keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Lukuhaaste 2017

Olen aina rakastanut kirjoja ja lukemista. Jo lapsena minulle tuli postilaatikkoon säännöllisesti kirjoja Lasten Omasta Kirjakerhosta ja kodin lähellä viikottain vieraillut kirjastoauto työntekijöineen tulivat tutuiksi. Kirjakerhojen jäsenyyksiä olen kokeillut myös aikuisiällä ja omalle jälkikasvulle on tilattu luettavaa lasten kirjakerhoista.

Tällä hetkellä ei kuuluta kerhoihin, mutta ollaan kyllä ahkeria kirjastossa kävijöitä. Harmittelen usein sitä, miten oma lukuinnostus vaihtelee kausittain. Maailmassa on niin paljon hyviä ja kiinnostavia kirjoja, mutta niin vähän aikaa... Usampana vuonna on pitänyt osallistua erilaisiin lukuhaasteisiin ihan sen vuoksi, että jos sillä saisi pidettyä lukutahdin säännöllisempänä. Tammikuussa päätinkin osallistua tämän vuoden Helmet-lukuhaasteeseen. En usko ehtiväni lukemaan kaikkia 50 kirjaa vuoden loppuun mennessä, mutta jos edes jokusen kirjan enemmän kuin viime vuonna. Ja hauskaa tässä on se, että lukulistalle saattaa päätyä jokin sellainen kirja, johon ei ilman haastetta päätyisi.

Olen tallentanut koneelleni pitkän listan kirjoista, jotka haluaisin lukea. Lista alkoi rakentua aluksi jostain uutisesta "lue ainakin nämä 100 kirjaa ennen kuolemaasi". Klassikoiden perään olen sitten lisännyt kirjoja sitä mukaa, kun niistä kuulen suosituksia. Voitte uskoa, että lista pitenee paljon nopeammin kuin ikinä ehdin niitä lukea... Nyt saan kuitenkin ruksia lukuhaasteesta neljä kohtaa!


Venla Hiidensalo: Mediahuora

Tämä kirja oli päätynyt to read -listalleni jonkin pressitiedotteen kautta. Jostain syystä olin lisännyt sen listaani. Kirja oli suht nopealukuinen, mutta mielestäni tähän tarinaan liian pitkä. Tämä tarina oli venynyt yli 400-sivuiseksi ja huomasin jo pitkään ennen kirjan loppua odottavani loppuratkaisua. Ihan viihdyttävä ja hauska, joskin ajoittain vähän surullinen ja ahdistavakin. Tykkäsin Hiidensalon kirjoitustyylistä. Sijoitin kirjan haasteen kohtaan: esikoisteos.


Isaac Bashevis Singer: Shosha

Tämän kirjan nappasin kirjaston englanninkielisten kirjojen osastolta, suositeltujen kirjojen hyllystä. Pyrin aina silloin tällöin lukemaan kirjoja englanniksi, että kielitaito pysyisi mahdollisimman monipuolisena. Tämä kirja oli mielenkiintoinen lukukokemus Varsovassa 30-luvulla asuvasta juutalaisesta miehestä, joka elätti itsensä journalistina ja näytelmäkirjailijana. Paikoin hieman liian filosofinen, mutta ihan kiinnostava. Tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen sotaa ja olisin toisaalta halunnut lukea myös päähenkilön elämästä Hitlerin hyökättyä Puolaan. Sijoitin kirjan haasteen kohtaan: kirjan nimessä on erisnimi.


Graeme Simsion: Vaimotesti

Tätä kirjaa minulle on joskus suositeltu kevyeksi ja humoristiseksi "välipalaksi". Ja sitä se olikin. Viihdyttävä ja nopealukuinen, joskin ennalta-arvattava. Sijoitin kohtaan: kirjan kannessa on eläin.

 
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys

Tämä kirja on pitänyt lukea jo pitkään. Sitä on kehuttu ja hehkutettu niin paljon joka suunnasta, että vähän jopa pelkäsin tarttua siihen - mitä jos tuleekin pettymys!? Odotukset olivat siis todella korkealla, vaikka kirjan tarinasta en tiennyt etukäteen yhtikäs mitään. Ja kyllähän se oli hyvä, todella. Huomaan, että vaikka olen siirtynyt jo seuraavaan kirjaan, ajatukset palaavat tähän kirjaan vieläkin. Tämä voisi olla yksi niistä äärettömän harvoista kirjoista, jotka voisin lukea uudelleenkin jossain vaiheessa. Kirja oli vaivaton luettava ja tarinaan oli helppo uppoutua. Oman aikansa kuvaus suomalaisesta yhteiskunnasta. Suosittelen! Sijoitin kohtaan: sukutarina.


Helmet-lukuhaaste 2017:

1. Kirjan nimi on mielestäsi kaunis
2. Kirjablogissa kehuttu kirja
3. Suomalainen klassikkokirja
4. Kirja lisää hyvinvointiasi
5. Kirjassa liikutaan luonnossa
6. Kirjassa on monta kertojaa
7. Salanimellä tai taiteilijanimellä kirjoitettu kirja
8. Suomen historiasta kertova kirja
9. Toisen taideteoksen inspiroima kirja
10. Kirjan kansi on mielestäsi kaunis
11. Jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja
12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja
13. Kirja "kertoo sinusta"
14. Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella
15. Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen
16. Ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja
17. Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista
18. Kirjan nimessä on vähintään neljä sanaa
19. Yhdenpäivänromaani
20. Kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö
21. Sankaritarina
22. Kuvitettu kirja
23. Käännöskirja
24. Kirjassa selvitetään rikos
25. Kirja, jossa kukaan ei kuole
26. Sukutarina - Neljäntienristeys
27. Kotipaikkakuntaasi liittyvä kirja
28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia
30. Kirjan nimessä on tunne
31. Fantasiakirja
32. Kirja on inspiroinut muuta taidetta
33. Kirja kertoo Intiasta
34. Kirja kertoo ajasta, jota et ole elänyt
35. Kirjan nimessä on erisnimi - Shosha
36. Elämäkerta tai muistelmateos
37. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta
38. Kirjassa mennään naimisiin
39. Ikääntymisestä kertova kirja
40. Kirjailija tulee erilaisesta kulttuurista kuin sinä
41. Kirjan kannessa on eläin - Vaimotesti
42. Esikoisteos - Mediahuora
43. Kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään
44. Kirjassa käsitellään uskontoa tai uskonnollisuutta
45. Suomalaisesta naisesta kertova kirja
46. Oseanialaisen kirjailijan kirjoittama kirja
47. Kirja täyttää kahden haastekohdan kriteerit
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän
49. Vuoden 2017 uutuuskirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja

----

Mites ois? Laitetaanko yksi lukuhaaste?

2 kommenttia:

 1. Minulla on samainen lukuhaaste menossa. En ole ikinä luetteloinut kirjoja, joita vuoden aikana luen. On kirjoja, joita ei ehkä haasteeseen saa ympättyä (opiskelu/tietokirjoja), mutta näkeepähän vuoden lopulla, mitä on lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ole tuota luetteloimista tehnyt pitkään. Vasta kun tein sen to do -listan, niin sinne tulee tietysti sitten merkittyä mitä lukee. Mä tykkään kovasti kaikista haasteista ja se tuokin lisämotivaatiota lukea ehkä jotain tavatusta poikkeavaa. :)

   Hauska nähdä sitten vuoden lopussa, mitä tulikaan luettua. Olisko sulla heittää joku lukusuositus? :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...