torstai 28. elokuuta 2014

Hampaiden pesu - uhka vai mahdollisuus?

Nyt, armaat lukijat, olisivat hyvät vinkit tarpeen! Meillähän asuu tämä hieman tulisieluinen (lievästi ilmaistuna) taapero. Viljo ei liiemmin tykkää vaipan vaihdosta tai pukemisesta, mutta suurin inhokki kaikista on hampaiden harjaus...  


Kuvissa näkyvä Philipsin lasten sähköhammasharja on vain hämäystä varten. Viljon hampaat nimittäin harjataan (okei, yritetään harjata) vielä tavallisella lasten hammasharjalla, mutta sähköhammasharja on toiminut vaihtelevalla menestyksellä oheistoimintana taaperon hammaspesun lomassa. Koska muun perheen purukalusto puhdistuu sähköisellä harjalla, on Viljo luonnollisesti siitä kovin kiinnostunut. 


Tämäkään temppu ei kuitenkaan läheskään aina toimi. Välillä käytössä on leluja, hiusharjoja, äidin meikkipussin sisältöä, lauluja, leikkejä, milloin mitäkin. Jos (ja yleensä kun) Viljo päättää, että hampaita ei harjata, niin harjaaja saa ihan tosissaan käyttää mielikuvitustaan toimituksen onnistumiseksi. Ja toisinaan myös hieman akrobatiaa... Rimpuilevan ja sätkivän lapsen hampaiden pesu on todella haasteellista. Tyypin on annettu tutustua hammasharjoihin (sekä sähköisiin, että manuaalisiin) ihan itsekin, mutta se pesu olisi kuitenkin meidän vanhempien vastuulla.


Kunpa voisinkin sanoa, että kyseessä on kausi, joka on vasta tullut. Mutta kun ei. Tämän saman ongelman parissa ollaan painittu niin kauan kuin tuossa pienessä suussa on hampaita ollut, eli jo yli vuoden. Hampaiden pesusta ei olla tästä huolimatta tehty väkipakolla suoritettavaa inhottavaa tilannetta, vaan ollaan yritetty muodostaa tuosta kaksi kertaa päivässä tapahtuvasta rutiinista mahdollisimman miellyttävää. Usein se tarkoittaa sitä, että harja vain pyörähtää suussa, pesee ehkä juuri purupinnat, ei muuta.


Sähköhammasharjan käyttöä suositellaan 3-vuotiaasta ylöspäin, mutta ymmärtääkseni sitä voisi varovasti käyttää myös aikaisemmin. Nyt kiinnostaakin tietää minkä ikäisen lapsen hampaita olette alkaneet harjata sähköhammasharjalla? Ja mielelläni kuulisin, kuinka tästä pakollisesta pahasta saataisiin miellyttävämpi. Vinkit kehiin!


Ja niin, elokuun loppuun asti, tai kunnes tavaraa riittää, saa Prismasta Sonicare for Kids harjan ostajat kaupan päälle myös veikeän Philipsin Disney valon lastenhuoneeseen. 

Yhteistyössä Philipsin kanssa.

16 kommenttia:

 1. Luin tämän postin jo aiemmin ja ajattelin, että eipä tule mieleen mitään vinkkiä kun oma poika on ollut myöntyväinen harjaukseen alusta asti. Mutta mutta..tuossa juuri iltapesulla tajusin, että taidan joka kerta mainita xylitolpastillista jonka saa sitten harjauksen jälkeen. Voisikohan se toimia teilläkin houkuttimena..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiiii! Thanks! Eipä ole tullut mieleen houkutella pastilleilla, mutta hyvä ajatus - Viljo nimittäin rakastaa niitä. Kiitti vinkistä! :)

   Poista
 2. Meillä on samanlainen 4- vuotias tyttö, jonka kanssa on taisteltu hampaidenpesun kanssa alusta lähtien tähän päivään saakka. Mitään "kikkakolmosta" emme ole keksineet. Meillä on testattu kaikkea: hammastahnan vaihtoa mieleiseen, harjan valitsemista, sähköhammasharjaa, harjauslauluja, -loruja, itse pesemistä lopuksi jne jne. Joskus vain täytyy uhkailla"haluatko noidan vai prinsessan hampaat?" ja sekin ehkä tepsi 3 kertaa. Eli taistelu jatkuu ja ainakin joka toinen pesu tehdään huutaen ja kitisten. Ja vessaan täytyy viedä väkisten. Mä toivon että JOSKUS tyttö itse tajuaisi pesun tärkeyden ja homma helpottuisi. Ehkä toiveajattelua....

  -Päikkis-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla (siis oikeasti ei :D ), että jollain mulla on samanlaista. Mä nimittäin olen kuullut vain juttuja, joissa tämä vaikeus on liittynyt johonkin ikäkauteen ja ollut ohimenevää. On eri juttu olla pesemättä hampaita muutama viikko, kuin vaikka reilu vuosi. Tai NELJÄ vuotta! :O Joten ymmärrän kyllä... kaikki tsempit sinne!

