jälkikasvujenne kanssa nämä tiukat kysymykset liittyen lisääntymiseen? Pitäiskö ottaa vastuu tai jäädä odottamaan, että tulee joku yläkoululainen ja latoo faktat tiskiin vai voiko asian ulkoistaa esimerkiksi kummien tehtäväksi? (Pliis, jooko?) 

30 kommenttia:

 1. http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/seksuaalisuudesta_puhuminen_nuor/

  Tuolla on jotain vinkkejä, tosin otsikolla Seksuaalisuudesta puhuminen NUORELLE, mutta ehkä sitä voisi soveltaa. Meillä ei ole vielä tullut noita kysymyksiä, mutta sitä odotellessa :) Ajattelen, että neutraalit ja asialliset vastaukset ovat parhaita. Ja vastataan VAIN siihen mitä kysytään. Ei ole pakko alkaa tarinoita kukista ja mehiläisistä, koska lapsi voi tyytyä paljon yksinkertaisempaan vastaukseen. Anna lapsen kysyä lisäkysymyksiä, jos hän haluaa, älä tuputa "liikaa tietoa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, ei 7-vuotias edes kaipaa vielä sen kummempaa vastausta. Ja onneksi niin! :)

   Poista
 2. No HUHHUH... hih, mut ihan hyvin siel selvittiin :D
  Meil ei varmaan oo ihan noin tarkkaan kyselty... vanhempi harmitteli vaan juuri Onnin ikäisenä sitä, että ei haluis kuolla koskaan. - Nuo siemen jutut taidettiin kuulla tarhakavereilta... ainakin "se" hämähäkki väärin päin on/oli kuulemma "Ihana juttu" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhhuh, tosiaan...! ;D Nuo siemenjutut on jo käsitelty ajat sitten ja silloin tyydytty vastaukseen, mutta nyt ilmeisesti sitten tulee näitä jatkokysymyksiä. Viimeksi meitä huvittikin kysymys "leijaileeko vauvansiemenet ilmassa niin kuin siitepöly?". Joo, niitä saakin väistellä kaupungilla kulkiessaan. :D

   Poista
 3. Voi apua, näitä kysymyksiä odotellessa! Mainioita pohdintoja kyllä teidän pojalta. Me ollaan tässä viime aikoina käsitelty hieman aihetta "miksi koiranpentu ei saa yrittää tulla reppuselkään". Alistaminen meni hyvin vastauksena läpi :D

  VastaaPoista
 4. Mä kerron itse, mielummin kuin kuulee ties mitä selityksiä niiltä toisilta jotka ovat kuulleet jostain.
  Mä olen vastannut vain siihen kysymykseen minkä esittävät enkä yhtään enempää. Pikkuhiljaa iän lisääntyessä kysyvät lisää.
  Tyylillä:
  Kysymys: "mihin se vauvasiemen menee". Vastaus: "äidin mahaan".
  Kysymys: "mistä se vauvasiemen tulee". Vastaus: "isin pippelistä"
  Kysymys: "mihin isi laittaa vauvasiemenen?" Vastaus: "äidin vauvareikään".
  Meillä useimmiten on tullut 1-2 kysymystä kerralla ja näitä kysellään silloin tällöin.
  Viimisin kysymys kuului juuri vähän aikaa sitten ruokapöydässä:
  "Miten se isi saa laitettua sen vauvasiemenen siitä pippelistä sinne sun vauvareikään?" "Ottaako se sen siis ensin käteen ja sitten antaa sulle ja sä laitat sen sinne sun reikään vai miten?". No tähän mä sitten jo kerroin että "isi laittaa pippelin sinne äidin vauvareikään ja sieltä se siemen pääsee menemään". Mutta tähän asti pääsemiseen on mennyt useampi vuosi. Pieniä eriä kerralla kertoen ja tosiaan vain kysymykseen iän tasoisesti vastaten. Tämä vastaus tuli ekaluokkalaiselle. Valmiiksi on ollut jo selvillä että äiti ja isi on silloin kahdestaan ym ym. Oikeastaan kaikki muu on jo kysytty. Tätä jo vähän odottelin :D

  Mä olen kuullut että luonnollisempi suhtautuminen lapsella koko asiaan tulee kun siitä ei tehdä numeroa ja kerrotaan totuus lapsen tasoisesti. Myöskään halu kaivella asiaa muualta (mm. netistä) ei ole yhtä voimakas ja luotan että omalla tiedolla on myös helpompi turvata se ettei usko ihan mitä vain mitä tuolla koulumaailmassa jo asiasta kuulee.

