keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Fairy - ja elämä maistuu... ehkä myös ruoka?!

Nappasin kiireissäni kauppareissulla hyllystä Fairyn clean & fresh konetiskitabletteja. Virhe! Ensimmäistä tablettia pussista kaivaessani ajattelin ohimennen, että onpas raikas tuoksu. Ihan kiva vaikka ehkä vähän tuju. Nyt muutamana päivänä olen kiinnittänyt huomion siihen, että keittiössä tuoksuu omituiselle. Tuoksu Haju tulee tiskikoneesta! Sitten satuin nuuhkaisemaan Viljon muovista nokkamukia, jonka otin käteeni astiat pesseestä tiskikoneesta... Järkytys. Kuppi haisi ihan pesuaineelle! Otin juomalasin ja nuuhkaisin. Sama homma, mutta ei ehkä ihan niin voimakkaana. Nuuhkin sitten astioita ja kyllä, kaikissa oli sellainen "ihanan raikas" tuoksu. Toisissa enemmän, toisissa vähemmän.


En tiedä teistä, mutta silloin kun puhutaan TISKISTÄ, niin mielestäni puhdas tuoksuu - ei miltään. Syödessäni haluan ruuan tuoksujen hivelevän nokkaani, en keinotekoisen sitrushajusteen. Kuka järjen jättiläinen on edes keksinyt, että astioiden tulee tuoksua? Nyt kun tuon pahuksen pussin sulkijakin hajosi, niin pistävä sitruspesuaineen haju valtaa koko keittiön. En muutenkaan tykkää voimakkaista hajusteista pesuaineissa, mutta tämä on jo liikaa. 


Tutkailin pesuaineen ainesosalistaa ja kärkipaikkaa pitää fosfaatti ( > 30% ). Tuo Itämeren ylin ystävä. Lienee paikallaan suorittaa jonkinlainen tilannekatsaus lähimarketin pesuainehyllyllä. Vanha kokemus jostain ekologisesta tiskiaineesta oli pesuteholtaan muistaakseni kehnohko, mutta ehkä markkinoille on tullut uusia ja vanhat kehittyneet.. Saa vinkata!


Olenko yksin tämän hajuvammani kanssa vai haluatteko te astioiden tuoksuvan pesun jälkeen? Ja muutenkin pistää miettimään. Jos astioihin jää pesusta tuoksu, mitä MUUTA niihin jää? Just asking.

42 kommenttia:

 1. Heh heh, toi on muuten totta: muovikippoihin noista jää aika "raikas" tuoksu ;) Olen kokeillut sen megaperhepackin hankkineena ;) Enää 347 tablettia jäljellä, jaksaa jaksaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on myös kohtalontoveri! Jossakin mielenhäiriössä ostin sellaisen megapackin. Taisi olla hyvässä tarjouksessa. En osta enää toiste. Onneksi jo loppuivat. On kauheaa kun astiat "haisee" puhtaalle. Kenenköhän älynväläys sekin on...

   -Päikkis-

   Poista
  2. Jeps! Huomasin saman, että jostain syystä muoviastioihin tuo dunkkis tarttuu paremmin kuin keraamisiin tai lasisiin. YÖK!

   Ja voi teitä megaperheilijöitä! :O Onneks meillä on vaan toi 90 kappaleen pussi. Vaikka sekin kyllä taitaa jäädä käyttämättä... :/

   Poista
 2. Juu sama juttu. Omistan tarkan nokan, haistan ja en kelpuuta meille konetiski aineeksi muita kun LV:n konetiskitabletteja. Siitäkin kokonaisesta tabletista käytän vaan puolet ja kone on täynnä tiskiä. Hyvin puhdistuu. Pesen aina 65´asteessa ja lopuksi vielä tuon pesuohjelman päätyttyä käytän 35´asteen ohjelman. Näin olen jo tehnyt vuosia :) Ei haise ei tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Pirjo! Täytyy katsastaa kaupassa toi LV:n paketti. Mitenhän paljon siinä on fosfaatteja? Meillä ei muistaakseni olekaan ollut LV:n tiskiainetta koskaan.

