tiistai 30. syyskuuta 2014

Laatuaikaa lapsille

Sain kutsun osallistua Viledan mainioon Tunti lisää lapselle -hyväntekeväisyyskampanjaan (joka päättyy tänään) ja joka toteutetaan yhteistyössä Lastenklinikoiden Kummien kanssa. Meikäläisen tehtävänä on vain antaa teille lukijoille jokin aikaa säästävä siivousvinkki, niin Vileda lahjoittaa lasten ja nuorten mielenterveystyön kehittämiseen 100 euroa. Tähän mennessä Vileda on kerännyt Kummien kautta pottiin jo lähes 70 000 euroa. Mahtavaa!Noin joka kymmenes suomalainen lapsi ja nuori tarvitsee psykiatrista hoitoa. Asiantuntijoiden mukaan yksi merkittävä tekijä tähän on nyky-yhteiskunnan perheisiin kohdistamat paineet ja aikapula. Ihan loogista. Tämä on tietysti näin lapsiperheellisen näkökulmasta tärkeä aihe, mutta myös erityisen ajankohtainen nyt kun esikoinen on koulussa ja kuopus aloittelemassa (kyllä!!) päiväkotiuraansa. Yhteinen vapaa-aika vähenee ja sen merkitys kasvaa. Ei sitä kallisarvoista aikaa tee mieli käyttää nurkkien puunaamiseen.


Meidän huushollissa hermoja (lähinnä omiani) koettelee yleisimmin siivous. Joko se että pitää siivota tai se että ei ole siivottu. Niin tai näin, aina siis kiristää.. ;) Mulla ei olekaan oikeastaan yhtä ainoaa niin sanottua nopeuttavaa siivousvinkkiä, vaan muutama pienempi, joita toteuttamalla kallista aikaa säästyy - ja hermojen kiristelyn voi säästää johonkin muuhun.Siivoa vähän joka päivä. Tällä tarkoitan sitä, että kun ylläpitää sellaista yleistä järjestystä, niin ylitsepääsemätöntä kaaostakaan ei pääse syntymään. Isommat siivoukset sujuvat sutjakammin, kun on tehnyt pientä siistimistä silloin tällöin. Keittiön pinnat, pahimmat vessojen roiskeet ja muut näkyvät tahrat ja pölyt.

Vie mennessäsi, tuo tullessasi. Kaikille tavaroille pitäisi olla oma paikkansa, jotta ryönäkasoja ei pääsisi syntymään. Jos ei ole, mieti voitko järjestää lisää säilytystilaa tai vielä parempi - luovu turhista tavaroista ja muista kierrättää!

Moppaa mikrokuidulla. Mikrokuituliinoille pitäisi antaa kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. Usein juuri siihen pikasiivoukseen kaikkein paras ja nopein on kunnollinen mikrokuitumoppi. Silloin ei tartte erikseen imurointia ja lattioiden luuttuamista, vaan puhdasta tulee yhdellä pyyhkäisyllä. 

Älä ota sitä vakavasti. En tiedä teistä, mutta joskus tuntuu, että siivoukseen suhtautuu hieman liian tiukkapipoisesti. Pitäisi ottaa lunkimmin. Pitäisi opetella sietämään paremmin pientä epäjärjestystä. Pitäisi ottaa lapset (joo, ne pienetkin!) mukaan siivoukseen. Pitäisi, pitäisi, pitäisi. Siinä oppivat kun saavat touhuta mukana. Rättiä kouraan vaan ja musaa soimaan. Vaikka, myönnettäköön, joskus on ihan parasta siivota aivan yksin ja hätistellä mukulat jaloista vaikka pihalle. Mua kiinnostaisikin tietää, mikäli jollain olisi jokin oikeasti aikaa säästävä siivousvinkki! Siivoojaa ei lasketa. :)

Yhteistyössä Viledan kanssa.

15 kommenttia:

 1. Mun pitäis opetelle tuota, ettei ota siivousta liian vakavasti. Olen vähän kyllä jo oppinutkin, mutta pieni lisä ei tekisi pahaa. Itse yritän laittaa ja opettaa lapsiakin laittamaan tavarat heti paikoilleen, kun ei niitä enää tarvita. Vähän huonosti kyllä on tuo oppi mennyt perille. Villakoirat alkaa mua ahistaa, jos niitä alkaa kertyä, joten pyrin kerran viikossa käymään alakerrasta lattiat hiukan tarkemmin läpi. Mun siivoaminen on kuitenkin aika pintapuolista eli meiltä löytyy ikävä kyllä aika paljon niitä liian likasia paikkojakin, kuten esim. tällä hetkellä tiskipöydän roskiskaappi ja sauna. Mulla ei ole antaa mitään uutta siivousvinkkiä, mutta allekirjoitan tuon, että tavarat heti paikoilleen ja jokapäivä vähän. Näin mitään hirveää kaaosta ei pääse syntymään ja siivouksen aloittaminen helpottuu huomattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Tavarat aina paikoilleen - sitä oon yrittänyt myös lapsille opettaa, vaihtelevalla menestyksellä. Ja pakko myöntää, että en sitä muista aina itsekään niin tunnollisesti toteuttaa... Itse asiassa mies siitä vasta vähän aikaa sitten huomautti. :D

   Ja likaisia paikkoja löytyy.. Ei millään riitä aika siihen, että saisi pidettyä kaikki paikat siistinä. Tai sitten ei muuta ehtisi tekemäänkään. Eikä siinä taas taida olla mitäään järkeä. Mutta jos saisi sellaisen peruspuhtauden ylläpidettyä, niin tavaroiden epäjärjestys ei ottaisi niin paljoa pattiin. Meillä suurin ongelma on säilytystilan puute tavaran määrään nähden. Asiaan pitäisi saada pikaisesti helpotusta!