  Mutta on ne tilanteita. Väkisinkin meinaa välillä hymyilyttää vastausta miettiessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä oot Bianca ihan pro! Ehkä mä seuraavan kysymyksen tullen valitsen kännykästä sun numeron ja ojennan luurin Onnille...? ;D

   Toistaiseksi onnistuttu käsittelemään nuo asiat ihan luonnollisesti, siten, että niistä ei ole jäänyt Onnille käsitystä, että olisivat jotenkin salaperäisiä tai huvittavia asioita. Sen takia tuo niitä kyseleekin ihan muina miehinä. Toistaiseksi kuitenkin kotona, ei sentään vielä kaupan kassajonossa ole tarttenut alkaa näitä käymään läpi. :P

   Poista
 5. Raisa Cacciatorelta löytyy haastatteluja ja kirjallisuutta :) Tässä tämmöinen nopea linkkivinkki:
  http://olotila.yle.fi/perhe/vanhemmuus/seksuaalisuudesta-puhuminen-lasten-kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo Raisa onkin tuttu nimi tässä yhteydessä. Yks mun kaveri oli ostanut nuorelle tarkoitetun kirjan Raisalta ja teini-ikäinen poika oli tykännyt kovasti! :)

   Poista
 6. Ja vielä lisää:
  http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288614283321.html

  VastaaPoista
 7. :D repesin...meillä vielä edessä, joten ei kokemusta.
  Mutta kai lapsentasoinen juttelu, luontevasti tekemättä numeroa on paras tapa suhtautua vaikka itteä hymyilyttäisikin...ja nimenomaan, lyhyt ja ytimekäs, vain vastaus kysymykseen.
  Olettaisin.
  Tosin välillä tuntuu että mitä pitempään elän sitä vähemmän tiedän, ainakaan kasvatuksesta ja lapsista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edessä se on, ennemmin tai myöhemmin, joten ehkä syytä valmistautua.. ;D

   Poista
 8. :-)
  Nyt palasikin sitten mieleeni eräs toukokuinen ruokapöytäkeskustelu viime keväältä, olivat sitten koulussa jutelleet lisääntymisestä juuri ennen koulun loppumista (opettaja oli ovelasti käsitelyt tämän viimeisenä työpäivänään jäätyään virkavapaalle, sai sitten sijainen tehdä jälkipuinnit... :-) )

  Meidän herra 7v tuumasi yhtäkkiä kesken päivällisen, että "isä, onko sun siittiösolut kohdannu äitin munasolun?" Jep, siinä vaiheessa mies hotaisi leipää väärään kurkkuun ja minulta pääsi kamala nauruntyrskähdys, niin huvittavalta tuo kuulosti. Mies sitten tuumasi rehellisesti, että on, johon poika "syntyykö vauvatkin takapuolesta niinku kirahveilla?" ja taas mä räjähdin nauramaan. Juu, varsinainen kasvattaja, kun en ota lastani vakavasti... Siinä käytiin pitkä keskustelu ja toivottavasti 7veen ikätason mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah! Hienosti kysytty! :D Voin kuvitella tilanteen. :)

   Poista
 9. Meidän kohta 7-vuotias neiti ei ole onneksi vielä kysellyt kovin yksityiskohtaisia kysymyksiä. Ihmiskirjaa olemme kyllä yhdessä tutkineet ja perusasiat ovat hallussa. Sitä miten -kysymystä en ole vielä onneksi kuullut :D Onhan se luonnollista, että lisääntymiskysymykset alkavat kiinnostaa tässä iässä. Selkeästi kuitenkin ollaan jo tyttöjä ja poikia.