   Teillä taitaa olla siis vähintään yhtä temperamenttinen tapaus siellä. ;) Tsemppiä taistoon! Ei anneta periksi, kyllä ne joskus oppii. Pakko. Tai jos ei, niin äidin yritteliäisyyttä ei voi ainakaan syyttää... ;)

   Poista
 3. Meillä hampaidenpesun hupsutus on hoilotus. Hammasharja suussa ei tietenkään voi laulaa kuin "AA", mutta A-kirjainlauluksi valikoitui yönkuningattaren aarian - tai lähinnä sen kaltainen - kiekuna. Minä laulan pätkän, trillinkaltaisen ja ipana - hammasharja suussaan töitään tehden - yrittää kiekua kuten pöpi äitinsä. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa hauskalta :D Harmi vaan, että Viljoon ei useimmiten toimi minkäänlainen pöllöily... Tosin nyt on mennyt kyllä ilmeisesti vähän paremmin! Ilmeisesti sen takia, että meillä mies hoitaa yleensä lasten hampaiden pesut aina kotona ollessaan (sillä on pidempi pinna) :P

   Poista
 4. Ovatko lasten sähköhammasharjat vähemmän täriseviä? Itse aloitin vasta aikuisiällä käyttämään sähköistä harjaa ja ensimmäiset kaksi viikkoa itkin kivusta, kunnes suu tottui tärinään. Ajattelin, että tuntuukohan sähköhammasharja lapsen suussa kamalalta? Voi kyllä olla, että olen maailman ainoa ihminen, joka on sähköhammasharjan kanssa saanut tuskaa aikaiseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne varmaan vähemmän täriseviä. Tai se pyörimisnopeus mikälie, lasten harjoissa on pienempi. Sen takia muistaakseni joku vuosi takaperin hammaslääkäri suosittelikin Onnille lasten sähköhammasharjasta siirtymistä aikuisten harjaan.

   Ja mä muistan tuon, että se tunne oli hurja ekoja kertoja sähkiksellä pestessä. :D Mutta tosiaan, siihen kyllä tottui ja enää en vaihtaisi tavalliseen harjaan. :)

   Kyllähän se sähköinen varmasti tuntuu lapsestakin oudolta jos on ensin totutettu tavisharjaan. Tosin, se on tällä hetkellä meillä pannassa. Viljo alkoi yhtäkkiä - jostain aivan käsittämättömästä syystä - pelätä sitä. :D Mutta pelkää kyllä kaikkea muutakin: seinäkelloa jne. :D

   Poista
 5. Entä joku tosi hyvän makuinen hammastahna? Esim. tästä http://kauppa.lumoan.fi/tuotekuvat/600x600/tarina-okra244.jpg Laveran hammastahnasta ovat ainakin meidän lapset tykänneet :) On vähän miedompi ja vähemmän vaahtoava kuin markettien tahnat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä varteenotettava vinkki myös! Täytyy käydä tahnakaupoilla seuraavan kerran jossain muualla kuin paikallisessa S-marketissa. :)

   Poista
 6. Moi, meillä samanikänen tyttö kuin Viljo ja taistelua hampaitten pesu on ollu alusta asti! Ja kaikkia keinoja kokeiltu.. Kuukausi sitten otettiin "tarralappu" käyttöön, ihan vaan a4 paperi jossa jonoon piirretty ympyröitä ja aina kun reippaasti antaa pestä hampaat ni saa ite laittaa tarran yhteen ympyrään. :) Kun hammashoitaja-sukulaiselta kuulin vinkistä, ni en oikein uskonu että noin pieni ymmärtää semmosen päälle, mutta mitä vielä! Tarrrrroja haluttaa laittaa niin mielellään että pitäs usiamman kerran päivässä pestä hampaita!! :D (ja ärränki oppi ku piti saaha äiti ja isi ymmärtää että mitä tässä halutaan, niitä tarrrroja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mimmi! Mun eka reaktio oli myös, että ei se voi tajuta tuollaisten houkuttimien päälle... Mutta miksi ei? Ei pidä aliarvioida näiden pikkutaaperoiden älyä. ;)

   Tosin, mies väittää (joka Viljon hampaat useimmiten pesee), että suunta olisi parempaan. Mutta mun hammaspesuvuorolla ei ole välttämättä hirveästi parannusta tapahtunut.. Tai mä en saa Viljoa avaamaan suuta niin, että pystyisin pesemään hampaista myös muutkin kuin purupinnat. Mutta tarravinkki lähtee kokeiluun! :)