   Poista
 3. Aivan samaa olen miettinyt ja asia tuntuu todella vastenmieliseltä. Olen etsinyt sopivaa astianpesuainetta joka oikeasti huutoutuisi astioista poiskin. Onkohan sellaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja, no en näköjään ole yksin tämän mielipiteeni kanssa. Tykkääköhän joku noista oikeasti?! :O Ja joo, vaikka astioihin ei jäisi tuoksua, niin samaa olen miettinyt, että mitähän tiskiainejäänteitä sitä pisteleekään poskeen ruuan mukana... :/

   Poista
 4. YÄK!
  Anoppini tekee niin, että aina pesun jälkeen hän käyttää tiskit 1-2 kertaa koneen huuhteluohjelman läpi.
  Ehkei se taloudellisin vaihtoehto, mutta ei silti pöllömpi mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieluummin sitten vähän tarkempi huuhtelu joo, mutta toisaalta... jos löytysi sellainen tiskiaine, että lähtee yhdellä huuhtelulla. Täytyy tsekata tän päivän tarjonta noista ekologisista vaihtoehdoista. Niiden pesuteho on vaan ollut vähän huonompi, mutta jospa sitä esihuuhtelisi astiat hieman paremmin ennen kuin tyrkkää koneeseen..?

   Poista
 5. Tuo on todella tuoksuvaa tavaraa! Meillä pesukoneen korjaaja vinkkasi, että yleensä ne perusaineet, ilman punaisia palloja yms. on parhaita, nuo liian kovat ei ole kuulemma koneellekaan hyväksi. En tarkemmin kysellyt miksi, mutta meillä käytetään ihan perusaineita, joko Lidlin tai S-marketin halvinta. Ei jää tuoksuja ja pesee yhtä hyvin kuin kalliimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, näissä vielä jotenkin mun mielestä väitettiin, että putsaa koneen kunnolla ja jättää raikkaan tuoksun.... yäh. Mustakin on kyllä jotenkin ihan loogista, että tuollaiset tökötit ei ois kauhean hyviä koneen(kaan) kannalta.

   Meillä on muuten ollut ainakin tuota Lidl:n konetiskiainetta (tabletteja) ja on pessyt ihan hyvin. Mutta nyt alkoi kiinnostaa niiden sisältö vähän enemmän muutenkin. Täytyy tsekata! Lidlissähän on ainakin siivoukseen ekologista yleispuhdistusainetta, oliskohan noi tiskaritkin?!

   Poista
 6. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/02/ymparistoystavallista-konetiskiainetta-etsimassa

  Mua kiinnostaa myös ekologiset vaihtoehdot ja pitäisi tutustua niihin enemmän. Kuningaskuluttajassa oli joku aika sitten aiheeseen liittyvää testailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitti linkkivinkistä Vuodenaikatalo! Täytyypä perehtyä. :) Onneksi näistä löytyy kaikenlaisia vertailuja ja infoa. *peukku*

   Poista
 7. Arvaappa ostinko tuota samaa Keskisen tarjouksesta 100kpl paketin...
  Pikkusen oli kestämistä, kun en malttanut poiskaan heittää... Hajuun tottui pikkuhiljaa, mutta nokkamukit ja muovilusikat joutuivat sitten käsitiskiin...
  Hyi kauhia, ikään en neää osta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amy, nooooooouuuuuu! :/

   Joo, saas nähdä mitä tehdään. Kestänkö käyttää noita vai lahjoitanko jollekin uhrille... Mutta tosiaan, muoviastioita ei noilla kannata pestä ainakaan. Hyi helvata! :(

   Poista
 8. Yöks! Minua ei yökötä mikään niin paljon, kuin tuoksuvat astiat! Samaa olen pohtinut, että kuka aasi haluaa maistaa pesuaineen ruoan maun sijasta ja keksii nuo kammottavat tuoksut niihin. Me käytetään LV:n pesutabuja tai Pirkka merkin tabletteja, en nyt muista mitä tarkalleen, mutta eivät ole voimakkaan tuoksuisia jos tuoksuu lainkaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sama, AnnaRiikka! Mä en ennen tuota pussia edes tajunnut, että moisia on olemassakaan! :O Kyllä olen vallan hyvin ( ja jopa paremmin ) pärjännyt ilman tuoksuvia astioita. Voi myrkytyskammotus, koska väkisinhän siitä jää jotain muutakin astioihin kuin vain tuoksu.