  Mä olisin kyllä varmaan kans esittänyt kiireistä pyykkivuoren kanssa, jos kysymys olisi tullut noin puun takaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kirjat on kyllä hyvä, niitä kannattaa hyödyntää, mikäli uteliaisuus kasvaa. Meillä on myös joku "Sinä ja minä" -kirja ihmisen biologiasta, jota Onni lueskelee ahkerasti. :)

   Se kysymys tuli tosiaan yks kaks ja en ollut yhtään varautunut, enkä jaksanut alkaa edes kiertelemään ja kaartelemaan tällä kertaa... Tosin, joskus niitä kysymyksiä tulee sellaisella vauhdilla, että ei taida itse kysyjäkään aina ehtiä kuunnella vastausta, kun seuraavaa kysymystä jo pukkaa. :)

   Poista
 10. Hei,
  Poikamme, silloin varmaan myös 7 v, kuulutti kovaan ääneen Korkeasaaressa puhvelihäkin tms. edessä "Äiti, minä haluan paritella noiden kanssa". Hyssyttelin ja vedin poikaa syrjemmäksi. Luokkakaveri oli sanonut, että parittelu on painimista tai jotakin sellaista. Siinä sitten käytiin pikaisesti pojan kanssa läpi, miten eläimet parittelevat, miten äiti on saanut isältä vauvansiemenen jne.

  Koulusta tullessaan tokaluokkalainen poika saattaa kysyä milloin mitäkin asiaan liittyvää, kuten mitä tarkoittaa esim. sekstaaminen. Pikkuhiljaa lisäämme hänen tietämystään asioista, mitä hän on valmis kuulemaan ja samalla vähän "varoittelen", etteivät ehkä muiden vanhemmat vielä ole näistä asioista jutelleet.

  Muistan omilta kouluajoiltani 70-luvulta, kun olimme varmaan kuudennella luokalla: luokkakaverityttö huikkasi koulusta lähtiessaan "Terska!" = moi sitten. Vanhempi miesope kuuli ja taisi tyttö saada jälki-istuntoa sopimattomista puheista.

  Tania

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, noi tilanteet just tuleekin tasan sillä hetkellä kun se asia lapsen päähän pälkähtää. Oli se sitten kotona, kaupassa tai eläintarhassa! Meilläkin muuten tuo sana "seksi" oli ilmeisesti kantautunut radiosta ja/tai telkkarista Onnin korviin ja arvasinkin, että jossain vaiheessa tuo kysymys siitä tulee eteen. Ja varmasti näiltä tilanteilta ei voida välttyä kun syksyllä alkaa koulu...

   :)

   Poista
 11. Meillä 6-vuotias tyttö ja hän on jo jonkin aikaa kysellyt yhtä vaikeita kysymyksiä :)
  Tai oikeastaan nuohan ovat vaikeita vain aikuisille, lapsi ei meillä ainakaan noista kysymyksistä tai vastauksista ole hämmentynyt ollenkaan.

  Ollaan juteltu, että isillä on pippelissä oma siemen ja äidillä masussa oma siemen ja kun ne kohtaavat, niistä alkaa kasvaa vauva. Isin siemen pääsee äidin siemenen luo kun pippeli laitetaan pimppiin. Lapsi on myös ihmetellyt, miten vauva syntyy ja ollaan kerrottu että vauva syntyy pimpistä ja siellä on erityinen vauvareitti. Tämä on riittänyt meidän tytölle ja hän on tyytyväinen vastauksiin.Meille on siis syntynyt muutama kuukausi sitten vauva ja se tietysti lisäsi kiinnostusta näihin asioihin. Tyttö odottaa myös kovasti että saa aikuisena omia vauvoja, joten mitään traumoja nämä faktat eivät ole hänelle aiheuttaneet :)

  Olen ajatellut että en lähde keksimään satuja, vaan kerron miten asiat oikeasti ovat, mutta tietysti lapselle sopivalla tavalla. Ja vastaan aina uuteen kysymykseen kun sellainen tulee.
  Vasta lapsi kyseli mihin tarvitsee siteitä ja tamponeja (löysi vessasta). Silloin piti hieman miettiä mitä vastaan :) siitäkin selvittiin....!

  Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Eihän Onnikaan tosiaan näistä asioista vaikeita tee, vaan me vanhemmat. :)

   Satuja ei meilläkään ole kerrottu, eikä sille linjalle viitsi lähteä näissä asioissa, toisin kuin joskus 70 -luvulla on tehty.. jos Joulupukkia ja hammaskeijua ei lasketa. ;)

   Just lähinnä sitä tässä tuumailin, että millä tarkkuudella muut ovat tämän ikäisille asioista puhuneet. :)

   Poista
 12. Kerrottu miten asiat on. ;) KUten Henna tuossa yllä kertoo.

