torstai 16. heinäkuuta 2015

Anna lapselle stressitön kesä

Tiedättekö miten saadaan aikaan kunnon lomastressi? No minäpä kerron. 

Ensin päätetään loman ajankohta (jos perheessä on kaksi työssäkäyvää ja lapsia, voi siitäkin kehkeytyä iso stressi, miten sovittaa lomat). Yksi ulkomaanmatka olisi kiva, koska kelit Suomessa on kehnot, ja muutenkin. Mieluiten paikan pitäisi olla sellainen, että siellä viihtyy koko perhe. Eli lämmintä, rantaa, aurinkotuoleja, mutta myös kulttuuria, kaupunkia, hyvää ruokaa, juomaa ja ostoksia. Sopivan lennon päässä, mutta mieluummin kauempana, kuin mihin naapurit matkustaa. Eikä liikaa punakoita, suomalaisia turisteja. Toisaalta kaupunkiloma ois kiva. Ja lapset hinkuu risteilylle, koska siellä on Muumit.


Ei ole kesää, eikä tule ilman Lintsiä / Särkänniemeä / Powerparkia / Tykkimäkeä / Puuhamaata / Serenaa / TiTi-nallea / Funparkia / Muumimaailmaa / Vesileppistä / Visulahtea / Wasalandiaa. Ja mitä näitä nyt oli. Mitä kalliimpi ranneke, sen parempia elämyksiä sillä saa. Ja eihän nyt kerta kesässä riitä. Se ois ihan epää. Eläintarhoja ja -puistoja unohtamatta.


Lomalla pitää tietysti ehtiä tehdä ne rästiin jääneet kotityöt. Pilkkoa polttopuut talveksi, hoitaa kasvimaata, kitkeä kukkapenkkejä ja perustaa pari uutta. Siivota vihdoin se iänikuinen romukaappi (tai kaksi) ja pestä ikkunat. Ja matot. Ja sauna. Viedä tavaraa kirppikselle. Muistaa hommata poikien syysvermeet ajoissa (kohta alkaa koulu!!!). Ja tehdä vähän paljon remonttia eteenpäin. Ja rapsutella muutama vanha huonekalu kuntoon. Kun kerrankin on aikaa!


Sukulaiset kyselee, että "noh, lomalla teitä varmasti näkee täällä päin?". Niinno. Pitäisi käydä siellä sun täällä. Käydä istumassa kahvipöydissä vaihtamassa kuulumisia ja esittelemässä miten nuo lapset voi kasvaa niin äkkiä. Pitäisi ajaa Suomi päästä päähän, koska yhdet sukulaiset asuu tuolla ja toiset tuolla. Mikäs sen mukavampaa kesän viettoa, kuin lasten kanssa autoilu. Varsinkin kun nuo takapenkin sankarit viihtyvät turvavöihin sidottuina niin hyvin. Not.


Sitten pitäisi muistaa nauttia kesästä, ulkoilla ja vaan olla. Grillata ja tsillata. Viettää kokonaisia päiviä uimarannalla. Olla mökillä tai veneellä. Käydä puistoissa. Poimia sieniä ja marjoja. Viedä lapsia kalaan ja telttailemaan. Käydä jossain paikallisristeilyllä. Nähdä ystäviä. Nukkua. Lukea pari kesäkirjaa. Pyöräillä ja pelailla. Käydä kesäteatterissa. Nauttia leppoisista päivistä ja valoisista öitä. Kesä on niin lyhyt!


Eikö kuullostakin ihanan rentouttavalta? Ei minustakaan. Milloin lomailusta tuli suorittamista? Entä jos tuosta listasta jää jotain oleellista tekemättä? Niin, te tiedätte - huono omatunto. Ja lapsillehan pitää tarjota parasta. Elämyksiä, tapahtumia, seikkailuja. Jotain kerrottavaa kavereille.

Vai tarvitseeko? 

Ehkä ne parhaat jutut on kuitenkin usein täysin ilmaisia ja hyvin yksinkertaisia. Se että pysähtyy ja on läsnä. Unohtaa edes hetkeksi, kaikki mitä "pitäisi". Uutisissakin siitä mainittiin. Silloin sen täytyy olla totta.

Tänään kävin Viljon kanssa kahdestaan pienellä metsäretkellä. Meillä oli varsin mukavaa. Saatiin suut makeiksi mustikoista ja metsämansikoista. Ihmeteltiin muurahaiskekoja. Uskon ja toivon, että näinkin yksinkertainen tapahtuma saattaa jättää pysyvämmän muistijäljen kuin esimerkiksi Lintsin laitteissa heiluminen. 