   Poista
 2. Mitään mullistavia siivousvinkkejä ei oikeastaan ole ,sillä listasit aika kattavat vinkit :) .

  Ehkä se mitä minä toteutan on listaustesi lisäksi se että joka viikko otan jonkin kohteen
  perusteellisemmin.

  Meillä siivouspäivä siis se suurempi on torstai,sitten on siisti koti viikonlopuksi :) ja kukkia pöydälle .

  Tavarat käytön jälkeen paikoilleen ja jokapäivä putsaillaan aina vähän ,ja kaikille perheenjäsenille omat hommat ;)

  Minä tykkään siivoamisesta :)

  Onnea Viljolle tarhaelämään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sun "joka viikko jokin kohde perusteellisemmin" on hyvä. Mun pitäis keksiä joku samantyyppinen, joka toimisi... Tai ehkä se pitäis vaan liimata tarpeeksi isolla jääkaapin oveen, että sen myös muistaisi. ;)

   Torstai on munkin mielestä ihan paras siivouspäivä, varsinkin normaalia työviikkoa tekevälle. Perjantaina on ihanaa tulla kotiin, kun edessä on viikonloppu ja siisti koti. :)

   Ja Viljo kiittää! <3

   Poista
 3. Hei Katri,
  Kiitos osallistumisestasi kampanjaan ja hyvistä vinkeistä :)

  Terv, Hanna / Vileda

  VastaaPoista
 4. Tärkeä kampanja, olen itsekin vähän pipo kireällä siivousten suhteen... :( Mä lainasin sukulaiselta sellaista robotti-imuria, koska halusin kokeilla josko siitä saisi nopeuttavan siivousapulaisen. Omat kokemukset ovat siis vain tuosta yhdestä härpäkkeestä, joka on vieläpä kaikissa teisteissä ollut se kaikista huonoin. Ja huonohan se on, mutta jotenkin sen verran kuitenkin apua ollut yleisen siisteyden ylläpidossa että jos ikinä tililläni lepää ylimääräistä rahaa niin mahdolllisesti sijoitan semmoiseen kunnolliseen robotti-imuriin. Ehkä. tai sitten vaan löysään pipoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä vaan löysäät pipoa. ;) Tai mulla on ehkä isot ennakkoluulot robotti-imureja kohtaan? Miten ne toimii esim. nurkissa? Meillä on yleensä niin paljon kaikkea rompetta lattioilla (aaaargh) ja huonekalujen ja seinien väliin jääviä omituisia nurkkia ja koloja, joita ei pysty imuroimaan kuin kalusteita siirtämällä, joten mitenhän tuollainen robotti niistä selviäisi..?

   Poista
 5. Aikaa säästävä vinkkini on vastuualueet kotona; meillä mies siivoaa yleensä keittiön ja vie kaikki keittiöön kuuluvat tavarat paikoilleen(miten monta kahvi- ja JÄTSKI!!kuppia ehtiikään viikossa kertyä makuuhuoneen hyllylle???), minä huitelen olkkarin ja vessan(vessa mielletään ikäväksi hommaksi, mutta minusta pieni kompakti tila on kivoin puhde kodissa). Lapsi vie omat tavarat huoneeseensa ja usein mielellään osallistuen kun ei sillä ole äidin ja isän viuhtoessa muutakaan puuhaa. Tiimityöllä tulee nopeamin valmista ja kaiken kruunaa tietty hyvä illallinen:) Ja tsemppiä Viljon päiväkotitaipaleelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä juttu! Onneksi meilläkin mies kyllä siivoaa, vaikka ns. vastuualueita ei olekaan jaettu. Usein tulee siivottua pipo liian kireällä, jolloin haluaa vaan lapset nopeasti ja helposti pois jaloista... vaikka parempi olisi, että näitä vastuualueita jakaisi myös siihen suuntaan. Viljo osaa hienosti auttaa lelujen keräämisessä, mutta tuo isompi kyllä osaisi jo muitakin kotitöitä....

   Hienoa, että teillä on löytynyt noin toimiva järjestely siivoukseen. :) Ja kiitos tsempeistä! ;)

   Poista
 6. Tämä vinkki tuntuu ehkä vähäpätöiseltä, mutta se on helppo ja on kyllä hyödyksi:

  Pyyhin aamuin illoin kasvoni kasvoveteen kastetulla vanulapulla. Kun olen sen tehnyt, pyyhin samalla vanulapulla kylppärin lavuaarin reunan ja mahdolliset tahrat lavuaarista. Nopeaa ja saa pahimmat pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Eipä ole tullut mieleenkään. Toisaalta, musta tuntuu, että siihen mun vanulappuun tulee vielä sen verran likaa/meikin jäämiä, että heitän sen mieluummin roskiin.

   Poista
  2. Ai niin, totta. Itse en juurikaan käytä meikkiä niin lappu on puhdas.

   Poista
 7. Kiitos vinkistä, mä olen aika perinteisillä siivousvälineillä vedellyt mutta ilmeisesti tuo mikrokuitumoppi toimii myös rakoisilla lautalattioillakin? Muutenkin sulla hyviä käytännönläheisiä aiheita, niin vanhan talon asujan kuin lapsiperheen äidin näkökulmasta, kiitos, tuun uudestaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä toimii myös lautalattioilla ja varsinkin tuollaisena aikaa säästävänä nopeampana siivouksena. Joskushan ne muruset pitää tietysti sieltä raoista imuroida, mutta mikrokuitumopilla lattiasta lähtee kyllä tosi tehokkaasti sellainen kaikkein hienojakoisinkin pöly, joka imurilla ei välttämättä lähde. Ja kun mopin vielä kostuttaa kevyesti, niin puhdasta tulee. :)

   Kiitos! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...