maanantai 14. maaliskuuta 2016

10 vinkkiä parempaan aamuun

Kaupallinen yhteistyö / Rynkeby God Morgon

Maanantaiaamu. Ei ehkä krapulaa ja vapinaa Gösta Sundqvistin tapaan, mutta silmiä särkevä väsymys. Tuliko taas valvottua liian myöhään edellisenä iltana? Kilisikö herätys taas liian aikaisin aamulla? Etkö päässyt sängystä ylös heti? Tuliko kiire? Löysikö känkkäränkkä ipanat? Tuliko päästeltyä ärräpäitä? Oliko homma hanskassa vai hanskat hukassa jälleen kerran?

Kuinka monena aamuna olen vannonut meneväni illalla ajoissa nukkumaan ja kuinka monena iltana olen pyörtänyt pyhät lupaukseni pirteänä kuin peipponen! Kuulostaako tutulta, illan virkut, aamun torkut? Tiedän, että teitä on siellä, koska tutkimusten mukaan vain joka NELJÄS suomalainen on aamuisin hyvällä tuulella.

maanantai

Arkiaamut erityisesti lapsiperheessä voi olla aikamoista sirkusta. Ei tarvita paljoa siihen, että kuppi menee sanan kaikissa merkityksissä nurin yhdeltä jos toiselta. Ja se tarttuu! Me aikuiset syytämme lapsia vetkuttelusta, hoputamme ja tartutamme kireän ilmapiirin myös pienempiin perheenjäseniin. Olen huomannut, että löysäämällä viulun kieltä, kitinää tarvitsee kuunnella paljon vähemmän. Ja ennakoimalla voi helpottaa montaa asiaa, josta usein muodostuu se huonon aamun kompastuskivi. Ja sehän tiedetään, mikä merkitys hyvällä alulla on koko päivän kulkuun.

rise and shine

Listasin muutaman jutun, joista itselleni on huomattava apu kiireisissä arkiaamuissa. Nämä ovat varmasti monelle täysiä itsestäänselvyyksiä, mutta itselle keinoja selviytyä tiukoista aamuista.

1. Kurkkaa kalenteriin edellisenä iltana ja tsekkaa vähintään seuraavan aamun menot. Kuka menee minnekin? Tarvitaanko koulussa luistimia, uimahallikamppeita tms.? Oliko Wilmassa jotain tärkeää? Laita kamppeet (myös koulu- ja päiväkotireput) valmiiksi, että tavaroita ei tarvitse etsiä enää aamulla.

2. Valitse itsellesi ja lapsille seuraavan päivän asukokonaisuudet valmiiksi. Kun vaatteet on otettu valmiiksi esiin, on ihanaa, ettei tarvitse käyttää aivokapasiteettia niiden miettimiseen heti silmien auettua. Sen kuin pujahtaa niihin jotka on illalla valinnut. Tähän kuuluu myös lasten ulkovarustus. Näin kevättalvella tulee tuon tuosta vilkuiltua lämpömittaria, josta näkee onko vielä tarvetta talvivaatteille vai joko riittää kevyempi välikausi.

3. Muista järkätä tavarat paikoilleen edellisenä iltana. Lapset on tietysti muutenkin hyvä opettaa siivoamaan omat kamppeensa, mutta ota iltaisin tavaksi laittaa tiskit, ojentaa tyynyt ja järjestää koti edes päällisin puolin sellaiseen kuntoon, että aamulla ei tarvitse kiristellä ainakaan sotkujen takia, saati kompastella pikkuautoihin.

4. Jos tiedät, että aamusta tulee kiireinen, lataa kahvinkeitin valmiiksi jo illalla. Joskus yksikin asia vähemmän aamulla tuntuu lähes lottovoitolta.

vinkit onnistuneeseen aamuun

5. Maanantaiaamut ovat usein niitä vaikeimpia, joten järjestä aamiaiselle jotain spessua. Jos olet tottunut syömään saman puuron joka ikinen aamu, niin riko rutiineja, heittäydy villiksi ja paista vaikka munakas! Siihen ei mene yhtään sen enempää aikaa kuin puuron keittoon. Tai kaada lasiin hyvää tuoremehua. Itse en tavallisesti juo mehua juuri koskaan, mutta hyvään aamupalaan se kuuluu kuin kärpäset kakkaan. Jos olet smoothietyyppi, niin surraa aamiainen jo illalla valmiiksi jääkaappiin. Myös tuorepuurot voi laittaa jo illalla tekeytymään.

