tiistai 24. toukokuuta 2016

Ilmalämpöpumppu vanhaan taloon

Kuten eilisestä Lämmöttömät -leffan traileripostauksesta saattoi käydä ilmi, meidän 120 -vuotiaassa kodissa on aika vilpakkaa talvisin. Kylmimmät tilat ovat eteinen ja keittiö, joita lämmitetään sähköpattereilla. Näiden tilojen eristysremontit ovat vielä hivenen kesken: keittiön lattia on tehty uudelleen, eteisen lattia on tarkoitus tehdä myöhemmin tänä kesänä. Lattia on alkuperäinen, joten siellä tuskin kovin häävejä eristeitä on enää edes jäljellä. Voitte siis kuvitella, miten kylmä eteinen on talvisin, vaikka pattereiden nupit ovat kaakossa. Nämä alakerran huoneet ovat myös melko korkeita, joten kaikki lämpö karkaa ylöspäin.Eteisen remppaa ollaan pikkuhiljaa jo aloiteltu, kuten kuvasta näkyy. Seinien vanha keltainen väri tosin kuultaa vielä pohjamaalin alta, mutta muutos on jo huomattava! Keväällä meille tarjoutui myös mahdollisuus yhteistyöhön LämpöYkkösen kanssa, joten eteisen seinälle tuli muutakin kuin maalia - Toshiba Arctic ilmalämpöpumppu.

eteisen remppa

LämpöYkkösen asiantuntijan kanssa päädyttiin sijoittamaan ilmalämpöpumpun sisäyksikkö eteiseen ulko-oven yläpuolelle, josta se puhaltaa kodin kylmimpiin tiloihin: eteiseen ja keittiöön.


Vaikka tiesin miten tärkeä hankinta ilmalämpöpumppu meille on erityisesti sen tuoman lisälämmön, sekä ilman kierrätyksen vuoksi, harmittelin hieman etukäteen sen esteettistä vaikutusta kodin tiloihin. Tuoda nyt sellainen ruma möhkäle seinään hurisemaan ja helmoja hulmuttamaan!

toshiba arctic ilmalämpöpumppu

Mutta mutta. Nyt kun tuo laite on tuossa seinässä ollut jo pari kuukautta, niin on pakko myöntää, että olin aika ennakkoluuloinen. Ja väärässä. Ensinnäkin, eihän se ole ruma ollenkaan, vaan sulautuu seinään kuin hattarapilvet kesätaivaalle. Toisaalta, tuo laite ei ole ihan tällaisen puolitoistametrisen silmien korkeudella muutenkaan. Mutta ei se kyllä eteisen sisustusta rumennakaan.

ilmalämpöpumppu lämpöykkönen

Toisekseen, laite on hämmästyttävän hiljainen. Urbaanilegendat äänekkäistä ilmalämpöpumpuista todennäköisesti koskevat joitain vanhoja laitteita, mutta eivät ainakaan tätä mallia. Helmojakaan tuo ei hulmuttele, sitä varten tarvitaan kyllä ihan erillinen tuulikone.

ilmalämpöpumpun sisäyksikkö

Ilmalämpöpumpun asennuksen aikoihin sekä sen jälkeen oli vielä pakkasöitä ja kylmiä päiviä. Oli kyllä kertakaikkisen mahtava tunne, kun ei tarvinnut enää palella keittiössä häärätessä! Näissä tiloissa sähköpatterit ovat edelleen meillä se päälämmön lähde, mutta nyt pattereiden ei tarvitse posottaa täysillä, kun ilmalämpöpumppu tuo lisälämpöä ja kierrättää katon rajaan karanneen lämmön takaisin alas.


Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitettiin kuistin ja talon seinän väliseen tilaan. Se laitettiin seisomaan jaloille, jotta se saataisiin niin alas kuin mahdollista. Mies ja asentaja mittasivat ulkoyksikön paikan niin, että se ei estä kuistin mahdollista laajennusta. Ollaan mietitty kuistin rakentamista tuohon seinään kiinni, jolloin saataisiin kuistille pari neliötä lisää tilaa. Ulkoyksikkö jäisi kuistin lattian alle piiloon, mutta sinne pääsisi tarvittaessa tekemään huolto- ja korjaustöitä. Ei ehkä kaikkein helpoin ratkaisu asentajan kannalta, mutta mahdollinen. Toisaalta, asentaja voidaan tarvittaessa tilata muuttamaan ulkoyksikön paikkaa, mikäli niin halutaan.

toshiba ulkoyksikkö

ilmalämpöpumppu vanhaan taloon

Ilmalämpöpumppua on ollut yllättävän helppo käyttää. Kaukosäätimessä on ties minkälaista nippeliä ja namiskaa, mutta käytännössä muutamalla napinpainalluksella pärjää. Osaan laittaa sen päälle ja pois, säätää lämpötilaa jne. Sillä pärjää jo pitkälle. Myös puhallussuuntaa voi säätää. Odotan innolla loppukesän helteitä, kun iltapäivän aurinko kuumentaa keittiön tukalaksi ja pääsen testaamaan laitteen viilennysominaisuutta.

ilmalämpöpumppu vanhaan taloon

toshiba ilmalämpöpumppu

lämmitys ilmalämpöpumpulla

Ja nyt mina damer och herrar: Onnistain Films ylpeänä esittää: LÄMMÖTTÖMÄT


Pssssst. Kesän ja syksyn aikana on tulossa vielä muilta Blogiringin bloggaajilta postauksia samasta aiheesta, jotka ovat luettavissa täällä.