Onnilla varmasti yksi kesän kohokohdista tapahtui toissapäivänä, kun yksi parhaista kavereista oli ekaa kertaa ikinä yökylässä. Kyllä sitä oli odotettukin, että leikkien päätteeksi toisen ei tarvitsekaan lähteä kotiin, vaan iltapala syödään yhdessä, hampaat pestään pelleillen vieretysten ja nukkumaan mentyä vielä leikitään vanhemmilta salaa. Nukutaan vain niin vähän kuin on tarpeellista ja istutaan yhdessä aamupalalla.


Mitä teidän kesään kuuluu? 

16 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus Katri ja kyllä tuon lukemisesta jo ihan hengästyikin! Kirjoitus toimii myös hyvänä vinkkilistana tällaisille jotka eivät ole vielä keksineet YHTÄKÄÄN rannekeaktiviteettia omalle lapselleen:D Mutta tosissaan samalla kannalla olen - vähemmän on enemmän! Ja sen läsnäolonkin voi kesän pitkinä iltoina välillä unohtaa ja kuitata sadas "kato mua" kehoitus ojentamalla ipad piirrettyineen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tää oli samalla itselle sellainen tsemppausteksti... mutta kun on asumismuotonsa valinnut, niin... ;)

   Onhan ne rannekeaktiviteetitkin ihan kivoja välillä, mutta niistä ei saa tulla itsetarkoitus. Tosi, tosi kivaa sekä lapsen, että aikuisen näkökulmasta voi olla ilman niitäkin. Varsinkin vähän pienempien lasten kohdalla. Mä en sitten tiedä yhtään, että toimiiko tää enää sellaisten 15-vuotiaiden kohdalla? :D

   Ja kyllä siitä läsnäolostakin saa laistaa, todellakin. Joku suorittajahan ottaa muuten stressin siitäkin! :D

   Poista
 2. Välillä lomalta palatessa hävettää"että eihän me olla tehty juuri mitään..oltu vaan:)Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, tuohan kyllä kuullostaa todelliselta lomalta! Ihan turhaa sellaista on hävetä.. Yhtä turhaa kuin se, että sanoo perheloman jälkeen kaipaavansa toisen loman, kun on ollut niin rankkaa "suorittaa" kaikkea "kivaa". :)

   Poista
 3. Itselläni on tänä kesänä vain kaksi viikkoa lomaa ja koska olen myös suorittaja-ihminen, pitäähän sitä suunnitella lomansa mahdollisimman tehokkaasti. :D Kaikkea pitäisi ja pitäisi. Oikeasti pitäisi yrittää varata se kirppispöytä ja hankkiutua turhista roippeista eroon (muuton jäljiltä tätä roipetta on kolmen pahvilaatikon verran.) Mutta katsoo nyt ;) Ja tuosta lasten elämyksellisyydestä se, että kun itse työskentelee lasten kanssa työkseen niin kyllä ne lapset kaikkein eniten tarvitsee ympärilleen rakastavia vanhempia (ja aikuisia ylipäätään), jotka ovat läsnä. Nykyajan lapsilla on valtava tarve saada huomiota ja sitä vajetta ei pystytä päiväkodeissa täyttämään. Parhaimmat muistot annat lapsille, kun aikuisena oikeasti on läsnä mitä ikinä tehdäänkin - oli se sitten muurahaiskekojen ihailu, lasten kanssa yhdessä leipominen/tiskaaminen jne. :) Kun palaan töihin ja uusi toimintakausi alkaa, toivon että hoitolapseni ovat saaneet nukkua pitkään, olla tekemättä mitään jos niin on halunnut ja erityisesti nauttia vanhempien/muiden aikuisten läsnäolosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Kyllä sen huomaa noissa omissakin tenavissa, kun on ollut itse kiireinen... näkyy aika pian käytöksessä. PItäis (heh) muistaa ottaa nuo ihan näihin arkisiinkin juttuihin mukaan, kuten ruuanlaittoon ja kotihommiin. Onni on ainakin tykännyt kovasti kun on saanut tehdä esimerkiksi salaatin. Ja Viljohan nyt haluaa auttaa ihan kaikessa. ;)

   Poista
 4. .. Piti vielä sanoa, että lasten kanssa kun ollaan retkeilty esim. vähän isommissa leikkipuistoissa (sijaitsevat pääosin kaupungin keskustassa) ja matkaa on taitettu bussilla niin kysyttäessä mikä on ollut retkessä mukavinta on vastaukseksi usein tullut että bussimatka ;) Että parhain elämys voi olla lapselle usein sellainenkin asia, joka meistä aikuisista tuntuu täysin yhdentekevältä ;) Olenkin vitsaillut, että täytyisikin pakata lapset bussiin ja huristella koko päivä ympäri kaupunkia niin olisi iloa kerrakseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääkin on niin totta! Meidänkin muksut on ihan haltioissaan, kun mennään vaikka Helsinkiin ja siellä ajellaan ratikalla tai metrolla. Kulkuneuvot, joilla Onnin ollessa pieni ajeltiin joka päivä - niistä on nykyään tullut eksoottisia. :D Ei se paljoa vaadi, lapset on vähään tyytyväisiä. Aikuiset ne niitä vaatimuksia tekee. :)