  VastaaPoista
 13. Muistan elävästi, miten sanotaan 5 vuotias poika kysyi auton takapenkiltä, että minkä takia ihmisten pitää kuolla? Mietin vastausta kuumeisesti ja yritin mielessäni puhua iästä ja vanhemisesta ja väsymisestä. Kun takapenkiltä kuului isosiskon 7 v ääni: "Mietipä kuule, jos kukaan ei kuolisi, koko maapallo täyttyisi." Se vastaus riitti sillä kertaa ja pääsin kuin koira veräjästä ;o)

  Kokemus on opettanut (4 lasta: 29, 27, 15 ja 13), että tosiaan kannattaa vastata vain siihen mitä kysytään. Seuraava kysymys tulee sitten, kun vastaus on pienessä mielessä käsitelty.


  Topukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilta tulee kyllä ihan parhaat kysymykset - sekä myös vastaukset! Ihana, noinhan se just menee. :D

   Poista
 14. Ensiksikin muistelu omasta lapsuudesta 1960-luvulta: olin alakouluikäinen ja luin kaiken, mitä käsiini sain. Luin jostain artikkelin, jossa vanhempia kehotettiin puhumaan seksistä avoimesti lapsille, vaikka se vaikealta tuntuisikin. Minä tiesin kyllä ihan kaiken (ja vähän enemmänkin) pihan isompien kertomana, mutta tuumin, että minun pitäisi antaa vanhemmilleni mahdollisuus kertoa, kun aavistin, että nämä varmaan ovat juuri niitä, joiden on vaikea puhua seksistä lapsille. Niinpä esitin asiasta kysymyksen äidille - joka vastasi, että kyllä ne sitten koulussa kertovat... Minä tyydyin siihen ja ajattelin, että olen parhaani tehnyt, että vanhemmillani olisi ollut mahdollisuus olla "kunnon vanhempi" :) Kyllä sitten muuten hyvin asia opetettiin koulussakin, mutta vasta oppikoulussa 70-luvun puolella, noin nykyisten 7. tai 8. luokan paikkeilla.

  No, miten sitten itse opetin lapsille. Meilläkin oli ensin nuo vauvasiemenjutut. Sitten kerran auton takapenkiltä kuului tarhasta haettaessa kysymys:"Miten se isän siemen saadaan sinne kohtuun?" Lupasin piirtää asian kotona. Koska kyseessä oli poika, hänelle oli jo tuttua pippelin jäykistyminen. Niin sitten vain piirsin sivukuvan, jossa pippeli meni naisen sisälle. Lapsen reaktio oli jutussa hauskinta - hän nimittäin riemastuneena huudahti:"Tosi kätevä systeemi! Mistä sä tuosta kuulit? Opettiko isä?"

  Olen muuten myös kuullut yksiltä tutuilta, miten heidän poikansa katseli innokkaasti luonto-ohjelmia ja oppi sieltä, mitä parittelu tarkoittaa, miten se tehdään ja mitä siitä seuraa. Kun sitten äiti kertoi, että perheeseen syntyy jonkun ajan päästä vauva, poika ei reagoinut ensin mitenkään. Mutta sitten hän oli yhtäkkiä rynnännyt äidin luo ja kysynyt:"Oletteks te isän kanssa paritelleet?" Äidin oli pakko myöntää, että näin on tullut tehdyksi. Poika oli hetken hiljaa ja sitten todennut järkyttyneenä:"Ja jo KOLMATTA kertaa!"

  VastaaPoista
 15. Ps. Edellinen anonyymi jatkaa vielä kuukautisista. Minulle kuukautiset selitti - ennen kouluikää - eräs isompi tyttö tähän tapaan: Äidin kohtu joka kuukausi tehdään mahdollisimman pehmeäksi ja mukavaksi vauvalle kasvaa. Jos sitten vauva ei alakaan kasvaa siinä kuussa, niin sitten se kohtu niin kuin siivotaan ja siinä tulee vähän vertakin, kun se pehmeys tulee pois. Ja sitten samalla tavalla uudestaan. Jos vauva alkaa kasvaa, niin sitten sitä kohtua ei tarvi siivota eikä vertakaan tule, kun se kohtu on sen vauvan pehmeä pesä. Minusta se oli niin hyvin ja nätisti selitetty, että selitin samalla tavalla jo hyvin varhain lapsilleni mitä kuukautiset tarkoittavat. (Tuli muuten lääkäri siitä tytöstä, joka kuukautisista minulle selitti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettiko isä? Ja jo kolmatta kertaa! Reps! :D :D Hyviä juttuja, kiitos näistä. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...