Yhteistyössä:


19 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus!
  Ilmalämpöpumppu on ainakin meillä ollut elinehto sähkölämmitteisessä talossa, se pitää itseasiassa sähkölaskut edes hieman sillä tasolla, ettei tee mieli toistaiseksi ainakaan lämmittää taloa poljettavalla kuntopyörällä :D
  Hyvin muuten sulautuu toi laite ja tykkään tosi paljon ulko"piilotuksesta"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa. Ja joo, sähkölasku on yksi tosi tärkeä pointti ilmalämpöpumpun hankinnassa.

   Meillä lämmitetään oleskelutiloissa pääasiassa puulla ja sähköpatterit otetaan käyttöön sitten, kun uunit ei riitä, eli vasta kovilla pakkasilla. Paitsi nuo kylmät sähköpatterihuoneet, eli eteinen ja keittiö, joissa edes pikkupakkasilla ei patterit riitä. Toki, noissa uunillisissa huoneissa ei ois ilmalämpöpumppu huono sielläkään, koska korkeat huoneet...

   Mäkin oon superhappy siitä, että tuo ulkoyksikkö ei ole pihan näkyvimmällä paikalla! Tosin, kyllähän niihinkin saa sitten tarvittaessa kaikenlaista seinään sulautuvaa koteloa, mut hyvä näin. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Hannele! On meillä kyllä ollut hauskaa tätä tehdessäkin. :D

   Poista
 3. Ilmalämpöpumppu on ihan jees. Meillekin se hankittiin öljylämmityksen aikoihin. Nyt meillä on maalämpö, joten ilppiä voi käyttää vaikka viilennykseen jos tarvis. Meillä hieman ikävä kokemus tuosta Lämpöykkösestä, yrittivät vähän viilata linssiin tuossa maalämpöasiassa, onneksi saatiin tarjous muualta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalämpö olisi ehdottomasti ykkösvaihtoehto meilläkin, jos se olisi mahdollista, eli olisi putket jo valmiina. Järkevä lämmitysmuoto. Nyt se olisi sen verran iso projekti, että ei kannata alkaa putkia asentelemaan...

   Poista
 4. Tekniikka & Talous -lehtikin kiinnostui videostasi.

  VastaaPoista
 5. Vanhoissa hirsitaloissa ei kuulemma kannata käyttää pumpun viilentävää ominaisuutta. Se kerää kosteuden hirsiin ja sitten tapahtuu kaikki tietää mitä. Lämmitykseen kyllä oikein passeli. Nyt menen katsomaan videon ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästähän on keskusteltu jossain vaiheessa enemmänkin ja Panu "vanhojen talojen jumala" Kaila :D on kommentoinut, että rakenteille ei aiheutuisi kosteusvaurioita jäähdytyksestä, kun sisätilan lämpötila pysyy ulkoilman kastepistettä korkeammalla. Kovalla helteellä tuo ulkoilman kastepiste saattaa olla esim. noin 16-20 astetta (?), eli haittaa tuskin syntyy, koska ei meillä ainakaan alle kahdenkymmenen jäähdytetä sisäilmaa edes kovalla helteellä. :)

   Hirsitalohan lämpenee kesällä aika hitaasti, eli pysyy kyllä pitkään viileänä. Meillä on keittiössä ikkuna iltapäivä-/ilta-aurinkoon ja se kuumuus tulee käytännössä ikkunasta. Järkevä hommaisi ikkunaan pimennysverhon, mutta en ole halunnut... :P Jäähdytystä meillä tarvitaan siis ihan tosi harvoin. Minkä aikaa Suomessa on kesällä kovat helteet? Ehkä kaksi viikkoa?

   Ehkä ongelmia voisi alkaa syntyä siinä tapauksessa, jos rakenteet on tehty väärin tai tuo kastepiste alittuisi reippaasti ja jatkuvasti? Toisaalta, jos talon rakenteet on tehty kosteutta kerääviksi, niin sitten varmaan ongelmia syntyisi jo ihan ilman pumppuakin.

   Tykkäsitkö videosta? ;)

   Poista
 6. Harmillisesti postauksesi ovat enää yhteistyöjuttuja ja mainontaa. Kaipaan entistä tyyliäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Kaipaisin kuitenkin hieman tarkennusta: mitä tarkoitat entisellä tyylilläni? Sitä, että blogissa ei olisi yhteistöistä? Omasta mielestäni kun blogin tyyli ei ole oikeastaan edes muuttunut ja yhteistyötkin pyrin tekemään omalla (huonolla ;) ) tyylilläni.

