tiistai 2. toukokuuta 2017

Valoisampi portaikko

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanoisi optimisti. Toisaalta se on myös puoliksi tekemättä, lisäisi pessimisti. Olen nyrpein nenin katsellut meidän yläkertaan vievää kellastunutta portaikkoa jo vuosia. Jostain syystä tuollainen 80-luvulla tehty, kelmeäksi värjääntynyt, lakattu mäntyportaikko ei hivele silmää. Eikä varsinkaan sovi kotimme muuhun tyyliin.

Jostain kumman syystä ei vaan olla saatu tehtyä asialle mitään. Jostain syystä oletus on ollut, että homma on niin työläs, että lapset pitää saada pois jaloista ainakin viikoksi. Lakka pitää hioa kokonaan puulle, ylä- ja alakerta pitää eristää remonttipölystä ja sen jälkeen lähteä pariksi viikoksi kissoineen evakkoon maalin kuivumista odottelemaan. Jep, jep. ;) 

Tämän johdosta silmä on myös väkisin hieman tottunut tuohon kasarityyliseen osaan kodissamme. Ja jota olen aina häpeissäni esitellyt vieraille: "...ja nämä portaat on tarkoitus kyllä maalata...", ettei kukaan nyt vaan menisi luulemaan, että ollaan tyytyväisiä portaikkoon. Että se olisi meistä kiva.

mäntyportaat

Silmiä hivelevää!

portaikko vanhassa talossa

Loppujen lopuksi optimisti otti vallan ja projektin toteuttamiseen tarvittiin ainoastaan pitkä pääsiäisviikonloppu lasten ollessa pois, hyvää musiikkia ja vähän viiniä. Eikä edes yhtään remonttipölyä tai maalin käryä. Me nimittäin skipattiin kokonaan hiontaosuus ja päätettiin luottaa maalarinpesuun ja otexiin.

tikkurila otex

Kunnon pesu alle ja Tikkurilan Otex Akvaa (tartuntapohjamaali) perään. Tältä portaikko näytti Otex-kerroksen jälkeen.

maalattu mäntyportaikko

vanhan puulattian maalaus

Huhhuh, olihan siinä tietysti kova homma seurata kun mies maalasi. Itse toimin seuran pitäjänä, viinin kaatajana ja tiskijukkana. No joo, maalasin itsekin vähän. Tosi vähän.

bose bluetooth kaiutin

portaiden maalaus

Ja tässä portaikko kahteen kertaan Betolux Akvalla sudittuna. Jo tuli valoa portaikkoon, ihan kuin joku olisi tuonut sinne auringon!

portaikko vanhassa talossa

ennen jälkeen

No entäs tuo tapetti sitten? Sinänsä tapetissa itsessään ei ole mitään vikaa, varsinkaan nyt, kun se tulee raikkaammin esille valkoista portaikkoa vasten. Mutta kun sekin on ajan hampaan haalistuttama ja paikoin myös kellastunut ja likainen. Kyseessä on todella iso seinäpinta-ala, joka siis jatkuu korkealle, koko aulatilan kattoon asti. Tapetin alla on gyproc-levy, jonka alla todennäköisesti hirsiseinä. Ollaan mietitty oikeastaan kaikkia vaihtoehtoja: tapetoimista, maalaamista ja hirsiseinän esiin ottamista. Viimeinen vaihtoehto luultavasti hylätään, koska seinä tuskin on ehjää hirsiseinää, vaan koottu erilaisista hirren paloista. Tällä hetkellä eniten kiehtoo seinän maalaus ja olen miettinyt savimaalia. 

Nyt haluaisinkin kuulla, jos teillä jollakulla on kokemusta savimaalista. Kaikki hyvä ja huonot puolet. Olen ymmärtänyt, että ainakin kalkkimaaliin verrattuna voisi olla helpompi vaihtoehto myös tulevaisuutta ajatellen: kalkkimaalin päälle voi maalata ainoastaan kalkkimaalilla, savimaalin päälle tietääkseni millä tahansa maalilla. Mitä muuta pitäisi hoksata ottaa huomioon?

9 kommenttia:

 1. Hieno, valoisa lopputulos! :)

  Kyllä kalkkimaalin päälle voi maalata ns. tavallisella maalilla. Tai mä maalasin ja seinässä on pysynyt. :D Alla Kalklitir ja päälle telasin Harmonya. Tarkempaa juttua löytyy mun blogista, jos kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://pilviraitti.blogspot.fi/2017/03/vaellus.html

   Poista
  2. Ai voi maalata! Sit mä ehkä muistan väärin. :) No joka tapauksessa ois kiva tietää kalkki- ja savimaalien olennaisimmat erot käytännössä. Molemmat ovat ekologisia ja näyttävät hyvältä!

   Täytyy käydä katsomassa, kiitos vinkistä! :)

   Poista
 2. Hieno muutos, kuvia vertaillessa sen tajuaa että miten lakattu mänty voikin kellastua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ja se muutos luonnossa on kyllä tosi iso. Valon määrä moninkertaistui! Vielä kun tosiaan saa tuon seinän ja yläkerran aulan lattian maalattua (joka on tummanruskea!), niin melko synkästä tulee toivoakseni ihan raikas. Tuo kellastunut mänty on kyllä iso turn-off!

   Poista
 3. Meillä on ollut vähän vastaavanlainen projekti mielessä, eli portaikon maalaus. Tosin se ei ole mäntyä eikä kellastunut, vaan periaatteessa ihan nättiä puuta, vanhaakin, mutta silti edelleen arvon mielessäni, pitäisikö se kuitenkin maalata. Hiomisen välttely on saanut lykkäämään hommaa kauan, ja nyt alan taas olla sitä mieltä, että emme maalaakaan sitä... No, mutta tuo teidän portaikon uudistus näyttää kyllä hyvältä, onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hiomisen välttelyn vuoksi mekin hommaa jahkattiin... Mikä käsittely teidän portaissa on? Vanha, kulunut puu on kyllä kaunis, jos ei ole päässyt kellastumaan, kuten männylle tuppaa käymään.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos. :D Ja jälleen kerran herää kysymys: miksi tässä(kin) meni näin kauan...? :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...