tiistai 1. huhtikuuta 2014

Raakaa maitoa

Mulla on ollut ehkä sata vuotta (enkä liiottele yhtään) tarkoitus käydä hakemassa raakamaitoa muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta maitotilalta. Kaupan rasvattomaan maitoon tottuneelle tuollainen lehmästä kannuun ja kannusta suuhun -maito ehkä ihan sellaisenaan maistu, mutta moneen muuhun johon maitoa tarvitaan: smoothiet, kahvi, puurot, taikinat, itse tehty jugurtti/viili jne.. Pieni ituhippi sisälläni ilahtuikin, kun luin paikallislehdestä jo jokin aika sitten, että naapurikunnan maitotilalta aletaan toimittaa kauppohin käsittelemätöntä tilamaitoa 3 litran pöniköissä! Lähellä tuotettua raakamaitoa, kiitos. Meille lähti heti yksi pönttö. Mies vähän epäili, että noinkohan noin iso satsi tulee käytettyä ennen kuin menee vanhaksi (noin viikossa), mutta ei mitään ongelmaa. Päinvastoin, loppui lähes kesken. Harvoinpa sitä tällaisesta hanapakkauksesta on tullut liruteltua maitoa kuppiin... Ei, kyllä se on yleensä ollut jotain ihan muuta, heh.Pullataikinan olen tottunut tekemään soijamaitoon, sillä tavalla tulee mielestäni parempaa kuin tavismaitoon. Pari kuukautta sitten leivoin testimielessä Onnin synttäripullat ja juustosarvet tähän raakamaitoon. Ja oli olevinaan heti paljon parempia (vaikka ei niin hyviä kuin soijamaidosta..). Suosittelen kokeilemaan! Uljaan tilan raakamaitoa saa tällä hetkellä ainakin Porvoossa, Sipoossa, Askolassa, Kirkkonummella, Kauniaisissa ja nyt ilmeisesti myös Helsingin keskustassa.  Jos jotakuta kiinnostaa, niin siitä voipi tykkäillä myös Facebookissa.

Edit. sorry ihan kamalan huonot kuvat, mutta puolustaudun sillä, että mulla oli kuvien ottamisen aikaan vielä aika tymäkät rähmät silmissä...

19 kommenttia:

 1. Lapsena saatiin kaverini mummolasta tuoretta maitoa ja oli se sen verran "tuhtia" tavaraa, ettei tosiaan itse pystynyt sellasenaan sitä juomaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon lapsena juonut sitä lähes lypsylämmintä maitoa... enää ei taida ihan upota sellaisenaan. :D

   Poista
 2. Hienoa :) Me haetaan välillä naapurikunnan koulutilalta raakamaitoa tonkalla. Tehdään kotijuustoa, riisipuuroa ja käytetään ihan juomamaitonakin. Herkullisen näköistä tuo pullataikina, mun on tehnyt on monta päivää mieli leipoa pullaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nam! Tuota juustoa voiskin joku kerta kokeilla. Nyt vaan pullataikinaa vaivaamaan. ;)

   Poista
 3. No nyt lapsella ja äidillä omat humppakuutiot;)

  VastaaPoista
 4. Voi kunpa tota sais kaikista kaupoista! Ehkä joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tulisi lisää myyntipaikkoja :)

   Poista
 5. Heippa ja kiitos ihanasta blogista. Tuo soijamaitopulla kiinnostaa kovasti...oletko siis korvannut tavallisen maidon ihan samassa suhteessa tuolla soijamaidolla? Käsitelläänkö tuota soijamaitoa aivan kuten tavallista maitoa :-) ? Olen ihan pihalla mitä tarjoaisin lasten maitoallergisille kavereille ja tuo pulla kuullostaa hyvältä :-) Soijamaitokin on vielä ihan vieras käsite :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Soijamaitopulla on hyvää - takaan että maistat eron! Eli just noin kuin kirjoitit, tavallinen maito korvataan soijamaidolla ja sitä voi lämmittää ihan kuten tavallistakin maitoa. Varmaan kaikki vaihtoehdot sopii, itse olen käyttänyt sitä "originalia", jossa on vähän sokeria mukana. Tulee ihanan vaniljainen maku. :)

   Poista
 6. Minkä hintaista tuo raakamaito on? :)
  Itse olen maitotilan emäntä, joten ei tule maitoa ostettua missään muussa muodossa kuin rasvattomana vieraille. :D Joskus tein jekun ja ostin kevytmaitoa, ja kun maito loppui, täytin purkin tankkimaidolla eikä seuraavat vieraat hoksanneet eroa. Eli jos ei tiedä, ei sitä "rasvaisuutta" maistakkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 7 litran pönttö maksaa noin 7 euroa. :) Just näköjään päivittivät tuonne Uljaan tilamaidon fb-sivuille, että toimitus kauppoihin keskeytyy tällä ja ensi viikolla. Thl on laittanut myyntikiellon jonkun sairastumistapauksen vuoksi... :/

   Mä olen testannut ja maistan tuon eron maidossa... ja jos katsoo, niin kevytmaidosta jää myös lasin reunaan rasvajälki. :P Mut mulla onkin epätavallisen tarkka haju- ja makuaisti, mikä ei ole aina kovin hyvä juttu, siitä joutuu kärsimään... ;)

   Kahvin seassa, ruuanlaitossa jne. tuo rasvaisuus on vaan hyvä juttu. Muuten meillä juodaan rasvatonta luomumaitoa. Varmasti tottumiskysymyksiä. :)

   Poista
  2. ^ heh, ei siis 7 litran, vaan 3 litran pönttö!

   Poista
 7. Raakamaitoa käytän satunnaisesti, kun sitä kaverin kotitilalta saan. Juon myös, jos jossain tilalla tarjotaan. Mutta noista tautitapauksista sen verran, että ei suotta ole elintarvikehygieeniset tarkistukset aikanaan alkaneet maidon tarkastuksella. Kyllä tuo pastörointi on ihan kansanterveydellisistä syistä otettu käyttöön. Yritän siis sanoa vain, ettei mikään asia ole ainoastaan hyvä tai paha; toivottavasti kaikki raakamaidon käyttäjät ovat myös mahdollisista riskeistä tietoisia.
  t. Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tuolla ylemmällä kommentillani tautitapauksesta en tarkoittanutkaan sitä, että maidon käsittely olisi pelkästään huono juttu. :) Ja samaa mieltä Piia siitä, että riskit on hyvä olla tiedossa. Sen vuoksi esimerkiksi en antaisi tätä maitoa Viljolle ilman kuumennusta.

   Henkilökohtaisesti olen jossain virallisten suositusten ja luomuhippiyden välimaastossa. Koulutus ja ammatti velvoittaa mua virallisesti pitäytymään noissa virallisissa suosituksissa, mutta kotonani niitä ei kirjaimellisesti noudateta.

   Nimim. entinen kansanterveyslaitoksen ja THL:n työntekijä :)

   Poista
 8. Ou mai, onneksi kuumennat!
  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040318181003_uu.shtml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo juttu on tänään ollut tapetilla. Ikävää!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...