   Hieman aloin ihmetellä myös kommenttiasi, että postaukseni ovat enää vain yhteistyöjuttuja ja mainontaa. Onko tosiaan niin? Olenko ehkä itse tullut niin sokeaksi blogilleni, että en huomaa tällaisia juttuja? Kurkataanpa tilastoihin:

   Vuonna 2014 tein 164 postausta ja 20 yhteistyötä (joista poiki yhteensä 23 postausta).
   Vuonna 2015 tein 130 postausta ja 16 yhteistyötä (joista poiki yhteensä 23 postausta).
   Vuonna 2016 tähän mennessä, eli vähän alle 5 kuukaudessa olen kirjoittanut yhteensä 54 postausta, 4 yhteistyötä (joista olen tehnyt yhteensä 5 postausta).

   Tuostahan näkee ihan selvästi, että postausten määrä on vähentynyt koko ajan. Elämäntilanne ja mitä näitä nyt on... Aika nopeasti tuosta myös näkee, että yhteistöiden määrä on vähentynyt. Vuonna 2014 niitä oli noin pari kuussa, viime vuonna 1,3 (juu, tarkkaa on :D ) ja tänä vuonna alle yksi yhteistyö per kuukausi.

   Onko yksi yhteistyöpostaus kuukaudessa liikaa? Mikä määrä olisi sopivasti? Mikä yhteistöissä ärsyttää?

   Ihan todella, käsi sydämellä haluaisin tietää. Ja otan erittäin mielelläni vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia, jotta voin kehittää osaamiseni ja ajan puitteissa blogia paremmaksi. :)

   Poista
  2. Hups, sorry - tämän vuoden yhteistöistä puuttui kaksi postausta, jotka eivät sinänsä ole kaupallisia yhteistöitä, mutta jotka sisältävät mainoslinkkejä (ensimmäiset mainoslinkit koko blogiuran aikana). :)

   Mainosbannereita on myös tullut: sivupalkissa on yksi ja blogin alareunassa toinen.

   Poista
 7. Huippusiististi "istutettu" laite :)
  Hyvä tietopaketti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas sentään, kun on vastaaminen vähän viivästynyt! :P Eikö istukin hyvin?! Ja tälläkin hetkellä posottaa mukavaa lämpöä! Rakastan tuota laitetta!

   t. vilukissa :)

   Poista
 8. Tekniikka&Talous -sivuilta löytyi tämä blogisi, kiva lukea! Itselläni, porvoolainen myös, on ollut ilppi käytössä jo muutaman vuoden sähkölämmitteisessä talossani, pelkkää hyvää sanottavaa. Se ilman kierrättäminen on erinomainen juttu kaiken muun hyvän lisäksi. Vanhalla huonosti eristetyllä sukumökillämme pumppu asennettiin myös, ja toi suurta helpotusta alkukesän kylmiin lattioihin ja paleleviin varpaisiin. Ja pitää möksyn "valmiuslämpöisenä" keväisin ja syksyisin.

  Viilennys on myös huikea juttu. Silloin harvoin kun saadaan nauttia pidempään jatkuvista lämpimistä ilmoista, parin tunnin viilentäminen luo luksuksen ja hyvät yöunet asukkaille. Kun ulkona on 30°C, sisäilman 24-25°C on jo sitä luksusta, en siis pelkäisi yhtään kondensoitumista hirsitalossakaan.

  Eikä viilentäminen edes maksa paljoa, vaikka kansan suusta aina kuulee, että "jäähdytystoiminto syö lämmityskaudella saadut säästöt". Huihai, ei syö!

  Ilmastostamme johtuen viilennystä ei tosin ole viime vuosina tarvittu muutaman vuoden ilppi-aikanamme kuin ehkä kolmena-neljänä kesänä, ja vain kahtena niistä useamman päivän peräjälkeen. Silloin kun kansa jo valittaa tukalasta olosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Ilppi on kyllä ihana, en enää luopuisi mistään hinnasta! Varsinkin nyt kun on jo kylmää, niin kyllä se on vaan mainio vekotin saada lämmintä ilmaa kiertämään. Kuten tuossa ylemmässä kommentissa jo mainitsin, niin rakastan tuota laitetta! :D Viilennystä ei tosiaan montaa kertaa viime kesänä tarvittu... ehkä usko minäkään, että sen satunnaisella käytöllä saa hirsitalossa tuhoa aikaan.

   Mukava kuulla myös lukijoiden kokemuksia pumpuista ja kiitos kun jaoit omat kokemuksesi myös tänne. Täältä toivottavasti löytää apua joku sellainen, joka harkitsee pumpun hankkimista.

   Hyvää ja lämmintä syksyä ja tulevaa talvea! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...