maanantai 20. huhtikuuta 2015

Simaa ja kinuskijätskiä

Meidän perheessä sima on aina kuulunut olennaisesti vappuun. Aikuisiällä olen ostanut siman kaupasta valmiina ja joka kerta pettynyt, koska valmis sima ei vaan maistu yhtään lapsuudesta tutulle, äidin tekemälle kotisimalle. Nyt voinkin vetää ruksin seinään, sillä kokeilin siman tekoa ensimmäistä kertaa itse. Ja pakko sanoa, että ei jäänyt viimeiseksi, niin helppoa se on! Nyt kannattaa siis ehdottomasti laittaa simapöntöt pöhisemään, niin saa vapuksi tätä herkkua.


Perinteinen kotisima

4 l vettä
1-2 sitruunan mehu
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
sokeria
rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Huom.! Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia...


Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.







Tähän neljän litran satsiin simaa kuluu fariinisokeria siis puolisen pussia. Lopun fariinisokerin voi käyttää esimerkiksi jätskin tekoon! Fariinisokerilla saa jäätelöön makean, kinuskisen maun, eikä edes jäätelökonetta tarvita. Jäätelön sekaan voi laittaa oikeastaan mitä vaan mistä pitää, meillä tehtiin tällä kertaa kinuski-suklaa-pähkinä -jäätelöä. Kyllä maistui! Vaihtoehtoisesti voi tehdä jätskille kinuskikastiketta keittämällä fariinisokeria ja kermaa. 


Kinuski-suklaa-pähkinä -jäätelö

4 keltuaista
1 dl Dansukker Fariinisokeria
n. puolikas vaniljatanko
4 dl kermaa
saksanpähkinöitä
n. puolikas levy tummaa suklaata 

Vatkaa keltuaiset, fariinisokeri ja puolikkaan vaniljatangon siemenet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot keskenään ja lisää joukkoon rouhitut pähkinät.

Kippaa jäätelömassa vuokaan ja liruttele sulatetulla suklaalla jäätelöön raitoja. Tällä ohjeella jäätelöä tulee 1 litra. 

Pakasta jäätelöä vähintään neljä tuntia ennen syömistä ja sekoittele pari kertaa jäätymisen aikana. Nauti!


Lisää maistuvia sima- (ja muita) reseptejä Dansukkerin sivuilla.


Yhteistyössä Suomen Sokeri

9 kommenttia:

  1. Kääk miten ihanat kuvat! Itse olen "allerginen jäätelölle", koska kaikissa jäätelöissä on sakeuttamisaineena erästä lisäainetta, mikä saa minut todella kipeäksi. Jätskireseptisi oli i-h-a-n-a ja me niin kokeillaan tuota! Kiitos :) Ihanaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ja siis voi että, ehdottomasti itse jätskiä tekemään, se on ihan naurettavan helppoa! Ja tulee hyvää. Mä itse tykkään just suklaisista, kinuskisista ja pähkinäisistä, joten tämä meidän tekemä on mun mielestä vaan ihan täydellistä. No okei, vois siihen laittaa vielä vaikka jotain keksimurua... :D Ja tuota ohjetta voi varioida ihan mielin määrin.

      Aurinkoista viikkoa sullekin! <3

      Poista
  2. Haastoin sut :)
    http://prinsessanoppi-lapetiteprincesse.blogspot.fi/2015/04/11-kysymyksen-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elisa! Tämäpä oli hauskan kuulloinen haaste! ^_^

      Poista
  3. Kaunis postaus ja kaivattu sysäys siman tekoon! Sima on ihan mun lempparijuoma, mutta sitä pullojen ja päniköiden hankintaa ei muka ikinä saa aikaseks. Jospa tänä vuonna:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ^_^ Hyvä sima on kyllä hyvää. Se pullojen ja päniköiden hankkiminen tässä on mullakin ollut aikaisemmin se kompastuskivi ja vaikein vaihe. :D Sen jälkeen onkin tosi helppoa. Mä ostin joskus Ikeasta noita lasipulloja, ne on olleet hyviä, eikä maksa juuri mitään. :)

      Poista
  4. Suljitko korkit kiinni tiukasti pullotuksen jälkeen? Itse pullotin myös samoihin ikean pulloihin ja mietin voiko räjähtää jos korkki on kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija, itse asiassa en uskaltanut! :D En ole varma kuinka tiiviitä nuo korkit ovat, mutta painoin vain korkin pullon suun päälle, muuta en siis kääntänyt sitä sulkijamekanismia alas...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...