torstai 10. maaliskuuta 2016

Matkavinkit Gdanskiin osa 1

Nyt on Gdanskin reissu heitetty, laatuaikaa ystävän kanssa vietetty ja lomaa kotihommista pidetty. Oli ihan mahtavaa! Sää Gdanskissa oli koko reissun ajan harmaa ja aurinko pilkahti vasta juuri ennen kotimatkaa. Kevät tuolla on kuitenkin hieman pidemmällä, lämpömittari kohosi päivisin noin kuuteen asteeseen, eli muutama aste lämpimämpää kuin täällä meillä. Vaikkei siis ihan terassikelejä saatu, niin oltiin onnekkaita ja vältettiin sateet sekä kovat tuulet. Sen vuoksi maisema vaihtuikin kohteessa enimmäkseen kävellen ja reilun kolmen päivän kävelysaldoksi aktiivisuusranneke ilmoitti reippaasti yli 30 kilometria! Että sellainen urheiluloma. ;)


wizzairilla gdanskiin

Ajattelin jakaa reissujutut (ainakin) kahteen eri postaukseen, koska muuten tästä tulee niin pitkä, ettei sitä lue erkkikään. Tässä ensimmäisessä osassa kirjoitan itse matkan varaamisesta Gdanskiin ja sinne matkustamisesta. Alunperin koko idea itse reissusta ja Puolasta matkakohteena sai nimittäin alkunsa Wizz Airin superedullisista lennoista. Unkarilainen Wizz Air lentää Turusta Gdanskiin ja edullisimmillaan yhdensuuntaisen lennon voi saada 15 eurolla (tai 10 eurolla, jos kuuluu discount clubiin)! Myös Helsinki-Vantaalta pääsee Finskin kyydillä Gdanskiin

Mies heitti minut torstaiaamuna Viljon kanssa Kamppiin, josta matkasin Onnibussilla Turkuun huimaan 2 euron hintaan. Turun linja-autoasemalla treffasin ystäväni, josta siirryttiin paikallisbussilla (linja 1) Turun lentoasemalle.

kuohuviiniä lentokentällä

Kolmen yön ja neljän päivän reissulle pakkaaminen on hieman haasteellista, kun täytyy olla varautunut suht lämpimillä vaatteilla ja hyvillä kengillä, mutta ottaa huomioon myös siistimmät kamppeet mm. illallisille. Tällaisille reissuille tulee helposti pakattua ihan liikaa tavaraa, mutta sain onneksi kamat pidettyä suht minimissä. Parit ohuet ja kevyet farkut ja pari iltavaatekokonaisuutta. Ohuita paitoja, päälle villakangastakki ja saappaat, sekä laukkuun toiset kengät. Hyvin pärjäsi.Kannattaa huomioida, että Wizz Airilla käsimatkatavaroiden mitat ovat hieman pienemmät kuin monella muulla lentoyhtiöllä. Me otettiinkin kimpassa yksi ruumaan menevä max. 23 kg matkalaukku (+15€ / suunta) mukaan, jotta saadaan myös tuliaisia tuotua. Huvittavaa tässä on se, että menomatkalla matkalaukku painoi 21 kg, heh. Ajateltiin, että maksetaan sitten vaikka se ylipaino takaisin tullessa, joka olisi ollut 20 euroa per laukku. Kotimatkalle sullottiin sitten kuitenkin käsimatkatavarat niin täyteen, että laukku oli paluulennolla kolme kiloa kevyempi kuin mennessä. :D

Lisäksi varattiin lentoyhtiön transferkuljetus kentältä hotelliin jo lentoja varatessa, joka maksoi 9€/hlö. Päästiin siis kätevästi minibussilla suoraan terminaalista hotellin ovelle. Laukkuineen ja kuljetuksineen lennot maksoivat 125€ / hlö. Not bad! Olin tehnyt myös lähtöselvityksen (sekä meno- että paluulennoille) jo etukäteen netissä, joten niistäkään ei tullut lisäkuluja enää kentällä).

