perjantai 29. huhtikuuta 2016

Igorin serkun, Apun, kana

Kyllähän te kaikki tiedätte Peggyn bravuurin, herkullisen Igorin kana -reseptin? Siinä on ruoka, joka uppoaa meillä oikein hyvin kaikkiin perheenjäseniin ja ihmekös tuo. Mutta nyt kun olen jättänyt maitotuotteet pois ruokavaliostani lähes kokonaan (satunnaista fetaherkuttelua lukuunottamatta), on tuolle smetanaiselle herkkuruoalle pitänyt kehitellä joku maidoton korvike.

No, eihän mun sitten tarvinnutkaan itse kehitellä reseptiä, kun muistin, että Peggyn Igorillahan on intialainen serkku, Apu, joka on aika velho kauhan varressa. Apu on kotoisin Goalta, opiskellut Kalkutan teknillisessä yliopistossa, mutta vaikuttaa tätä nykyä Springfieldissä, Yhdysvalloissa. Apun tavanneet saattavat hieman hätkähtää herran kellertävää ihoa, joka ei kuitenkaan johdu maksan toimintahäiriöstä, vaan runsaasta kurkuman käytöstä. Apu on kehitellyt Igorin kanasta oman, intialaistyyppisen versionsa, joka taipuu myös tällaiseen ihan tavalliseen, perisuomalaiseen keittiöön. Ateria valmistuu helposti ilman sen kummempaa ranteiden hellan edessä heiluttelua arkipäivälliseksi ja maistuu varmasti isoille ja pienille. Ja se resepti kuuluu näin:

Apun kana

n. 800 g broilerin maustamattomia fileitä
1 iso tai 2 pientä sipulia
2 paprikaa
3 valkosipulinkynttä
pätkä tuoretta inkivääriä
2-3 tl punaista currytahnaa (käytin Santa Mariaa)
1 tölkki kookosmaitoa
kurkumaa
suolaa
pippuria
(korianteria)

Paistamiseen kookosöljyä tai oliiviöljyä / voita

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ruskista broitskufileiden pinta kevyesti pannulla öljyssä ja siirrä uunivuokaan. Lisää pannulle voita ja kuullota kurkumaa hetki. Lisää silputtu sipuli, valkosipuli, suikaloitu paprika ja pieniksi pilputtu inkivääri. Valkosipulin kynnet vain litistin veitsen alla ja heitin kokonaisina sekaan. Varo ruskistamasta. Lisää kasvisten joukkoon kookosmaito, currytahna, suola ja pippuri. Sekoittele, kunnes kookosmaito ja mausteet ovat täysin liuenneet. Kaada kastike uunivuokaan kanafileiden päälle ja nosta vuoka uuniin noin puoleksi tunniksi. Tarjoile salaatin ja keitetyn riisin kanssa. Naanleipä olisi myös toimiva lisuke. Tästä ruuasta tulee maukasta, mutta ei kovin tulista. Jos haluat siihen enemmän potkua, niin lisää tuoretta chiliä. Myös garam masala käy.

kanaa apun tapaan

Tässä ruuassa tuo liemi jää aika juoksevaksi, mutta jos teitä kiinnostaa, niin voisin joku kerta laittaa tänne sellaisen hieman paksumman version tästä ruuasta. Sekään ei tietysti ole oma reseptini, vaan Apun Punjabista kotoisin olevan pikkuserkun, Sanjeebin käsialaa. Eikä siihen tule kookosta, jos siitä ei tykkää.

nepalilaista ruokaa

Bon appetit och samma på hindi! :) 

धन्यवाद Apu tästä vielä!

4 kommenttia:

  1. Hehee, mahtava aloitus ja upean näköinen annos! Pitää kyllä kokeilla joku päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Tää onkin hyvä ja simppeli perusohje, jos tykkää yhtään intialaisesta. :)

      Poista
  2. Siis Apuhan just soittikin mulla ja kertoi, miten helpolla taas pääsi keittiössä. Niillä oli siis sukukokous tulossa ja Apu järkkäs buffaan. Apu on kyllä niin mahoton tapaus, mutta aivan huippu kokki :D Keitäppä kahvit, niin tullaan joku päivä kylään koko kööri. Igorkin taitaa liikkua niillä kulmilla aina välillä.

    Ihanaista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apu on kyllä paras! Mutta Igoriltahan se on nuo kaikki oppinut. ;) Ei kun tänne vaan, kyllä se Igorkin tosiaan tästä vähän väliä kulkee ja Apukin varmaan taas lomalla tulee. Eikä sitä tiedä, vaikka poikien serkut Italiasta, Ruotsista ja Saksastakin tulis taas. Noilla on niin iso suku ja kaikki niin hyviä kokkeja, että toivotaan. :D

      Vappu meni, mutta aurinkoista toukokuun ekaa viikkoa! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...