   Poista
 9. Ostin joskus juuri noita samoja pesuainetabletteja ja haju oli aivan kuvottava! Ei millään lailla miellyttävä, eikä raikas, vaan tosi etova. Puhtaat tiskit haisivat hirveille, mutta vielä hirveämmälle haisivat nuo pelkät tabletit. Oli pakko heittää loput pois, kun koko keittiö tuoksahti niin voimakkaasti. Enpähän osta enää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Haisevat paketissaan tosi voimakkaalle pesuaineelle (ihan nenään sattuu, vaikken ole mikään hajuyliherkkä) ja sitten koneessa, kuuman vesipesun käytyään, jollekin ihan hirveälle.

   Kyllä muuten meilläkin pitää jatkossa vähän paremin katsoa mitä pesuainetta sieltä kaupasta tuo... Voi miesparka, jos olisi näitä ostanut. :D Olisi saanut kuulla kunniansa, nyt saan kiitellä ihan itseäni...

   Poista
 10. Kuulostaa tutulle.. Meillä käytössä Ecoverin tabletit ja laitan yleensä vain puolikkaan ja hyvin pesee ihan normiohjelmalla. Pesukoneen sihtiä joutuu ehkä pestä useammin, kun aine ei ole niin tujua että veisi siitäkin kaiken rasvan mennessään, mutta aika pieni paha sen hajun rinnalla:) -H-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on joskus ollut joku ekologinen testissä, oiskohan ollut sitten just Ecover...? Ei muista. Mutta muistaakseni pesi ihan ok, mutta vähän aikaa käytössä oltuaan olisi jättänyt astioita hieman likaisiksi ja sameiksi. Täytyy ottaa uusi testikierros ekologisten kanssa ehdottomasti! Ja tosiaan, pienempi pahahan tuo on, jos konetta joutuu hieman huoltamaan jos vaihtoehtona on omien sisuskalujen marinoiminen myrkyillä ja vesistön rehevöittäminen...

   Poista
 11. Meillä on ollut ongelmia pesukoneen kanssa, ja huoltaja sanoi joskus muinoin, että puolikas tabletti riittää. Kokonainen pilaa koneen tiivisteet... Lisäksi luin juuri jostain, että pikapesussa noita tabletteja ei suositella. Eivät siis huuhtoudu pois. Ihan ällöä, sanon minä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, kiitti vinkistä Nonna! Nyt kun lukee näitä kommentteja, niin tosi moni on kertonut puolikkaan tabletin riittävän. Näin tehdään meilläkin jatkossa!

   Mutta on kyllä ällöä!

   Poista
 12. Yöks :(
  Minä olen pyrkinyt käyttämään ekoaineita. Paljon on puhuttu juuri miten pesuaineista jää aineita astioihin. Lasten muoviastiat varmaan imevät juuri parhaiten / pahiten myrkyt itseensä :(
  Puolikkaalla tabletilla mennään myös meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on käytetty vaihtelevasti ekologisia. Sitten jostain syystä on tietyissä aineissa palattu/käytetty "taviksia". Mutta taas tuli hyvä muistutus kyllä siitä, että vähemmilläkin kemikaaleilla pärjäisi... Ja nuo konetiskiaineet ei todellakaan ole mistään keveimmästä päästä.

   Yyyyh. Mä en taida muoviastioita (joita kyllä meillä ei onneksi paljoa olekaan) enää pestä tiskikoneessa ollenkaan! Ja puolikkaalla tabletilla kyllä mennään meilläkin jatkossa ja noi kammottavan hajuiset tabletit sai häädön. :/

   Poista
 13. Sama havainto tehty meilläkin! onnekis kyseinen pussi on jo käytetty loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu olevan kovin yleistä, mikäli näistä kommenteista voi vetää mitään johtopäätöksiä! Ei nyt oikein Fairy onnistunut...

