maanantai 30. tammikuuta 2017

Ääneen lukeminen kehittää parisuhdetta

Joulukuun puoliväli. Aurinko on vaipunut mailleen ja talo hiljentynyt. Vain lastenhuoneesta kuuluu tasainen tuhina. Aviopari rojahtaa sohvalle itäuusmaalaisessa olohuoneessa, väsyneinä päivän askareista. Jokailtaiset rutiinit ovat tuttuja ja turvallisia: kaukosäädin löytää miehen käteen, vaimo ottaa syliinsä läppärin (joskus vain kännykän) ja sukeltaa nettiin. Alkaa pariskunnan lähes jokailtainen yhteinen laatuaika. 

Tällä kertaa televisiossa pauhaa sotaelokuva. Räiskyy ja rätisee. Läppärin näytöllä sen sijaan vilahtelee vuoroin Facebook, vuoroin blogeja tai kiinnostavia artikkeleita. Vaimon huomion vie Nakit ja Mutsi - blogin postaus vuoden 2017 treffikalenterista, parisuhteen hoitamisesta. 

- Hei, tää on hyvä. Kuuntele.
- Mmmm.

Vaimo lukee miehelleen ääneen, kuinka Päivi yllyttää pariskuntia treffailemaan puolisoaan kerran kuukaudessa. 

- Hei kuuntele nyt! Sä et kuuntele.
- Joo joo. Kuuntelen kuuntelen.

- Ihan loistava idea. Meidänkin pitäis..
- Mmmm. Mmmmjooo, on hyvä idea. Niin pitäis.

Mies yritää samanaikaisesti sekä seurata elokuvaa, kuunnella vaimon viestiä, että näyttää kiinnostuneelta.


treffeillä
Aviopari treffeillä Treffipubissa kesällä 2016

Vaimo jatkaa nettisurffailuaan, mies syventyy elokuvaan. Vaimo hykertelee mielessään, miten mukavaa se voisi ollakin. Käydä treffeillä puolison kanssa kerran kuukaudessa vähintään kokonaisen vuoden ajan. Tekisi kyllä todella hyvää, ja kun siitä aina joka paikassa toitotetaankin. Tärkeää yhteistä aikaa. Ei uskalla kuitenkaan liiaksi heittäytyä, sillä todennäköisesti se ei tule onnistumaan. Pettyy kuitenkin. Menee liian vaikeaksi. Lastenhoidot ja kaikki. Äh, olkoon. Treffaillaan sitten kun lapset on isoja, jos ollaan vielä tässä, yhdessä.


treffi-ideoita
Aviopari treffeillä Porvoonjoella kesällä 2016

Kuluu viikko, toinenkin. Puolisot istuvat taas iltaa, omilla sohvanpuoliskoillaan, kunnes mies rikkoo hiljaisuuden:

- Mennään vaan kerran kuussa treffeille.
- Häh..?

- Joo. Se on oikeesti hyvä idea.
- Kysyt sä sun äidiltä?
- Joo.
- Jesh!

Seuraavan kerran yhteisessä kahvipöydässä istuvat avioparin lisäksi miehen äiti. Mies kertoo äidilleen toiveista päästä vaimon kanssa treffeille kuukausittain, ja lastenhoitoapu olisi tervetullutta. Että voisitkohan... Tottakai sopii, vastaa miehen äiti hetkeäkään empimättä.


----

Kaikkihan me tiedämme lapsille ääneen lukemisen eduista. Siinä ei ole mitään uutta. Mutta nyt tiedetään lisäksi, että myös puolisoille kannattaa lukea ääneen. Tyylilajilla ei ole väliä, pääasia että lukee. Suosittelen kuitenkin blogeja, sattuneesta syystä. Vaikka joskus vaikuttaisikin siltä, että viesti tavoittaa vain kuurot korvat, sieltä saattaa joku tiedonjyvänen imeytyä alitajuntaan kehittymään. Ääneen lukeminen kehittää parisuhdetta ja näin ollen parantaa koko perheen hyvinvointia.

Kiitos siis Päiville loistavasta treffikalenteri-ideasta ja huikeasta blogista, miehelle siitä että kuuntelit ja anopille jo valmiiksi lastenhoitoavusta!

6 kommenttia:

 1. Hyvä idea. Treffit alkaa täällä onnistua kun nuorimmainenkin on jo kymmenvuotias. Kerrankin on omaa aikaa ja aikaa puolison kanssa riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Ja se yhteinen aika kannattaakin käyttää hyvin. Ainakin välillä. :)
   Ei ole meilläkään kyllä enää montaa vuotta siihen, kun nuo kaksi voi jättää vähäksi aikaa kahdestaan ilman valvovaa silmää. Selvästi ollaan jo voiton puolella siinä suhteessa. :)

   Poista
 2. Huippujuttu, että toteutuu! Ja että on kuunneltu!

  VastaaPoista
 3. Me ollaan käyty kerran kuukaudessa treffeillä esikoisen vauva-ajasta lähtien. Nyt lapsia on kolme, ja me edelleen hoidetaan rakkauttamme käymällä treffeillä. Okei, aina ei välttämättä onnistu tasan kerran kuukaudessa, mutta silloinkin vähintään kerran kahdessa kuukaudessa. Itsestä se on tuntunut aina luonnolliselta ja tarpeelliselta - kun pikkulapsiaika on kohtuullisen rankkaa ajoittain, halutaan että parisuhde on se, joka kokoajan toimii ja josta saa voimas ja iloa. Esimerkiksi MLL:n kautta saattaa hyvinkin löytää jonkun luottohoitajan, jota pyytää joka kerta - näin syntyy luottosuhde lapsillakin siihen samaan hoitajaan ja itsellä on helppo lähteä kun hoitaja tietää jo kaikki mitä tarvitsee. Uskallan jopa väittää, että aika moni pikkulapsiperheen avioero olisi vältettävissä sillä, että vanhemmat edelleenkin keskittyisivät toisiinsakin treffaillen eikä vain upottaisi siihen lapsiperhesuohon... ☺️ Treffi-iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän treffailut kuulostaa kyllä ihan mahtavalle! Ja totta, ehkä olisi enemmän pitänyt jo aikaisemmin miettiä tuota MLL:n lastenhoitomahdollisuutta. Meillä ei ole toistaiseksi ainakaan siitä vielä kokemusta. :)

   Mun mielestä olisi hyvä, jos ihan neuvolassa käytäisi näitä juttuja enemmän. Sieltä voisi saada apua ja tilata tarvittaessa myös satunnaista lastenhoitoapua. Ehdottomasti myös vanhempien väleihin ja hyvinvointiin pitäisi kiinnittää jo neuvolassa nykyistä enemmän huomiota.

   Treffi-iloa vaan sinne teillekin myös jatkossa! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...