keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Miestyövoimasta

Meillä on suoritettu syksyinen ikkunanpesuoperaatio lähes kokonaan miestyövoimalla! Aivan mahtavaa. Mulle jäi vain osa alakerran ruuduista miehen huristeltua lähes tuliterällä Kärcherillä yläkerran lasit ja ison osan alakerran ruuduista. Vinkki: mitä uudempaa tekniikkaa, sen helpompaa miestyövoiman käyttö on. Jos olet oikein taitava, saat myös miehen itse maksamaan uudet tekniset vempaimet.


Jotkut hieman paheksuvat miestyövoiman käyttöä, mutta ajattelin kyllä ottaa siitä kaiken irti, niin kauan kuin se on vielä laillista. Ymmärtääkseni on olemassa kaikenlaisia järjestöjä (kuten Pelastakaa miehet ja Miestensuojeluliitto MSL), jotka yrittävät kitkeä miestyövoiman maailmasta. Nykyinen hallitus on sen verran arvaamaton, etten yllättyisi mikäli miestyövoima kiellettäisiin. Nyt kannattaa siis vielä hyödyntää ilmainen miestyövoima, mikäli sellaista on tarjolla!

Onko miestyövoima terminä vielä tuntematon?

Miestyövoimalla tarkoitetaan täysi-ikäisten miesten vapaa-ajalla suorittamaa kotityötä, joka on fyysisesti, psyykkisesti, moraalisesti tai sosiaalisesti haitallista, ja häiritsee tai estää heidän vapaa-ajan viettoaan. Miehiä käytetään työvoimana mitä erilaisimmissa kodeissa, niin maaseudulla kuin kaupungeissa, vuokra- ja omistusasunnoissa. Myöskään ylityö- tai pyhäkorvauksia miestyövoiman käyttäjät eivät tunne.


Kaikki miesten tekemä kotityö ei kuitenkaan ole miestyötä. Se, onko jokin kotityö haitallista, on suhteutettava miehen ikään, siviilisäätyyn, vapaa-ajan määrään palkkatyön jälkeen ja työskentelyolosuhteisiin. Ajoittainen, muutaman minuutin työ, joka mahdollistaa täysipainoisen rentoutumisen eikä vaaranna miehen maskuliinisuutta, on eri asia kuin valtaosan miehen vapaa-ajasta vievä työ huonoissa olosuhteissa, esimerkiksi keittiössä.

Miestyövoiman käyttö on yleistä länsimaissa, mutta ilmiö on tuttu myös kehitysmaissa. Teollisen vallankumouksen jälkeen ja naisten lähdettyä kotien ulkopuolelle töihin, miestyövoiman käyttö kotioloissa on yleistynyt. Miestyövoiman käyttöön liittyy myös mieskauppaa (lainataan miestä naapuriin/sukulaisille tekemään pieniä korjaustöitä). Eniten miestyövoimaa käytetään pienissä kodin korjaus- ja ylläpitotöissä, mutta myös raskaissa kotitöissä, kuten siivouksessa, ruuanlaitossa ja pyykinpesussa.

Suomalainen mies imuroimassa vuonna 2016

Syitä miestyövoiman käyttöön on monia ja siihen vaikuttavat mm. länsimaisten naisten korkea koulutus- ja työllisyysaste, väestön hyvinvointi ja talouden kehitys. Korkean miestyövoiman käytön on katsottu olevan yhteydessä pieniin avioerotilastoihin, kun taas matalan miestyövoiman alueilla avioeroprosentit ovat suurempia. Monilla perheillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin teettää miehellä kotitöitä.

Myös miesten fyysiset tai muut erityisominaisuudet, kuten suuri koko ja voima voivat vaikuttaa siihen, miksi miehillä teetetään tiettyjä kotitöitä. On kuitenkin muistettava, että kotityöt aiheuttavat miehille joskus fyysisiä, mutta erityisesti henkisiä haittoja. Aikuisen miehen psyyke ei kestä kotitöistä aiheutuvaa rasitusta ja altistuu herkästi erilaisille henkisille vammoille. Kevyeltä näyttävä kotityö voi olla hyvin raskasta. Kotityö, joka haittaa miehen vapaa-aikaa voi tehdä kolauksen miehen maskuliinisuuteen, joka puolestaan hankaloittaa miehen psyko-fyysis-sosiaalista kokonaisuutta.


Suosittelen kaikesta vastarinnasta huolimatta lämpimästi kokeilemaan miestyövoiman käyttöä. Oma mies vaikuttaa selvinneen kohtalaisen pienillä vaurioilla, joten aion jatkaa miestyövoiman käyttöä kotona jatkossakin. Tai ainakin niin kauan ennen kuin tämä teksti päätyy jonkun tasa-arvovaltuutetun silmille ja mieheni otetaan huostaan.

6 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus! ;D Täällä aamu alkoi vedet silmissä nauraen. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Hauska postaus. Mulla taitaakin jäädä tänä syksynä ikkunat pesemättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Satu, eihän sitä koskaan tiedä mihin se johtaa... ;)

   Poista
 3. Hih hih... :-)
  Aina sitä ukkokullalle joku projekti löytyy.... ;-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...