   Poista
 14. Meille ei kyllä tule enää ikinä tätä pesuainetta. Haju on aivan järkyttävän paha, koko keittiö haisee mokomalle pesuaineelle ja ne "puhtaat" astiat myös. Erittäin paha virheostos !!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Titta, sai olla viimeinen kerta kun meillekään tulee noita tabletteja. En pysty edes käyttämään loppuun... Tänään olen niitä haisevia astioita käyttänyt ja ne on ihan k a m a l i a! :O

   Nyt on tiskikone täynnä likaisia astioita ja tiskiallas myös, mutta kone pyörähtää käyntiin vasta huomenna kun käyn ostamassa jotain muuta pesuainetta! Todella ällö tuote!

   Poista
 15. Mä ostin kans kerran kiireessä kaupassa käydessäni tuollasen pussin ja hyi yök tuota hajua!! Ja mun mielestä Se maistuukin, varsinkin muoviastioissa! Meillä on miehellä tosi tarkka haju-ja makuaidti ja niinpä noita pesuaineita ei meillä kauaa kateltu vaan ne lensi valitettavasti roskiin! Pyykinpesuaineen tuoksun vielä ymmärrän mutta että astiat ja ruokakin haisee pesuaineelle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anskuli, miten musta tuntuu, että kaikki jotka ovat tuotetta käyttäneet ovat samaa mieltä! Ois mielenkiintoista kuulla jonkun sellaisen kommentti, jonka mielestä noi on hyviä tms? Ja sama homma, munkin mielestä tuo kyllä maistuu, kun join vettä Viljon muovikupista ja nokkaan tunki pesuaineen lemu... Yäh. Ettäkö tarjoilisin lapsilleni ruokaa tuolla pesuaineella pestyistä astioista?! No way! Ja tosiaan, pyykinpesuaineen ymmärtää, mutta astiat. En tajua, vaikka miten päin miettisin.

   Poista
 16. Meillä oli kans joskus aikoinaan jotain fairyn tiskitabletteja. Ihan hirveitä! Joskus oli konekin vaahdossa, kun ohjelma oli pyörinyt. Nykyään käytetään LV:tä. Tais olla tämän viikon kuningaskuluttajassa juttuja astianpesukoneista ja niiden huonosta pesutehosta. Pitäis katsoa se.
  -Heljuska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, mäkin ehdin jo toistamiseen unohtaa tuon Kuningaskuluttajan! Kiitti muistutuksesta. :)
   Ja jeps, ostin tänään kauppareissulla Ecoverin tiskikonetabletteja ja pesin yhden koneellisen. Fairyn haju on NIIN pinttynyt, että astiat ja tiskikone haisee vieläkin sille yhden Ecoverin pesun jälkeen... On kyllä tymäkkää ainetta! :O

   Poista
 17. Tätä tuli ostettua tarjouksesta megapaketti ja haju olikin niin valtaisa, että pikkuastmaatikkona hengitystiet alkoivat mennä tukkoon! Kamalaa ainetta. Meillä käyttökertoja oli siis yksi ja loppupaketin sain onneksi vaihdettua tuttujen kanssa vähemmän hajusteelliseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :( Mutta en kyllä ihmettele yhtään... Meillä on nyt pesty noiden myrkkypesujen jälkeen kaksi kertaa Ecoverilla ja tiskikone (sekä tietyt astiat) haisee vieläkin sille paskafairylle!!!!! >:(