6. Laita lempparimusaa soimaan. Sellaista, josta tiedät varmasti piristyväsi. Tai kuuntele radiosta piristävää aamuohjelmaa. Itselläni radio Aalto saa suupielet nousuun.

7. Aivopese itsesi. Ajattele positiivisia asioita ja päätä, että tästä päivästä tulee hyvä. "It's a good day to have a good day" -tekniikka toimii. Jopa maanantaina.


hyvä aamu

8. Älä siirrä omaa kiirestressiäsi lapsiin, vaan pure hammasta/laske kymmeneen tai whatever it takes. Rauhoitu. Ellet sitten halua kunnon kiukkuperformanssia eteisen lattialla juuri lähdön hetkellä. Positiivinen (ja negatiivinen!) mieliala heijastuu ympäristöön.

9. Laita herätys soimaan 15 minuuttia ennen kuin on noustava ylös. Itsellä on paha tapa ottaa torkkuja ja nousta vasta kuin on viimeinen pakko. Talvella joku sarastusvalo voisi toimia. Muutaman minuutin venyttely ja tsemppaavat ajatukset varmasti auttaisivat paremmin päivän alkuun sen sijaan, että ponkaisee kärppänä puoliunessa lämpimän peiton alta...

10. Viihdytä itseäsi älylaitteilla aamupalan aikana, mutta vain jos nautit siitä YKSIN. Keskity seurustelemaan perheesi kanssa, some kyllä odottaa. :)

Rynkeby God Morgon on aloittanut kampanjan parempien aamujen puolesta. Alla aika liikuttava video, joka laittaa miettimään niitä aamuisia kiukkuja ja sitä, mikä on tärkeää. Mikä tekee aamusta onnistuneen?


Hyviä arkiaamuja alkaneeseen viikkoon!

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Satu, ainakin meillä toimiviksi todettuja ja nehän täytyy jakaa. Kiitos! :)

   Poista
 2. Kiitos! Tämän luettuani tuli heti into panostaa viihtyisämpiin aamuihin..etenkin mitä tulee aamupalaan! Se "iänikuinen puuro" tai meillä leipä kuulosti niin tutulta. Buffetaamiainen minkä oma äitini aina laittaa ja siitä saa napsia yhtä sun toista olisi varmasti kaikkien meidän perheenjäsenten mieleen..jos illalla pilkkoisi ja laittaisi jo kulhoihin valmiiksi..paitsi että kuudelta miehen jo hankkiessa töihin ei taida maistua. No, jos ainakin viikonlopun kruunaisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, viikonloppuaamiaiset on kyllä ihan oma lukunsa. Ei meilläkään arkena ole aikaa tai jaksamista alkaa silppuamaan lisukkeita tai paistelemaan pekoneita. Ellei sit satu olemaan sellainen arkivapaa eikä mitään menoa... Mut joku pienikin totutusta poikkeava juttu kyllä piristää! :)

   Poista
 3. Voi kökkö, toi eka kappale, suoraan meidän aamuista! Myönnän, valvon nykysin ihan turhan myöhään (okei, 23?) ja se tietty heijastuu klo 6.30 aamuherätyksiin. Siitäkin selvitään, mut sitten alkaa hra kohta 5veen kiukkuraivarit. Oksat pois! 7-10 kpl kiukunaiheita löytyy JOKA aamu. Huhhuh. Huomenna koetan vaan hymyillä ja olla lempeästi. Ja tarjota tuoremehua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei, sielläkin yökukkuja! Mut hei, jos lapset menee ysin maissa nukkumaan ja haluaa omaa aikaa, niin ei sitä kyllä paljoa aiemmin ehdi... Tiedän tunteen. ;) Tsemppiä sinne ja mehua vaan koneeseen! ;) :D <3

   Poista
 4. Meillä lapset yhdessä välissä heräs aamulla aina huutaen et "bileet!". Sit pompittiin sängyillä ilmapallojen kans. Sais joskus ottaa lapsista mallia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ounou!! Tuo oiskin ihanaa, jos osaisi herätä tietyssä mielentilassa... Multa ehkä aamuisin liikaa vaadittu. Ellei sit ole saanut nukkua riittävän pitkään. Meillä nää villikohtaukset yleensä ajoittuu iltaan. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...