   Poista
 5. Kesälomassa on parasta se, että herätyskello ei soi. Joten vain yksi tai max kaksi pakollista aamuherätystä. Meillä se saattaa olla se, että serkku tulee hoitoon koko päiväksi vanhempiensa ollessa töissä tai joku aikaisempi reissuun lähtö. Muuten notkutaan yökkäreissä aamuisin kauan ja rennosti monina lomapäivinä. Ei siivoilla kaappeja, eikä pestä ikkunoita, ellei huvita. Pidetään huoli jäätelötankkauksesta, olkoon sää mikä hyvänsä. Kouluaamut ja talviviikonloput menevätkin vähän tiukemmalla tahdilla. Ja lasten kesäloma-aika on vanhemmillekin erilaista, jos toinen jää koululaisten kanssa kotiin, ei töihin lähtijän tarvitse huolehtia aamuisin kuin itsestään. Luksusta. Tosin pian alkaa jo odottaa rytmiä koululaisten elämään ja koululaiset ilahtuvat säännöllisistä kavereiden näkemisistä. Ja ei tule niin usein Tylsää-kommenttia. Meillä nimittäin lomalla on välillä lapsilla myös tosi tylsää, kun kodin ohjelmatoimisto tarjoaa välillä niin tylsiä aktiviteetteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana asenne! Meilläkin usein notkutaan yökkäreissä pitkälle päivään... mutta sitten aika usein poden sellaisesta tekemättömyydestä huonoa omaatuntoa. Ihan tyhmää. Ne on nuo remppahommat, jotka on tehtävä ennen kylmää syksyä ja talvea, jotka pistää välillä hieman ahdistamaan. Mutta kuten sanottu, itsehän ollaan asumismuotomme valittu... :P

   Ja välillä on ihan tervettä ollakin tylsää. ;) Ihania, laiskoja lomapäiviä sinne teille! :)

   Poista
 6. Mä en kauheasti osaa stressata kesästä, kun kuulun siihen porukkaan, joka on lomalla koko kesän... Kymmenessä viikossa ehtii niin monenlaista ja ehtii ihan olla vaan...
  Mies on lomalla sen 4 viikkoa ja siihen koko perheen yhteiseen lomaan yritetään sitten ajoittaa kaikki menot. Reissattiin viikko matkailuautolla ja sillä reissulla ehditiin nähdä monta paikkaa, kuten Lintsi ja Visulahti. Sen viikon lisäksi käytiin Tallinnassa ja mökkeiltiin. Laitettiin puutarhaa, nähtiin sukulaisia. Jne...
  Näiden 6 viikon aikana jotka olen muksujen kanssa yksin lomalla, tehdään sitten pikkuisia juttuja kuten kirjastoreissuja, liikennepuistoa, MIljoonativolia... otetaan kavereita kylään ja kyläillään itse.

  ei puutu kuin helteet...

  Amy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat lomasuunnitelmat! Ja paljonhan tekin ootte ehtineet, ilman stressailuja ja kiireaikatauluja.
   Kavereiden kyläily tylsinä sadepäivinä (kuten tänään!) on kyllä tärkeää. :)

   Poista
 7. Lisään vielä, että parasta lomassa on se, että ehtii olla kunnolla lasten kanssa eikä aamulla herätyskello herätä!

  Amy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihanaa! Pitkiä unia! :)

   ja niin, mä oon ihan varma, että helteitäkin vielä saadaan ennen elokuun loppua. :)

   Poista
 8. Pari suunnitelmaa, loput siten miten sattuu, eli mitä mieleen tulee. Näin se on pruukannut ennenkin mennä (ja se loma on kulunut kyllä :) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin just! Mulle tulee tästä kesälomahommasta (minikoossa) vähän mieleen se, miten jotkut haalivat lapsilleen kymmenittäin harrastuksia heti synnäriltä lähtien... Aktiviteetteja aktiviteettien perään ja ihan hengästymiseen asti. Sen sijaan, että vaan oltaisiin ja nautittaisiin niistä yksinkertaisista asioista.

   Ja ikävä kyllä se loma tuntuu tekemättäkin hupenevan ihan liian nopeaan! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...