   Poista
 7. Vanha postaus mutta ehkä aihe teillä vielä tapetilla, joten laitan tänne kommentin, josko vielä löytäisit sen...Meillä myös kolmonen eka, jolle hampaidenpesu on ollut austa lähtien vastenmielistä. Mutta ihan lohdutuksen sanana, huomasin juuri nyt kun täytti kolme, että oho, pesuthan näyttää jo sujuvan selvästi paremmin. Eli mitään ihan ihmekikkoja meillä ei ole ollut kuin sinnikäs toistuva harjaus eli samoin kuin teillä, että aina edes vähän. Ja se myös auttaa asiaa vähän, kun pienin on pesulla isosisarusten kanssa samaan aikaan ja sitten kehutaan samalla isompia pesusta, jospa pieni tulisi kateelliseksi (?). Ja meillä aina "lasketaan" hammaspeikot, että kuinka monta tällä kertaa saimme suusta pois, hampaita rikkomasta:). Eli kun on sylkäsity lavuaariin, löydetään sieltä aina niin ja niin monta peikkoa ja hämmästellään kauheasti niitä :D. Ja mä aina kurkistelen suuhunkin ja olen näkevinäni peikkoja kiinni hampaissa siellä ja sitten yritän harjalla irrottaa niitä :). Ja me kyllä tosiaan alettiin kaksivuotiaana sähköisellä, se auttoi hetken, nyt menee molemmilla harjoillla vähän sekakäytöllä. Eli tokkopa tuosta niin kovin haittaa on...Ja sit meilläkin otetaan tosiaan vesihörpyt ja pastilli vielä pesun päälle. Vieläkö teillä on ongelma akuuttina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karo-Liina kommentista! :) Kyllä, aihe on sinällään vielä akuutti, että Viljo kyllä suostuu hampaiden harjaukseen paremmin kuin ennen, mutta se miten ne hampaat sitten tulee pestyä on toinen juttu... Viljo ei suostu pitämään suuta tarpeeksi auki, jotta suuhun näkisi ja harjaa saisi kuljetettua kaikilla pinnoilla. Varmasti on monenmonta pesukertaa, kun hampaat saa harjattua vain purupinnoilta.

   Mutta sulla oli taas uusia, hyviä vinkkejä. Vaikka hammaspeikoista on meilläkin puhuttu, niin tuo laskeminen vois olla lapsesta kiva juttu! Kaikki tuollainen luovuus ja mielikuvitus kun yleensä uppoaa paremmin kuin pakotus (vaikka tässä asiassa on jouduttu turvautumaan siihenkin keinoon). Joskus se luovuus vaan katoaa arjen kohelluksessa, joten on mahtavaa, että teiltä lukijoilta tulee näitä vinkkejä, kun itsellä hakkaa pää tyhjää. Ja koska isoveli on idoli jota muutenkin matkitaan, on sisaruksen esimerkillä kyllä suuri merkitys. :)

   Kiitos vielä ja tunnelmallista syksyä! :)

   Poista
 8. Minäkin bongasin tämän postauksen nyt vasta ja tuli mieleeni muutama idea, joita on vilauteltu jo muissa kommenteissa:

  Hammas-aiheiset sadut ja lorut
  -> luetaan yhdessä ja jutellaan hampaiden harjaamisesta
  - Ensin vasempaan, sitten oikeaan, ja harjaa kulman taa. Oli hampaita suussa sitten yks tai kaks, pestään ne paremmaks. Vielä ylhäältä, ja alhaalta, ei kieli haise pahalta. Kaikki mukaan vaan, pestään hampaita. Kun pesee hampaita, voi karjua kuin leijona.

  Pikku-Myykin hämmästyy, kun Kallen hampaat peseytyy. Aamuin, illoin eestä, takaa, harjaa tämä harja vakaa. Karkuun juoksee hammaspeikot, iloitsee nyt siskot, veikot."

  SATUJA:
  Campanella, Marco: Hermanni hiiri hammaslääkärissä
  Svetlana Tiourina: Hieno hymy!
  Reuterstrand, Siri: Emppu hammaslääkärissä
  Tohtori Reiko & Uchida, Sayako: Hammaspeikkojen juhlat
  Helena Juhola & Pirkko Vehkakoski: Mistä hammas reiän saa?
  Gunilla Wolde: Sanna hammaslääkärissä
  Teutori: Miina ja Manu hammaslääkärissä
  Thorbjorn Egner: Satu hammaspeikoista
  Astrid Lindgren: Eemeli ja Liinan poskihammas
  Kokkonen ja Tikka: Hevisaurus ja sapelihammaslääkäri

  PALKKIO
  - esim. tarra palkinto jokaisen hampaiden harjauksen jälkeen

  OMA LELU
  - Viljo voisi vaikkapa harjata oman nallen tmv hampaat nallelle tarkoitetulla harjalla :)

  TIIMALASI
  - lapsi voi seurata tiimalasista, miten kauan harjausta on vielä jäljellä (esim. 5 min tiimalasi)

  HARJAN / TAHNAN valinta
  - lapsi saa itse päättää millaisen harjan tai hammastahnan haluaa (toki aikuisen pitää varmistaa, että harja soveltuu lapsen ikään)

  Tällaisia muutamia ideoita tuli mieleen, tietenkin riippuu aina lapsesta, toimiiko niistä jokin vai kenties ei mikään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ma-Ri-A ihan mahtavasta kommentista! :) Moni noista jutuista on sellainen, jota ollaankin kokeiltu (vaihtelevalla menestyksellä), mutta oli kyllä mahtavia ideoita! Esimerkiksi noi kirjat - pottailuun ja kaikkeen on olemassa hyviä kirjoja, mutta tää ei jotenkin ollut tullut ollenkaan mieleen! Kirjastoon siis. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...