maanantai 26. syyskuuta 2016

Gluteenittomat myslisämpylät

Gluteenittomasta leivästä ja sämpylöistä tulee ensimmäisenä mieleen ne yksittäispakatut, kovat kumipallerot, jotka maistuvat melkein yhtä hyvälle kuin styroksi. Kaupassa gluteenittomien leipien kohdalla tekee myös mieli jättää leivät tiskiin kun vilkaisee ainesosaluetteloa. Leipää, joka on tehty e-siitä ja e-tästä. Ei kiitos. Leipää ja tuoreita sämpylöitä tekee kuitenkin toisinaan mieli, joten ei ole auttanut kuin ottaa taikinakulho kauniiseen käteen. Tulokset eivät ole olleet kauniita. Eivät yleensä edes maistuvia. Gluteeniton leivonta on edelleen mulle sellainen mysteeri, josta en ole oikein päässyt kunnolla jyvälle.

Kunnes kokeilin Myllärin gluteenittoman kauramyslipussin takaa löytynyttä ohjetta! No, olisihan ne voineet kauniimpiakin olla. Ja leipuri olisi voinut malttaa kohottaa niitä kauemmin... mutta hyviä ne olivat! Todella maukkaita ja tekivät kauppansa alta aikayksikön! Tällä ohjeella aion tehdä sämpylöitä jatkossakin.

gluteeniton sämpyläresepti

GLUTEENITTOMAT KAURAMYSLISÄMPYLÄT

6 dl vettä
22 g kuivahiivaa
6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl Myllärin gluteenitonta kauramysliä
1 rkl psylliumia
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
0,5 dl oliiviöljyä
3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet sekä psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää sekaan suola, hunaja sekä öljy ja sekoita. Lisää jauhot seokseen pikkuhiljaa sekoittaen. Käytä sekoittamiseen sähkövatkainta taikinakoukuilla.

Ohjeessa neuvottiin pyörittämään taikinasta tanko ja leikkaamaan palasiksi. Oma taikina oli kuitenkin sen verran löysää, että nostelin siitä vain lusikalla kasoja uunipellille. Koristele halutessasi kauraleseillä. Anna sämpylöiden kohota 30 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa. Paista kohonneita sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10–15 minuutin ajan.

gluteenittomat myslisämpylät resepti

glutenfree

Puhtia uuteen viikkoon!

*)mysli saatu

6 kommenttia:

  1. Mäkin kokeilen ton! Meillä on koko perhe monenkirjavan allerginen. Joskus aikoinaan kiroilin niiden taikinoiden kanssa ja yhtäkkiä ne alkoivat pysyä hyppysisssä. Kai se kokomus sieltä sitten karttui. Ja pääasia että yrittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä, näistä tuli tosi maukkaita! Ja myslistä tulee kivaa purutuntumaa.
      Totta, varmaan tuokin laji vaatii vaan vähän harjoitusta. Onneksi reseptejä alkaa löytyä tosi hyvin nykyään, kun gluteenittomuus ei ole enää niin harvinaista. :)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, muistan kohottaa!
    Mä en hirveästi ole itse tehnyt glut leipää, koska mun mieleikuvan mukaan niistä tulee aina sellaisia, kun aikoinaan oli ne proteiinikakkarat :D Tää sama ohje on mun to do -listalla myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä en malttanut kohottaa ja siksi ulkonäkö muistuttaa just niitä proteiinikakkkaroita! :D Vai oliko ne jotain mantelijauho-karppi-kikkareita..? No, joka tapauksessa, näiden ulkomuodon ei kannata antaa hämätä, nää oli superhyviä. :)

      Poista
  3. Ihanan näköisiä! Nimenomaan NÄKÖISIÄ! Tulee sellainen fiilis että noita koko pellillinen kiitos ja sylttyä juuston kera päälle :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, musta noi näyttää ihan kököiltä, vaikka maku olikin hyvä. :D Mutta joo, koko pellillinen kerralla kiitos. Mä voin skipata sen syltyn. :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...