wizz air

Lentoaika Turusta Gdanskiin on vain noin puolitoista tuntia. Tosin, paluulennolla pilotin painava kaasujalka lennätti meidät kotimaahan vain tunnissa, heh. Kone oli oikein siisti ja ihan nykyaikainen, mutta tosi ahdas. Rahallahan saa tietysti ostettua lisää jalkatilaa, mutta ei sellainen tule mieleenkään, kun on tällainen vaahtosammuttimen kokoinen. :) Toisaalta, lento on niin lyhyt, että ei siinä kauaa tarvitse polvia imeskellä pidemmänkään.


wizzair lento

Gdanskista pois lähtiessä otettiin hotellin oma taksi, jolla ajeltiin kentälle. Tai välillä kaahattiin lähes 140 km/h 80 alueella. Vähän pelotti, kun edellisen auton perä oli siinä about nenässä kiinni... Kulttuurieroja. ;) Taksin hinta oli noin 87 zlotya (n. 22 euroa), eli pari euroa per nuppi enemmän, kuin lentoyhtiön transferbussi. Hotellin taksi oli kuitenkin niitä luotettavia, sillä kaupungissa on vähän joka lähtöön takseja vaihtelevine hintoineen. Saatiin ihan oikea kuitti, mutta maksu onnistui vain käteisellä. Luotettavia takseja tuolla liikkuessa on kaupungin viralliset City Plus -taksit, joita kannattaa suosia, mikäli taksilla liikkuu.


taksit gdanskissa

Ainiin, mainitaan vielä tässä, että Puolaan aikaero on -1 tunti. Rahayksikkö Puolassa on zloty. Yksi euro vastaa noin 4 zlotya. Summat oli helppo muuntaa euroiksi jakamalla ne siis neljällä.

Jatkuu... :)

8 kommenttia:

 1. Hei ja kiitti vinkeistä!
  Toissa kesänä oli ihan hilkulla, ettei otettu lentoa Turusta Gdanskiin (vaan olimmekin yhtäkkiä menossa Hki:stä Pietariin risteillen - tilanteet kun tuppaavat muuttua joskus nopsaankin.
  Josko tuo reissu onnistuisi tulevana kesänä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, tuo on kesällä kyllä varmasti ihan suurenmoisen kaunis kaupunki. Ja erityisesti Sopot, josta varmasti kirjoittelen, kunhan ehdin! :)

   Poista
 2. Mitäs olet mieltä, olisiko Gdanskissa tekemistä yhdelle 17-veelle, 9-veelle ja 12-veelle???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tulen varmaan seuraavassa / seuraavissa postauksissa käsittelemään enemmän sitä, mitä tuolla voi tehdä. Mutta todettiin ystäväni kanssa, että ei ehkä ainakaan ihan pienille välttämättä ole mitään.

   Gdanskin kaupungissa on tosin ainakin eläintarha, mutta mulla ei ole yhtään mitään tietoa siitä... Tuossa naapurikaupungissa Sopotissa on sitten vähän saman tyyppiset rannat kuin esim. Latvian Jurmalassa. Varmasti kesällä ihanat, jos rantaelämästä tykkää. Ja sieltä löytyy rannalta siis kylpylähotelleja.

   Nähtiin Gdanskissa myös 7D elokuvateatteri, joka antaa vähän enemmän aisteille, kuin pelkkä 3D. Siellä oli ainakin jotain jännitysleffoja, sekä ilmeisesti myös kauhua... Ei uskallettu mennä. :D Ja myös näitä pakohuonepelejä kaupungista löytyy useampia, jos sellainen kiinnostaa. Sitten on tietysti shoppailu.. Ja jos tykkää ihan vaan hengailla ja herkutella ja tutkailla historiallista ympäristöä. Uskoisin, että kesällä tuolla on myös risteilyjä. Nyt ei otettu edes selvää.

   Mutta voisin varmasti itse lähteä tuon ikäisten lasten kanssa ainakin pariksi päiväksi. :)

   Poista
  2. Minun vanhassa postauksessa on juttua muun muassa eläintarhasta, oltiin Gdanskissa, kun tyttöni olivat 3- ja 5-vuotiaat. Hyvin viihtyivät, kun kuljeskeltiin pitkin kaupunkia ja pysähdyttiin jätskille ja mehulle vähän väliä.

   http://katjuska-ja-kirsikka.blogspot.fi/2013/08/piipahdus-puolaan.html

   Poista
 3. Myös jatkoa suurella mielenkiinnolla odottaen ;)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulossa on ja luultavasti jopa ihan ensi viikon aikana... :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...