perjantai 2. syyskuuta 2016

Gluteeniton (ja melkein maidoton) marjapiirakka

Olen tässä nyt onnistunut kohta yhdeksän kuukautta noudattamaan lähes gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota. Lähes tulee siitä, että en ole aina ollut asiassa niin ehdoton. Reissuissa ja kyläpaikoissa on usein helpompaa syödä sitä mitä on saatavilla/tarjolla, kuin olla kokonaan syömättä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kokonaisuus ratkaisee, eikä ajoittaiset hairahdukset sivuraiteille hetkauta juurikaan.

gluteeniton mustikkapiirakka

Kotona on helpompaa valita mitä suuhunsa laittaa ja sen vuoksi ajattelin postata tännekin tämän maailman helpoimman peruspiirakan ohjeen, joka taipuu helposti sekä gluteenittomaksi, että tarvittaessa myös maidottomaksi. Itse käytin piirakan pohjataikinaan voita, jonka vuoksi se ei ole siis täysin maidoton, mutta maidottoman siitä saa vaihtamalla se esim. gheehen (joka ymmärtääkseni sopii maitoallergikolle) tai jollain muulla maidottomalla rasvalla. Valkoisen sokerin sijaan käytin kookossokeria, jolla on alhainen glykeeminen indeksi. Tavissokrukin käy, jos et sitä välttele.

gluteeniton ja maidoton piirakka

Tähän piirakkaan sopivat myös kaikki mahdolliset marjat täytteeksi. Me ollaan tehty ainakin mustikkapiirakkaa sekä kuningatarpiirakkaa mustikoista ja vadelmista. Miksei myös kirpeämmätkin marjat käy, ehkä sokerin määrän kanssa saa sitten vähän kikkailla. Pitää kokeilla!

Gluteeniton (ja maidoton) marjapiirakka

Pohja

100 g voita (tai haluamaasi maidotonta korviketta)
1 dl (kookos)sokeria
1 muna
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (mulla oli Pirkkaa)
1 tl leivinjauhetta

Täyte

4 dl marjoja
200 g kookosmaitoa
1 muna
n. 0,5 dl (kookossokeria)
ripaus vaniljajauhetta
(kanelia, kardemummaa tms.)

Vaahdota voi (tai maidoton rasva) ja kookossokeri. Lisää joukkoon muna, sekä jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Gluteenittomilla jauhoilla tulee tosi löysä taikina, joten painele taikina voidellun vuoan pohjaan jauhotetuilla käsillä. Vuoan voitelin kookosöljyllä.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Ripottele perään marjoja. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

gluteeniton ja maidoton kuningatarpiirakka

Mukavaa viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Ja pikkukokki taustalla tuntuu ajattelevan ihan samalla tavalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä nää on olleetkin. Ja hyvä perusohje, jota voi muokata mielin määrin omien tarpeiden ja makumieltymysten mukaan. :)

      Heh, meillä pitää muuten nykyisin tehdä näitä piirakoita aina kerralla kaksin kappalein - jos meinaan itsekin saada palan.... ;D

      Poista
  2. Kiitti, tätä kokeilen - kaikki helpot ohjeet menee testiin, että sitten kun pitää todella nopsaan saada jotakin aikaan, niin ohje löytyy :)
    Osa-aikagluteenitonta täälläkin, keliakiaa tai vilja-allergiaa ei ole todettu, mutta parempi viljatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hyvä! Tää tosiaan menee kategoriaan helpot ja nopsat. Parempi viljatta, todellakin! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...