   Poista
 18. Roskiin lensi meilläkin mokomat hajupommit! Miten tuollaisia saa myydä!? Meillä ne osti onneton mies ja sai kyllä kuulla kunniansa.�� LV:tä käytettiin aikoinaan mutta lasit jää sillä sameaksi enkä halua käyttää mitään huuhtelukirkasteita.Pitkän käytön jälkeen myös koneeseen jää kalkkisaostumaa ja pitää sitten käyttää niitä kalkinpoistoaineita.Paras kokeilemani on Finish ( kirjoitettiinkohan se nimi noin...),mutta kovin ekologinen ei taida olla tuokaan.Ja nestemäisenä siis.Meillä on aika kova vesi ja sekin vaikuttaa miten noi aineet käyttäytyy. Nita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kommenttigallupin perusteella vois vetää sen johtopäätöksen, että Fairyn tiskikonetabletit päätyvät useimmiten kaatopaikalle vesistöjen sijaan... ;)

   Tuo lasien sameushan se tosiaan taisi ollakin, miksi joskus päädyin vaihtamaan ekologisesta tiskiaineesta takaisin "tavikseen". Ecoverin tiskikonetablettien paketissa on maininta saman merkin huuhtelukirkasteesta, joten onkohan se miten paha..? Tuskin luonnolle (ekologinen kun on), mutta mitähän kone siitä tykkää? Täytyypä perehtyä. Ja kyllä, vesi tosiaan vaikuttaa. Meillä on vedessä paljon kalkkia... Ja pitääpä kaupassa muuten syynätä tuo Finishin ainesosaluettelo myös. :)

   Poista
 19. Hei, jos ootte kunnallisen jäteverkon äärellä, niin kannattaa katsastaa, minkä verran fosforia teidän jätevedenpuhdistuslaitos poistaa. Luvut on yleensä reippaasti yli 90%. Ainakin vajaa kymmenen vuotta sitten opiskellessani tilanne oli, että fosfori oikeasti saadaan suht tehokkaasti pois, mutta sitä korvaavia aineita ei välttämättä. Eli fosforiton ei aina ole välttämättä paras ratkaisu. Toki ympäristöystävällistä kannatan kovasti, mutta kannattaa kiinnittää huomiota myös muuhun kuin fosforiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä minkä verran meidän jätevedestä saadaan pois fosforia, se olisikin mielenkiintoista tietää. Mutta yksi juttu tietysti on myös se, että astioihinhan jää väistämättä jäämiä tiskiaineesta, eikä siinäkään tapauksessa fosfori ole kovin hyvä juttu. :/

   Mutta joo. Tällä hetkellä meillä ollaan tosi tyytyväisiä oltu jo pitkään noihin Ecoverin tabletteihin.

   Poista
 20. Minäkin haksahdin ostamaan tuota fairya ja pakko sanoa että en oo tyytyväinen. Mummo tiskaa ja onneksi ei meillä ole montaakaan muoviastiaa pesussa, mutta kun se haju tulvii keittiöön tiskikoneen käydessä helvetillisenä .... Oon kärsinyt pahoinvoinnista tuon tiskiaineen takia XD n.4kk kiva homma tässä raskaana ollessa, vielä ois 11 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan ja toivon että nuo tiski aineet loppuis ennemmin. Itse olen ostanut Amwayn tiskikone tabletteja ja tykännyt niistä, eivät ainakaan haise ja pitäisi olla luontoystävällisiä. Pyykinpesuainekkin on ihan tuhottoman riittävää, ei tarvitse olla kovin tiuhaan ostamassa uutta 3kg pakettia ja ei tarvitse edes puolta mittaa laittaa jos ei oo oikeasti likaisia( eli navetta/koneiden huolto) vaatteita pesussa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi.. :/ Mä kyllä sinuna heivaisin ne haisevat tabletit mäkeen ja ostaisin jotain hajuttomampaa tilalle.

   Onnea loppuodotukseen!

   Poista
 21. aikaa on vierinyt, mutta vielä tohon samaan asiaan. Minunkin mieltä painaa tuo ällöttävä "puhdas" haju ja vielä toisin kun teilla minun nenä haistaa saman haju lasiastioissa ja myös lautasissa, eivätkä ole edes vanhoja astioita. Kun pesukone tiskaa, koko keittiö hajahtaa "myrkylle".
  Onko LV ratkaisu ongelmaan ?
  Markku

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...